TIME – καταπέλτης: “Πραξικόπημα τραπεζιτών στην Ευρώπη”!


«Αλλαγή καθεστώτος στην Ευρώπη: Πραξικόπημα των τραπεζιτών σε Ελλάδα και Ιταλία;» αναρωτιέται με καυστική ειρωνεία το αμερικανικό περιοδικό TΙΜΕ σε εκτενές δημοσίευμά του σχετικά με τις πρόσφατες και σχεδόν ταυτόχρονες αλλαγές των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Ρώμη.

«Η φωνή του λαού δεν είναι κάτι που οι αγορές φαίνεται να θέλουν να ακούν αυτές τις μέρες. Αρχικά ήταν η Ελλάδα, το λίκνο της ίδιας της δημοκρατίας, όπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα η παραμικρή αναφορά σε δημοψήφισμα που θα προσφέρει στους πολίτες της έναν λόγο σε μία σειρά από μέτρα σφοδρής λιτότητας ήταν αρκετή για να στείλει τις αγορές σε μία δίνη. Το τελικό αποτέλεσμα: Η κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η απόρριψη οποιασδήποτε θεωρίας να έρθουν οι προτάσεις ενώπιον του λαού, και η εγκαθίδρυση μίας μεταβατικής κυβέρνησης υπό την αρχηγεία του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέχρι πρότινος καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Harvard» υπογραμμίζει το περιοδικό και σημειώνει τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. 

Image

 

Παράλληλα το TΙΜΕ εκτιμά ότι η αλλαγή των κυβερνήσεων μοιάζει σαν ήρθε μετά την δυσαρέσκεια της Γερμανίας, της Γαλλίας και των αγορών. «Στην πραγματικότητα τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Μπερλουσκόνι επιπλήχθηκαν και υποβιβάσθηκαν από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Μοιάζει σχεδόν σαν η γαλλογερμανική δυσαρέσκεια και η αποδοκιμασία των αγορών να ήταν αρκετή για να φέρει την αλλαγή του καθεστώτος».

Σύμφωνα με το περιοδικό, η επιλογή τεχνοκρατών όπως του Λουκά Παπαδήμου στην Αθήνα και η πιθανή εκλογή του Μάριο Μόντι στην Ιταλία έγινε διότι κανείς πολιτικός δεν θέλει να αντιμετωπίσει το εκλογικό σώμα «αφού θα έχουν κάνει όσα οι αγορές θεσπίζουν ότι πρέπει να γίνουν». «Το γεγονός ότι ο Παπαδήμος και ο Μόντι δεν είναι απευθείας υπόλογοι στο κοινό δεν είναι πρόβλημα. Είναι ο λόγος που έχουν κληθεί».

Το περιοδικό αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα στο ιταλικό κοινοβούλιο υπάρχουν ψίθυροι ότι η εκδίωξη του Μπερλουσκόνι από την εξουσία ισοδυναμεί με «πραξικόπημα των τραπεζιτών», ενώ δίνουν και παίρνουν τα αστεία ότι θα αναλάβει μία «κυβέρνηση της Goldman Sachs», έκφραση που θεωρείται «καρφί» για το γεγονός ότι ο Μάριο Μόντι ήταν σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.