Εξαφανιστήκαν εξαγγελίες του Μ. Χρυσοχοίδη για το ΕΣΠΑ;


 Συνέντευξη Τύπου τουΕπιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Johannes Hahn και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το ΕΣΠΑ. Την είδηση την διαβάζουμε εδώ

Βγαίνει στο google με αναζήτηση στο  “Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | Διακυβέρνηση | Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ και …”

Αλλά στο site  του Μιχάλη  η σελίδα είναι άφαντη. Ας δούμε τι έλεγε τότε

«Το ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Johannes Hahn.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Johannes Hahn παρουσίασαν από κοινού το σχέδιο δράσης που συνομολογήθηκε μετά από διήμερη διαβούλευση με όλους τους Ελληνικούς φορείς διαχείρισης κοινοτικών πόρων, προκειμένου να δρομολογηθούν έως το τέλος του2011 σημαντικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η καινοτομία. Ο J. Hahn και ο M. Χρυσοχοΐδης επί δύο ημέρες πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες όλων των Περιφερειών και των Υπουργείων που διαχειρίζονται προγράμματα του ΕΣΠΑ προκειμένου να καταλήξουν σε μια λεπτομερή καταγραφή έργων, προβλημάτων και λύσεων για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Το σχέδιο δράσης καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα 74 σημαντικά project των Περιφερειών, 33 τομεακές δράσεις του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 9 και πλέον δις ευρώ και τα 44 μεγάλα έργα που έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, προϋπολογισμού 5,6 δις ευρώ.

Το σχέδιο δράσης που παρουσίασαν οι κ.κ. Hahn και Χρυσοχοΐδης, που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα 74 σημαντικά project των Περιφερειών (τουλάχιστον 5 έργα ποιότητας για κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες), 33 τομεακές δράσεις του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 9 και πλέον δις ευρώ, καθώς και τα 44 μεγάλα έργα που έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, προϋπολογισμού 5,6 δις ευρώ. Αυτά τα συνολικά 151 έργα, όπως ανέφερε ο M. Χρυσοχοϊδης, «θα δώσουν πνοή ξανά στην Περιφέρεια, θα δημιουργήσουν χρήσιμα έργα και υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά θα δώσουν και λύσεις και ανακούφιση στομεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως της ανεργίας των νέων».

Τόσο ο υπουργός όσο και ο επίτροπος αναφέρθηκαν στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την επιτάχυνση και πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων καθώς για πρώτη φορά υπάρχει μια λεπτομερής εικόνα του φυσικού αντικειμένουτου ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει χαρτογραφηθεί πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και έχουν εντοπιστεί και αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις. «Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα στο οποίο δεν συγχωρούνται πλέον καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές» σημείωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης. Ο J. Hahn από την πλευρά του αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι “οι πραγματικοί ρυθμοί απορρόφησης στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι αριθμοί αδικούν τις προσπάθειες που κάνετε”, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην ελληνική πρόταση για αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στο 95%, που θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Johannes Hahn: οι πραγματικοί ρυθμοί απορρόφησης στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι αριθμοί αδικούν τις προσπάθειες που κάνετε.

Ειδική μνεία έγινε για την άμεση ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί ένα σχετικό πρόγραμμα, ύψους 500 εκ ευρώ. Μάλιστα, έπειτα από διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς, γίνεται μια προσπάθειαστο πλαίσιο των ισχυουσών κοινοτικών διατάξεων, ώστε να μπορεί να δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης με κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις. Αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που αυτό το διάστημα διαμορφώνεται για παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων (μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με εγγυήσεις των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ) αναμένεται να λειτουργήσει λυτρωτικά για την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σχετικά με το θέμα των απαλλοτριώσεων, τόσο ο υπουργός όσο και ο επίτροπος επισήμαναν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερκοστολόγησής τους, που φτάνει έως και 10% σε σχέση με το συνολικό κόστος κατασκευής ενός έργου (στην Ευρώπη το κόστος υπολογίζεται μόλις στο 2-3%), και δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση πολλών μεγάλων έργων. Όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ετοιμάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να δοθεί μια ενδιάμεση λύση, έως ότου λυθεί οριστικά με συνταγματική ρύθμιση.

Ο J. Hahn επισήμανε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και ανέφερε ότι και ο ίδιος προσωπικά καλεί τους επιχειρηματικούς συνδέσμους σε όλες τις χώρες που επισκέπτεται να διερευνήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο M. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε, εκτός από τις προγραμματισμένες συναντήσεις με Γερμανούς επιχειρηματίες και κυβερνητικούς παράγοντες, την επίσκεψή του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου θα μεταβεί στη Γαλλία για να συναντηθεί με μεγάλες επιχειρηματικές αντιπροσωπείες ενώ σε δύο εβδομάδες θα γίνει μια συνάντηση με μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσεις στην Αθήνα.

Αυτά τα συνολικά 151 έργα θα δώσουν πνοή ξανά στην Περιφέρεια, θα δημιουργήσουν χρήσιμα έργα και υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά θα δώσουν και λύσεις και ανακούφιση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως της ανεργίας των νέων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τύπου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλή σας ημέρα. Λυπάμαι που δεν μιλώ περισσότερα ελληνικά, που δεν μιλώ αυτή την υπέροχη γλώσσα. Έχουμε μαζί μας σήμερα τον Επίτροπο Hahn και τον Υπουργό τον κ. Χρυσοχοϊδη. Υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς τα αγγλικά. Στο τέλος της συνάντησης θα σας δώσουμε το σχέδιο δράσης που συνομολογήθηκε.
Δίνω το λόγο καταρχήν στον Υπουργό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε και ορισμένους Περιφερειάρχες, οι οποίοι είναι για τρίτη ημέρα μαζί μας εδώ στην αίθουσα, όπου μαζί με τον κ. Hahn είχαμε μια στενή συνεργασία μαζί τους. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω καταρχήν τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής τον κ. Johanes Hahn και το επιτελείο του για τη δεύτερη συνεχόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα μέσα σε μια εβδομάδα και φυσικά για το έμπρακτο και σταθερό ενδιαφέρον που δείχνει για τη χώρα, για την Ελλάδα, για την καλύτερη και πιο γρήγορη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων στη χώρα μας.
Σήμερα η Ευρώπη στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης ότι μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία, με μια βασική προϋπόθεση: Ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε και να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Με σκληρή δουλειά, με αποφασιστικότητα και πείσμα να διασώσουμε δημοσιονομικά τη χώρα και να αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης.
Με προσήλωση στην παραγωγή αποτελεσμάτων, με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Με πραγματική διάθεση για ρήξεις, για ανατροπές και συγκρούσεις με το γραφειοκρατικό κυκεώνα που στήθηκε για πολλά χρόνια γύρω από τους κοινοτικούς πόρους στη χώρα μας, ώστε να δημιουργήσουμε ξανά ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ενίσχυση των φτωχότερων συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση.
Το δίλημμα πλέον για όλους μας είναι ένα:
Ή θα ανακάμψουμε μέσα από τις θυσίες που κάνουμε για να δικαιωθούν, μέσα από μεγάλες υπερβάσεις στο περιβάλλον της θεσμικής πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες της αστάθειας και της καταστροφής. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Εμείς λοιπόν επιλέγουμε την Ευρώπη και η παρουσία σήμερα εδώ του Επιτρόπου κ. Hahn αποδεικνύει ότι η Ευρώπη πιστεύει στην Ελλάδα. Μάλιστα χάρη και στη δική τουσυμβολή, επιμονή και ευαισθησία απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες όχι μόνο να καλύψει σημαντικό έδαφος στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως μαζί να θέσουμε τις βάσεις ώστε αυτό το σημαντικό επενδυτικό και χρηματοδοτικό εργαλείο να γίνει πιο ευέλικτο, πιο δυναμικό στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για μας τους Έλληνες, αγαπητέ φίλε, κ. Επίτροπε, αγαπητέ Johanes, να γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ακούει, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, τις μεγάλες αντιξοότητες που προκαλεί η κρίση στην πραγματική οικονομία και προωθεί λύσεις που καθιστούν πιο ευέλικτη για την Ελλάδα τη χρήση και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Τις τελευταίες δύο ημέρες κάναμε λοιπόν ένα πολύ σημαντικό βήμα μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους Περιφερειάρχες και τους Υπουργούς που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους, για να δώσουμε στο ΕΣΠΑ την αναπτυξιακή δυναμική, τη διαχειριστική επάρκεια και φυσικά την αναγκαία ταχύτητα που επιβάλλεται να έχει στην υλοποίηση των έργων κάτω από τις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Γνωρίζετε καλά ότι τους τελευταίους μήνες εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή ένα επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης, απλοποίησης, επιτάχυνσης τουΕΣΠΑ, για να το προσαρμόσουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να απαντά στην κρίση.
Αυξήθηκε η κοινοτική συμμετοχή στο 85% και ελπίζουμε, μέσα από τη διαδικασία που ήδη τρέχει, το 2012 να αυξηθεί στο 95%, ώστε να φέρουμε μπροστά κοινοτικούς πόρους περίπου αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Απεντάσσουμε έργα, εκατοντάδες νεκρά έργα που δεσμεύουν σημαντικούς πόρους, ενώ ωριμάζουμε και εντάσσουμε νέα έργα εδώ και αρκετούς μήνες και αυξάνουμε την απορρόφηση των πόρων.
Χαρτογραφούμε πλήρως όλο το ανθρώπινο δυναμικό, τις υπηρεσίες διαχείρισης τουΕΣΠΑ, όσο και κάθε έργο ξεχωριστά ώστε να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.
Διαθέτουμε για πρώτη φορά μαζί με την Επιτροπή μια τόσο λεπτομερή εικόνα τουφυσικού αντικειμένου του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα έναν σαφή οδικό χάρτη. Θα πάρετε σε λίγο ένα action plan το οποίο περιέχει όλα τα έργα ένα προς ένα, τα πιο σημαντικά έργα, τα πιο σημαντικά επαναλαμβάνω έργα ένα προς ένα, με όλες τις λεπτομέρειες.
Είναι μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο, μια δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα για να απορροφήσουμε πολύτιμους πόρους και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό το σχέδιο το οποίο έγινε σε συνεργασία και την επιμονή θα έλεγα της Επιτροπής.
Ένα σχέδιο που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα 74 σημαντικά project των Περιφερειών, 33 τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 9 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τα 44 μεγάλα έργα που έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, προϋπολογισμού 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και όλα τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για 107 σημαντικές δράσεις, 74 στην Περιφέρεια, 33 στο περιβάλλον, τον τουρισμό, την ενέργεια, την ανταγωνιστικότητα, την ψηφιακή σύγκλιση, που θα δώσουν πνοή ξανά στην Περιφέρεια. Θα δημιουργήσουν χρήσιμα έργα και υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά θα δώσουν και λύσεις και ανακούφιση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως της ανεργίας των νέων. Ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια, μα τώρα πολύ περισσότερο με την κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Χάρη λοιπόν στην εξαντλητική καταγραφή που έχουμε κάνει, τη συνεχή διαβούλευση με κάθε φορέα διαχείρισης, γνωρίζουμε πού ακριβώς κολλάει το κάθε έργο και τι απαιτείται για να αναπτυχθεί άμεσα η υλοποίησή του.
Η ευθύνη για κάθε δράση είναι απόλυτα προσωποποιημένη στον προϊστάμενο κάθε αρμόδιας Αρχής. Γνωστά είναι πλέον τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση. Υπάρχει ατομική χρέωση και ατομική ευθύνη του κάθε αρμόδιου, του κάθε υπεύθυνου και υπάρχουν επίσης απολύτως αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Και εδώ είναι πλέον που κρινόμαστε όλοι, υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση.
Κινητοποιούμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό και του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και των υπόλοιπων Υπουργείων, των Περιφερειών της χώρας για να τρέξουμε τα έργα. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα στο οποίο δεν συγχωρούνται καθυστερήσεις, δεν συγχωρούνται πλέον γραφειοκρατικές εμπλοκές.
Γι’ αυτό και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες έως το τέλος του ΄11 αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τη δέσμευση απέναντι στην Επιτροπή ότι τα 151 αυτά έργα επιταχύνουν την υλοποίησή τους και απορροφούν πόρους για την επίτευξη των στόχων της απορρόφησης το 2011.
Δίνουμε μεγάλη έμφαση για το λόγο αυτό στην τεχνική υποστήριξη των διαχειριστικών αρχών και των τελικών δικαιούχων σε εξειδικευμένα νομικά και τεχνικά θέματα, σε θέματα εκκαθάρισης και επαναδημοπράτησης έργων, σε θέματα τεχνικών συμβούλων, σε θέματα αναβάθμισης της ποιότητας υποβολής των φακέλων για τα μεγάλα έργα. Τα στελέχη της ΜΟΔ επιστρατεύονται για τον σκοπό αυτό και τίθενται σε θέση μάχης, προκειμένου να υποστηρίξουν κάθε δικαιούχο τελικό, κάθε Διαχειριστική Αρχή, να προχωρήσει στην ωρίμανση και απορρόφηση των έργων.
Αναλαμβάνουμε τέλος την ευθύνη να προχωρήσουμε στην αναγκαία αναθεώρηση τουΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της κρίσης με έμφαση στις στοχευμένες δράσεις και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας με αιχμή θα έλεγα τη μεταποίηση, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, με αιχμή και απόλυτη προτεραιότητα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες επιτελούν ένα θαύμα αυτή την εποχή στη χώρα μας και την προώθηση νέων ώριμων αναπτυξιακών δράσεων και έργων που εκμεταλλεύονται τις αναπτυξιακές προοπτικές και το ενδογενές δυναμικό της χώρας και των περιφερειών της.
Είναι κρίσιμο ζήτημα για εμάς να προωθήσουμε το ζήτημα της ενίσχυσης, της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίοι πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας. Το μήνυμα μας λοιπόν είναι ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Αγαπητέ κύριε Επίτροπε, αγαπητέ Johanes, σε ευχαριστώ θερμά εσένα προσωπικά και τους συνεργάτες σου για τη στενή συνεργασία, η οποία είμαι βέβαιος ότι από εδώ και μπρος θα είναι ακόμα περισσότερο αποδοτική και ουσιαστική. Σας ευχαριστώ.

J. ΗΑΗΝ: Καλή σας μέρα. Μιχάλη ευχαριστώ. Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να επιβεβαιώσω όλα όσα είπε ο Επίτροπος. Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ με τον Υπουργό τον κ. Χρυσοχοϊδη, με τον οποίον αλλά και βεβαίως με άλλους Υπουργούς και Περιφερειάρχες κάναμε σπουδαία δουλειά. Δουλέψαμε μαζί τις τελευταίες ημέρες και ολοκληρώσαμε ένα εξαιρετικά καρποφόρο και εποικοδομητικό σεμινάριο.
Ήρθα στην Αθήνα για να δουλέψω για το μέλλον της Ελλάδας. Γιατί πρέπει από εδώ και πέρα να δρομολογήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ώθηση προς τα εμπρός από οικονομικής απόψεως. Και οι επενδύσεις από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά Ταμεία είναι η κύρια πηγή υπό τις σημερινές συνθήκες με τη μορφή για παράδειγμα δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών.
Έχουμε έναν ειδικό μάλιστα στην ομάδα μας, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και ο οποίος μπορεί να σας πει γιατί είναι τόσο σπουδαίοι οι συνεργατικοί σχηματισμοί. Πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Και πρέπει να πω ότι το σεμινάριο των δυο τελευταίων ημερών ήταν εξαιρετικά επιτυχές.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται καλές, υψηλής ποιότητας, επενδύσεις. Γιατί αυτές ακριβώς θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο την κοινοτική χρηματοδότηση. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει δράση.
Η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι εκπρόσωποι τους πρέπει να αποδείξουν ότι τους ενδιαφέρουν τα πραγματικά αποτελέσματα, τα απτά αποτελέσματα. Τις τελευταίες ημέρες συμφωνήσαμε και συνομολογήσαμε ένα σχέδιο δράσης για να δρομολογηθούν επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, αυτά τα οποία ανέφερε ο Υπουργός. Μεταφορές, περιβάλλον, ενέργεια, ψηφιακές υποδομές, τουρισμός, πολιτισμός και καινοτομία.
Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτούς τους τομείς, να επενδύσουμε, φροντίζοντας να μη γίνουν τα ίδια πράγματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά να επενδύσουμε εκεί που πρέπει, εκεί που υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μεταξύ άλλων να κατασκευάσουν την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα και στην Αττική να κάνουμε ότι μπορούμε για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη ένα άλλο παράδειγμα περιφερειακής σημασίας, είναι η ανάπλαση της παραλίας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης και να γίνει η πόλη πιο ελκυστική για τους επενδυτές.
Επίσης κρατήσαμε έναν κατάλογο με περίπου 100 έργα, το ανέφερε και αυτό ήδη ο Υπουργός, έργα τα οποία έχουν επιλέξει οι Ελληνικές Αρχές, που πρέπει να προχωρήσουν ως τα τέλη του χρόνου. Είναι έργα για τα οποία υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια και με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες θα υλοποιήσει τουλάχιστον 5 έργα ποιότητας. Αυτό θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα και στην ιστοσελίδα της Γενικής μας Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής. Άρα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε όλα αυτά ένα προς ένα.
Έτσι θα προχωρήσουμε για να ασκήσουμε και την απαραίτητη πίεση, γιατί καμιά φορά και η πίεση αυτή είναι απαραίτητη. Ένας οριστικός λοιπόν και λεπτομερής κατάλογος θα καταρτιστεί εντός των επομένων 10 ημερών με μεγάλη σημασία σε εμβληματικά όπως λέγονται έργα. Εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος πραγματικά που καταφέραμε να καταρτίσουμε αυτόν τον κατάλογο.
Ήταν μια πρόκληση για να το καταφέρουμε σε 2 μέρες. Το καταφέραμε όμως με τη βοήθεια των συναδέλφων μας. Δουλέψαμε αργά τη νύχτα για να έχουμε τον κατάλογο αυτόν έτοιμο. Δεν είναι βεβαίως πλήρης, δεν είναι εξαντλητικός, θα εξελιχθεί. Δείχνει όμως τη δέσμευση της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Υπουργείου.
Δείχνει ποιος είναι επίσης υπεύθυνος. Και ο υπεύθυνος εννοώ τον άνθρωπο, το στέλεχος συγκεκριμένα, ο οποίος έχει να ικανοποιήσει έναν στόχο εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Όπως είπα λοιπόν, την πρόοδο αυτών των έργων μπορεί να την παρακολουθήσει πλέον οποιοσδήποτε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Εγώ θα επανέλθω στην Ελλάδα για να προβούμε σε μια επισκόπηση της προόδου που θα έχει σημειωθεί ως τότε. Έτσι θα προχωρήσουμε.
Βεβαίως χρειάζεται να υπερβούμε μερικά από τα γνωστά εμπόδια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ταχύτατα τα εν λόγω έργα. Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να κάνουν τις διαδικασίες πιο ευέλικτες, πρέπει να λάβουν αποφάσεις, να βρούμε λύσεις τύπου fast track για να υπερβούμε όπως είπα τα γνωστά προβλήματα.
Σε κάθε μια από τις συναντήσεις που είχα πρέπει να σας πω ότι το θέμα των απαλλοτριώσεων ετέθη με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Και αν χρειαστούν ακόμα και συνταγματικές αλλαγές, πρέπει να γίνουν.
Έχουμε εμπιστοσύνη ότι όλοι οι πολιτικοί φορείς θα βρουν την ενδεδειγμένη λύση, γιατί αυτό το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων είναι από ότι φαίνεται ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις, μεταξύ άλλων ίσως και κυρίως σε μεγάλα έργα στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλοντος.
Στα μέσα Οκτωβρίου ένας νέος νόμος θα περιορίσει σε διάρκεια 6 μηνών έως 12 μηνών τη διαδικασία αδειοδότησης. Άλλη μια απόδειξη της ετοιμότητας και της δέσμευσης της κυβέρνησης και της Βουλής να βελτιώσουν την κατάσταση όσον αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Άμεση ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: σύντομα θα εξαγγελθεί ένα σχετικό πρόγραμμα, ύψους 500 εκ ευρώ. Μάλιστα, έπειτα από διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς, γίνεται μια προσπάθεια στο πλαίσιο των ισχυουσών κοινοτικών διατάξεων, ώστε να μπορεί να δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης με κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον θα ζητήσω από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους τομείς για να εξαλείψουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τις περισσότερες τις έχουμε ήδη εντοπίσει.
Η ομάδα αυτή επίσης θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χάρη στο σεμινάριο αυτό, θα ζητήσω από τον επικεφαλή της ομάδας τον κ. Ράιχενμπαχ να έρθει σε επαφή με τους Περιφερειάρχες, αλλά ακόμη και με Δημάρχους, ιδιαίτερα των μεγάλων πόλεων, για να παραμεριστούν ελλείμματα και δυσκολίες στον τομέα της διακυβέρνησης.
Ήρθε η ώρα να δουλέψουν επιτέλους μαζί για να μην υπάρχουν πλέον και κάποιες εντάσεις που μας ταλαιπώρησαν, για να μπορέσουμε ακριβώς να πετύχουμε συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα.
Κυρίες και κύριοι, ήδη τόνισε ο Υπουργός ότι η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και είμαι κι εγώ απολύτως πεπεισμένος περί αυτού.
Θα κάνω έναν, αν θέλετε, μπακάλικο υπολογισμό, αλλά θα σας πω τα εξής νούμερα: Στην Ευρώπη υπάρχουν 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμπτωματικώς έχουμε 23 εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη.
Εάν κάθε μία από αυτές τις 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσλάμβανε έναν άνεργο, θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη. Βεβαίως ο υπολογισμός είναι απλουστευτικός και όμως σας δίνει μία ιδέα των δυνατοτήτων της κοινότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Θα κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αν ζητούσαμε από τις 500 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να λύσουν το πρόβλημα, θα έπρεπε η κάθε μία από αυτές να προσλάβει 46 χιλιάδες ανθρώπους, κάτι το οποίο βεβαίως είναι ανέφικτο.
Βλέπετε λοιπόν ότι η λύση είναι μάλλον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γι΄ αυτό και γι΄ αυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι με τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, διευρύνοντας τους κανόνες επιλεξιμότητας για την Ελλάδα, μέσω παροχής εγγυήσεων στο μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έστω και για συγκεκριμένη διάρκεια.
Είμαι πεπεισμένος ότι στη διαδικασία αυτή είμαστε συνεργάτες και σύμμαχοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ανέλαβε σχετικά δράση, ήδη μάλιστα από τον Αύγουστο. Προτείναμε για τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση να αυξήσουμε την κοινοτική συγχρηματοδότηση στο 95% και πάλι για μία συγκεκριμένη πεπερασμένη χρονική περίοδο.
Εάν τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρήσουν τη δέσμευσή τους, να εγκρίνουν την πρόταση αυτή ταχύτατα, τότε μέχρι τα τέλη του 2012 θα μπορέσουμε μέσω εμπροσθοβαρών χρηματοδοτήσεων να δώσουμε στην Ελλάδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον.
Φυσικά πρόκειται για κονδύλια τα οποία πρέπει να πάνε σε συγκεκριμένα έργα κι όχι να χαθούν στο γενικό προϋπολογισμό. Αυτό προσοχή, δεν σημαίνει ότι αυξάνεται γενικότερα το ποσό το οποίο θα λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2013, αλλά αποτελεί σίγουρα μία ανάσα κι ένα επιπλέον περιθώριο ελιγμών, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας τον επόμενο καιρό και είναι και μια δράση που δείχνει ότι στις Βρυξέλες μπορούμε να δουλεύουμε και γρήγορα.
Αυτή η ορμή και ο ενθουσιασμός πρέπει να διατηρηθεί από δω και πέρα για το καλό της Ελλάδας.
Κυρίες και κύριοι, δουλέψαμε στενά και εποικοδομητικά τις δύο αυτές μέρες στην Αθήνα, με τα παραγωγικά Υπουργεία και τους Περιφερειάρχες. Το πνεύμα αυτό, το πνεύμα συνεργασίας, πρέπει να παραμείνει ζωντανό. Κι όπως είπα προηγουμένως, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, πρέπει να δράσουμε σήμερα.
Ήδη η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και οι πραγματικοί ρυθμοί απορρόφησης είναι πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειαζόμαστε ωστόσο απτά αποτελέσματα, όχι για να αυξήσουμε ένα νούμερο, το βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά για να βελτιώσουμε και την εικόνα της Ελλάδας που αδικείται.
Εν πάση περιπτώσει πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να επιταχύνουμε μάλιστα ακόμα περισσότερο αυτόν τον ρυθμό και μεταξύ άλλων βεβαίως να αυξήσουμε το ρυθμό απορρόφησης όπως είπα, όχι μόνο για το νούμερο, αλλά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στη χώρα.
Κι εγώ δεσμεύομαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η Ευρώπη, είναι μαζί σας. Και δεσμεύομαι να βοηθήσω την Ελλάδα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό, ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ, σας ευχαριστώ κ. Επίτροπε. Ήρθε η ώρα για τις ερωτήσεις, παρακαλώ να συστήνεστε κάθε φορά που παίρνετε το λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις, αλλά προηγουμένως να σας συγχαρώ για όλο αυτό το έργο, το οποίο πραγματικά θεωρείται μοναδικό.
Η ερώτησή μου απευθύνεται τόσο στον κ. Υπουργό, όσο και στον κ. Επίτροπο, θα αρχίσω όμως με τον κ. Υπουργό. Η Οικουμενική Προεδρία πριν από μερικές μέρες παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών τα πρώτα θέματα για τις δημοσιονομικές προοπτικές τις επόμενες και για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η πολιτική συνοχής έχει μία πολύ σημαντική θέση.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, επειδή τα δεδομένα για την Ελλάδα έχουν αλλάξει τώρα και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι του 2008 για τις περιφέρειες τις ελληνικές, μήπως ληφθεί κάποια μέριμνα ανάλογη με αυτή που έγινε για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, ώστε να μη βγουν πολλές περιφέρειες ελληνικές από το στόχο ένα; Η μία ερώτηση είναι αυτή.
Η δεύτερη ερώτηση αναφέρεται σε αυτό που είπατε πάλι σήμερα, για τα 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 23 εκατομμύρια άνεργους. Κύριε Επίτροπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει περίπου 1 τρισεκατομμύριο για 7 χρόνια, έναν προϋπολογισμό 1 τρισεκατομμυρίου περίπου.
Θα μπορούσε να διαθέσει 23 εκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια, 23 εκατομμύρια, δίνοντας σε κάθε επιχείρηση δεσμευτικά ένα ποσό του εκατομμυρίου ή του μισού εκατομμυρίου, για να προσλάβει έναν άνθρωπο; Θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα, που ήταν μια ιδέα της οποίας εσείς έχετε την πατρότητα, που είναι μία απλή ιδέα, για σας όμως είναι η απόλυτη λύση.
Θα ήθελα βέβαια να πω και στον κ. Υπουργό, ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό πιλοτικά στην Ελλάδα, γιατί στην Ελλάδα το είπατε κατ’ αρχήν και να επεκταθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι πρώτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα θα βοηθηθούν και οι μικρομεσαίες οι οποίες είναι περίπου 800 χιλιάδες στην Ελλάδα από ότι έμαθα και 800 χιλιάδες άνθρωποι θα έπιαναν αμέσως δουλειά.
Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄ αρχήν σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό, θέλω να σας πω ότι είναι σε εξέλιξη. Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής βεβαίως, ο κ. Hahn, είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της διαπραγμάτευσης, θα ξεκινήσει σε λίγο και από τη δική μας την πλευρά με προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων.
Το ζήτημα είναι πράγματι μέσα στην κρίση είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συνολικά βλέπει με ένα διαφορετικό μάτι πια τη νέα πολιτική συνοχής και άρα λοιπόν θα υπάρξουν ελπίζω και μέσα από τη διαπραγμάτευση πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν και τη νέα οικονομία, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική συνολικά, αλλά και τις χώρες οι οποίες δοκιμάζονται από την κρίση και είμαστε σε μια διαρκή επαφή και διϋπουργικά στη χώρα και με τον Επίτροπο, αλλά και συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το ζήτημα αυτό.
Τώρα σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με βάση αυτόν τον πολύ απλό υπολογισμό που κάνετε, που δε θέλει 23 εκατομμύρια αλλά θέλει 23 δισεκατομμύρια αν έδιναν από 1000 ευρώ στην κάθε μία, σημασία έχει ότι αυτό που είπε ο Επίτροπος είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν μπορούσαμε να βάλουμε σαν στόχο τα 23 εκατομμύρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να απορροφήσουν έναν άνεργο, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Ωστόσο αυτό το θεωρητικό υποθετικό εγχείρημα θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να το μετατρέψουμε σε μια ζωντανή πολιτική, να εφαρμόσουμε μια πολιτική η οποία θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας κυρίως των νέων, η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή τη χώρα και πλήττει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας που είναι η νέα γενιά κι αυτό είναι μια ήττα της πολιτικής και μια ήττα των γενεών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ετοιμάζουν να υποδεχθούν τις νέες γενιές που θα διοικήσουν αύριο-μεθαύριο τη χώρα.
Λοιπόν, υπάρχει έτοιμο ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εξαγγείλουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπου σας το έχουμε ανακοινώσει, όπου αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κι έχουμε ένα καλό νέο σήμερα που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος, ότι γίνεται μια προσπάθεια στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων και κανονισμών, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν και κεφάλαιο κίνησης, ένα μέροςτου κεφαλαίου κίνησης, ένα μέρος των αναγκών που απαιτούν για τις επενδύσεις τους και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, σε επιχειρήσεις οι οποίες πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή από κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους τους.
Για παράδειγμα όπως είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, για τις οποίες θέλω να πω ότι έχουν βγει και κάποια καινούρια στοιχεία τα οποία αποτελούν κάποια πολύ σημαντικά καλά νέα για την Ελλάδα, ότι ξεπεράσαμε κατά 22,6% το χρυσό 2007, όπου ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, οι εξαγωγές κινήθηκαν στην Ελλάδα 37% και πλέον κατά μέσο όρο το α’ εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το 15%-16% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι εδώ γίνεται πραγματικά ένα ράλι από την πλευρά των εξαγωγικών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν το εξαγόμενο προϊόν και τους τζίρους τους, πηγαίνοντας παντού, σε όλες τις διεθνείς αγορές για να υποκαταστήσουν και ν’ αντικαταστήσουν το έλλειμμα ζήτησης που υπάρχει στην εσωτερική αγορά.

Ετοιμάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερκοστολόγησης των απαλλοτριώσεων, ώστε να δοθεί μια ενδιάμεση λύση, έως ότου λυθεί οριστικά το θέμα με συνταγματική ρύθμιση

Αυτό είναι μια νίκη. Αλλά θα είναι ήττα, εάν αφήσουμε έστω και μια εξαγωγική επιχείρηση χωρίς να τη χρηματοδοτήσουμε, χωρίς να της δώσουμε τη δυνατότητα να εκτελέσει μια παραγγελία και ν’ ακυρωθεί μια εξαγωγή. Τότε αυτό θα είναι ήττα.
Να λοιπόν που έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα από αυτά τα λίγα που είπε ο κ. Hahn και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις και απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ ευεργετικές και πολύ σημαντικές για την οικονομία μας ούτως ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τους στόχους και τους σκοπούς των επιχειρήσεών μας και κύρια αυτών που φέρουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και βέβαια μέσα από αυτό θα βάλουμε συγκεκριμένο στόχο τον οποίο θ’ ανακοινώσουμε για το πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν αυτοί οι πόροι που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.

J. HAHN: Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα, αν δηλαδή συμφωνούμε, αν συζητήσαμε και αν κατόπιν συμφωνούμε για τις περιφέρειες και τα κράτη μέλη, πρέπει να εφαρμόσουμε σε όλα τα κράτη μέλη και σε κάθε περιφέρεια τους ίδιους κανόνες.
Αυτό σημαίνει ότι για τις περιφέρειες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία της Eurostat για τις οικονομικές τους επιδόσεις την περίοδο 2007-2009. Και για τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα οποία έχουμε το 2008-2010. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, είναι το ίδιο για όλα τα κράτη μέλη.
Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλα τα είπε ο Υπουργός. Μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω και να σας υπενθυμίσω κιόλας ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη δαπανάται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα έργα καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά την άποψή μας καινοτομία δεν είναι μόνο η τεχνολογική καινοτομία, αλλά και στον τομέα του marketing, η δυνατότητα προώθησης των προϊόντων μιας περιοχής εκτός της χώρας ή εκτός της περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σκέλος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όπως σας είπα, 80 δισεκατομμύρια περίπου δαπανώνται στην τρέχουσα οικονομική περίοδο, είναι μια εξαιρετικά σημαντική αυτή η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να τη στηρίζουμε.
Συζήτησα λοιπόν όχι μόνο την τρέχουσα κατάσταση με τους Περιφερειάρχες και τις δραστηριότητες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, βεβαίως αυτό ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης, συζητήσαμε όμως και γι’ αυτό το λόγο υπήρχαν και εμπειρογνώμονες στην ομάδα μου, ποιο είναι το πεδίο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κάθε περιφέρεια που θα προσφέρουν δυνατότητες και ευκαιρίες.
Διότι αν θέλουμε να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τότε όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και γι’ αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή ταξιδεύων και προσπαθώ να καλέσω τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις, τους Συνδέσμους, τις Ενώσεις να έρθουν στην Ελλάδα για να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν γι’ αυτούς.
Ξέρω φερ’ ειπείν ότι η Γερμανία στέλνει επιχειρηματικές αντιπροσωπείες σχεδόν κάθε εβδομάδα, όχι μόνον εκπροσώπους Ενώσεων κτλ., αλλά πραγματικούς επιχειρήσεων για να διερευνήσουν και να δουν τι δυνατότητες υπάρχουν, πού μπορούν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα δούμε και τα πρώτα αποτελέσματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να προσθέσω ότι η προσπάθεια στην οποία αναφέρθηκε ο Επίτροπος σε σχέση με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, θα έχω μέσα στις αρχές Οκτωβρίου ένα ταξίδι στη Γαλλία προκειμένου να συναντήσω τους ομολόγους μου Υπουργούς αλλά ταυτόχρονα μεγάλες επιχειρηματικές αντιπροσωπείες της Γαλλίας, όπως επίσης σε δυο εβδομάδες περίπου θα έχουμε μια μεγάλη συνάντηση με ολλανδικές επιχειρήσεις εδώ στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα δικό τους φιλόδοξο σχέδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια δηλαδή δε γίνεται μόνο με τη Γερμανία, γίνεται με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ζωηρά για επενδύσεις στη χώρα μας.

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να ρωτήσω τρία πράγματα. Το πρώτο: Αυτά τα 100 έργα περίπου που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος του χρόνου, σε τι βαθμό θα πρέπει να έχουν φτάσει; Δηλαδή ν ‘αρχίσουν να κατασκευάζονται, να υλοποιούνται, όταν λέμε ότι θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου; Σε ποια φάση δηλαδή θα πρέπει να έχουν φτάσει;
Το δεύτερο είναι αν μπορούσατε να μας περιγράψετε, και ο κ. Επίτροπος και ο κ. Υπουργός, ποιο είναι το ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις ακριβώς, ποια είναι δηλαδή τα προβλήματα που σας μετέφεραν οι Περιφερειάρχες ή έχετε εντοπίσει εσείς και ποιες είναι οι συνταγματικές λύσεις που προτείνετε.
Και το τρίτο είναι αν μπορούσε ο Υπουργός να μας πει ποιο είναι αυτό το νομοσχέδιο που θα καταθέσετε στα μέσα του Οκτωβρίου και απλοποιεί αδειοδοτικές διαδικασίες. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, δε θα ολοκληρωθούν τα έργα τέλος του χρόνου, θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τα έργα μέχρι τέλος του χρόνου. Όλα αυτά τα έργα, τα μεγάλα έργα, τα πολύ σημαντικά τα οποία αποτελούν έργα σημαίες θα έλεγα για κάθε Περιφέρεια και για κάθε Υπουργείο, θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, πλήρως ώριμα και πλήρως εξελίξιμα, σε πλήρη υλοποίηση. Αυτός είναι ο στόχος.
Δηλαδή ότι τα έργα τα οποία η κάθε περιφέρεια, το κάθε Υπουργείο και συνολικά η χώρα θεωρεί σημαντικά, τα οποία προσθέτουν αξία στην οικονομία και δημιουργούν μια απάντηση αν θέλετε στην κρίση, θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα τα παρακολουθήσουμε όπως είπα, με τον τρόπο που είπε και ο Επίτροπος και εγώ στη συνέχεια.
Δεύτερο θέμα, ποια θέματα έβαλαν οι Περιφερειάρχες: Συνολικά, μπήκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο, όπως είναι οι απαλλοτριώσεις, η αρχαιολογία, οι πολεοδομίες, τα δασαρχεία, είναι μια σειρά από ζητήματα, οι σχέσεις με τα Υπουργεία, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα προφανώς, γι’ αυτό όπως βλέπετε γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, το fast track, ο νέος αδειοδοτικός νόμος για το περιβάλλον.
Μας είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σηφουνάκης ότι μέχρι τώρα οι κεντρικές Υπηρεσίεςτου Υπουργείου επεξεργάζονται κάθε χρόνο και εξετάζουν 20.000 αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικές. Με το νέο νόμο αυτές γίνονται κάτι παραπάνω από 2.000. Αντιλαμβάνεστε από πόσο μεγάλο όγκο ελαφρύνεται το Υπουργείο, άρα λοιπόν θα προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.
Ασφαλώς και υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα αλλά αυτό που έχει σημασία μέχρις ότου γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, λιγότερο γραφειοκρατικοί και πιο ταχείς σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μια σειρά από αλλαγές που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα ακόμα και στοχώρο των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Συνεπώς, αυτό το οποίο είναι απόφασή μας και θέλω να το τονίσω και να το διακηρύξω για μια ακόμη φορά, είναι ότι θ’ αλλάξουμε πλήρως το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα ούτως ώστε η χώρα να γίνει ελκυστική στις επενδύσεις. Ήδη όπως ξέρετε πριν από μια εβδομάδα είχαμε τις πρώτες επενδύσεις του fast track αξίας 1 και πλέον δις ευρώ και συνεχίζουν κι άλλες, μεγάλες επενδύσεις οι οποίες θα περάσουν από τη Διυπουργική Επιτροπή και θ’ ανακοινωθούν.
Ταυτόχρονα, μετά την ψήφιση του αδειοδοτικού νομοσχεδίου για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και για τις βιομηχανικές περιοχές, σειρά έχει το νομοσχέδιο για την κατάργηση 72 περίπου εμποδίων της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα εισαχθεί τον Οκτώβριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή.

J. HAHN: Και πάλι όσον αφορά τον κατάλογο θεωρώ, ότι όπως είπε και ο κ. Υπουργός, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης υπό την έννοια ότι δεν απαγορεύεται η προσθήκη νέων δράσεων.
Μπορεί να προστεθούν και νέες δράσεις από τη στιγμή που θα υποβληθούν ως ιδέα, αν έχουν φτάσει σ’ ένα επίπεδο ωρίμανσης. Η ιδέα του καταλόγου είναι η εξής απλή: Να υπάρξει διαφάνεια για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πρόοδο κάποιων έργων και αν χρειάζεται να ασκηθεί και κάποια πίεση για να προχωρήσουν τα έργα.
Είναι επίσης σημαντικό απ’ ό,τι έχω διαπιστώσει από την εμπειρία μου, να υπάρχουν ορόσημα κατά την υλοποίηση των έργων. Δηλαδή να μη λέμε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2014. Όχι, εγώ προτιμώ να ακούσω ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της συγκεκριμένης πορείας, τα ενδιάμεσα ορόσημα για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη καλύτερα και να μην στηριζόμαστε στο γεγονός ότι θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.
Είναι μια πορεία που εξελίσσεται και την οποία ο κ. Υπουργός έχει την ευθύνη να συντονίσει. Σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και Περιφέρειες έχουμε πλέον έναν μοναδικό κατάλογο με έργα και όχι δέκα διαφορετικούς. Μία άλλη ακόμα συνεισφορά στη διαφάνεια.
Όσον αφορά τώρα τις απαλλοτριώσεις, μπορώ να σας πω ότι μου είπαν ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορώ εγώ να προσφέρω νομικές λύσεις γιατί δεν έχω ιδιαίτερη γνώση του απ’ ό,τι καταλαβαίνω μοναδικού νομικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η διακοπή των έργων, το μπλοκάρισμά τους για λόγους απαλλοτριώσεων. Το ίδιο ισχύει για τις κρατικές προμήθειες. Πρέπει να βρεθεί μια σωστή ισορροπία όπως ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες.
Να φροντίζουμε και να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα όλων, αλλά από την άλλη πλευρά να μην προκαλούνται υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, που βεβαίως αυτό αφορά μια ευρύτερη ομάδα, το ευρύτερο κοινό.
Αυτό είναι το θέμα του κόστους των απαλλοτριώσεων το οποίο θεωρώ αρκετά ασυνήθιστο διότι στην Ευρώπη συνήθως υπολογίζουμε ένα τέτοιο κόστος απαλλοτριώσεων 2% – 3%. Εδώ υπολογίζουμε 10% σε σχέση με το συνολικό κόστος κατασκευής. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να βρεθούν νομικές λύσεις σ’ αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να επιμείνω λίγο στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων γιατί φαίνεται ότι αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των μεγάλων κυρίως έργων. Μιλάτε για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις; Δεδομένου ότι ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε αλλαγή συνταγματική.
Και να επανέλθω με ερώτηση προς τον Επίτροπο δεδομένου ότι, αν έχω καταλάβει καλά, η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι για αύξηση του 10% που περιλαμβάνεται ως επιλέξιμη δαπάνη στα έργα. Τελικά υπάρχει προοπτική…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν το κατάλαβα. Επαναλάβετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι η πρότασή σας ήταν η αύξηση της επιλέξιμης δαπάνης πέραν του 10%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ό,τι κατάλαβα από αυτά που λέει ο Επίτροπος, προφανώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Άρα τα χρήματα πώς θα εξασφαλιστούν έτσι ώστε να γίνουν οι απαλλοτριώσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν πρέπει να πω ότι αυτό το οποίο λέτε δεν υπάρχει. Ούτε ειπώθηκε ποτέ από μας ούτε υπήρξε ποτέ σκέψη ούτε ζητήθηκε από μας ποτέ, αλλά κυρίως το θεωρώ απαράδεκτο γιατί ακριβώς αυτό θέλω να σχολιάσω, ότι στη χώρα μας υπάρχει μία απαράδεκτη πραγματικότητα.
Το γεγονός δηλαδή ότι σε όλη την Ευρώπη, όπως ακούσατε προηγουμένως από τον Επίτροπο, σας είπα κι εγώ κάποια στιγμή ότι η μέση δαπάνη για τις απαλλοτριώσεις είναι 2% έως 3% και στη χώρα μας είναι τουλάχιστον 10% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι μια απαράδεκτη πραγματικότητα η οποία πλήττει το κοινωνικό σύνολο και πλήττει την εθνική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά σε ό,τι αφορά το ζήτημα, επαναλαμβάνω, των απαλλοτριώσεων, ουδέποτε ζητήθηκε. Προφανώς είναι παρεξήγηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο δεν μου απαντήσατε για το ζήτημα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αναφερόμαστε στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Αναφερόμαστε σε αποφάσεις που βγάζουν τα δικαστήρια επί του τιμήματος κάθε φορά της απαλλοτρίωσης που ορίζεται με βάση την απόφαση του δικαστηρίου και τις σχετικές διαδικασίες που υπάρχουν. Αυτό λοιπόν χρειάζεται μία ριζική αλλαγή, και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτό είναι και ένα υψηλό κόστος το οποίο επιβαρύνει την οικονομία, επιβαρύνει τα έργα και τελικά επιβαρύνει όλους μας, το κοινωνικό σύνολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ρωτάτε κάτι αυτή τη στιγμή το οποίο δεν έχει αποφασιστεί γιατί πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο της αλλαγής του Συντάγματος. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, να υπάρξει μια λογική σε όλους έτσι ώστε τα έργα μέχρι να αλλάξει πλήρως όλη αυτή η διαδικασία, να μη φτάνουν σ’ αυτό το ύψος οι απαλλοτριώσεις. Και εν πάση περιπτώσει ετοιμάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης έτσι ώστε να πάμε σε μια ενδιάμεση λύση σε πρώτη φάση και σε μια δεύτερη φάση να το λύσουμε οριστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό. Το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις επενδύσεις έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις με ξένους επενδυτές. Πράγματι είναι έτσι, είχαν έρθει οι Γερμανοί, έχουν ξανάρθει. Ο ίδιος ο κ. Υπουργός θα τους ξαναδεί.
Έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών. Θα ήθελα μία απάντηση. Υπάρχει τέτοιο θέμα; Εξετάζεται η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και τι ακριβώς σημαίνει η λειτουργία τους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, επειδή τίθεται και ξανατίθεται αυτό το ερώτημα, θεωρώ πως καταρχήν δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή σε μένα τουλάχιστον τέτοιο θέμα ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα.
Θεωρώ ότι κάνουμε μία συζήτηση η οποία είναι εντελώς έξω από τις ανάγκες μας και τις προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή. Η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Η χώρα να μην έχει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, να είναι φιλόξενη.
Να μπορεί με ταχύτητα να υποδέχεται, στα πλαίσια των νόμων πάντα και με αυστηρότητα στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Να εγκαθιστά επενδύσεις στη χώρα οι οποίες θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και σε δεύτερη φάση βεβαίως, και σε πρώτη φάση μάλλον και υψηλή προτεραιότητα επίσης αποτελεί το θέμα της συνολικής αν θέλετε διευθέτησης του χρέους της χώρας το οποίο αποτελεί και παράγοντα σταθερότητας και προϋπόθεση για την παραπέρα πορεία μαςστο μέλλον. Τώρα τέτοια ζητήματα δεν έχουν τεθεί προς το παρόν. Αν τεθούν όμως κάποια στιγμή, μπορούμε να τα δούμε και να τα συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Η ερώτηση είναι για τον κ. Επίτροπο. Αφορά την πρωτοβουλία για την απελευθέρωση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την παροχή εγγύησης και τη δημιουργία Ταμείου Εγγυήσεων. Η ερώτηση είναι εάν αυτή η πρόταση είναι ώριμη και τι ύψους κονδύλια μπορούν να απελευθερωθούν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά, με την εμπειρία που αποκομίσατε για τη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας, αν πιστεύετε ότι από το 2012 και μετά η Ελλάδα θα αποφύγει τα πρόστιμα σ’ αυτόν τον τομέα.

J. HAHN: Για την πρώτη σας ερώτηση, είναι πολύ ώριμο το έργο. Είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση κυρίως στο πλαίσιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα υποβληθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Για το δεύτερο ερώτημά σας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να κινηθούμε. Είναι πολύ περίεργο η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα επειδή δεν κλείνει τις παράνομες χωματερές ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν κονδύλια στα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία να πηγαίνουν για τη δημιουργία, την κατασκευή των σωστών ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, των επαρκών λύσεων.
Άρα λοιπόν έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από τις αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες αυτές. Πολλά έχουν γίνει, αλλά χρειάζονται κι άλλα και μπορούμε να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία. Για μένα το ιδανικό θα ήταν μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα έχουν κλείσει όλες, αλλά θα πρέπει να ασκηθεί μια πίεση για να τηρηθούν οι προϋποθέσεις τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επομένου έτους.

*ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΣΚΑΪ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Επίτροπο πάνω σ’ αυτά τα οποία μας έλεγε νωρίτερα, ότι θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ελπίδα, μία προοπτική για τους Έλληνες. Θέλω να σας θυμίσω κ. Επίτροπε ότι με τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία δημοσιονομική σταθερότητα θα λείψουν από την πραγματική οικονομία μέχρι το τέλοςτου 2013 πάνω από 25 δις €.
Πιστεύετε ότι με τα χρήματα και τα προγράμματα τα οποία αναδιαρθρώνετε, που θα έρθουν στη χώρα μας, πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να βοηθήσετε και πάλι την ελληνική οικονομία να ανακάμψει;

J. HAHN: Αυτός είναι ο στόχος μας, σαφώς. Και γι’ αυτό πρέπει να επιλέξουμε πάρα πολύ προσεκτικά τα έργα και πρέπει να επικεντρωθούμε και να είμαστε στοχευμένοι προς τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό εξήγησα τις συνέπειες μιας μεγάλης επένδυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργία θέσεων εργασίας, βιώσιμων θέσεων εργασίας. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε, από κοινού. Είμαι πάντοτε αισιόδοξος, ειδάλλως δεν θα ήμουν στη σωστή θέση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απλά να προσθέσω σε αυτό το πολύ σωστό ερώτημα που έθεσε ο κ. Υποφάντης, να προσθέσω στον συλλογισμό του και σε όσα είπε ο κ. Επίτροπος, ότι στόχος μας είναι το 2014, να επανέλθουν αυτά τα 25 δις στη χώρα, αλλά με μια διαφορά: ο τρόπος να είναι υγιής.
Δηλαδή να μην προέρχονται αυτά τα χρήματα από δανεικά. Και να έχουμε μια οικονομία, η οποία θα στηρίζεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος, τουλάχιστον 50%, στην παραγωγή, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ανταγωνιστικότητα της και στις εξαγωγές, μα κυρίως στη δυνατότητα της να παράγει ως χώρα και να μη στηρίζεται στην κατανάλωση περίπου στο 75% του μοντέλου της οικονομίας που είχαμε πριν από 2 χρόνια.
Άρα λοιπόν ναι, η απάντηση είναι μπορεί η Ελλάδα να ξαναφέρει πίσω αυτά τα 25-28 δις, ως εθνικό εισόδημα πίσω. Ήδη οι εξαγωγές είναι 20 δις αυτή τη στιγμή και θα περάσουν τα 20 δις τέλος του χρόνου. Αλλά με έναν ταυτόχρονα υγιή και βιώσιμο κυρίως τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένω μια απάντηση για το ύψος των κονδυλίων που μπορούν να απελευθερωθούν από τα διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Εγγυήσεων. Αν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδιασμός.

J. HAHN: Μιλάμε για περίπου 500 εκατομμύρια. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 500 εκατομμύρια. Και πρέπει πάντοτε να σκεφθείτε τα 500 αυτά εκατομμύρια τι μπορεί να προκαλέσουν για τις επενδύσεις, εγγυήσεις. Δηλαδή έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ): Αναφερθήκατε σε δυνατότητες εξαγωγών. Ποιοι είναι οι τομείς των εξαγωγών που προχωρούν; Και μια ερώτηση για τα Ταμεία και τα σχέδια σας. Τι έχει γίνει για να εμποδιστεί η διαφθορά σε τοπικό επίπεδο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα σας, θέλω να σας πω ότι οι εξαγωγές μας είναι σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα, αλλά κυρίως ο κλάδος ο οποίος φέτος έχει μια εντυπωσιακή άνοδο και πλέον μπορεί να είναι και πρώτος κλάδος στις εξαγωγές, είναι ο κλάδος των οικοδομικών υλικών. Ο κλάδος των οικοδομικών υλικών, λόγω και της κρίσης που παρουσιάζει η οικοδομή στη χώρα και τα μεγάλα τεχνικά έργα, έχει στραφεί στο εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει όμως ότι η βιομηχανία παραγωγής οικοδομικών υλικών είναι απολύτως εξαγωγική, έχει μεγάλες δυνατότητες ποιοτικές, είναι ανταγωνιστική και μπορεί και εξάγει σχεδόν κατά 70% σε χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα πολύ ισχυρές χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο κλάδος αυτός μαζί με τα τρόφιμα θα είναι οι πρωταθλητές των εξαγωγών στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφθοράς, θέλω να σας πω ότι εδώ έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχουν ψηφιστεί μια σειρά από νομοθετήματα, τα οποία ουσιαστικά εισάγουν νέους θεσμούς στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, στη Δημόσια Διοίκηση και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται, είναι ορατά και μέσα από τους διεθνείς δείκτες.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια συστημική πλήρη αναδιάρθρωση και αλλαγή και μέσα στο πλαίσιο αυτό το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστώ και τους δυο. Σας ευχαριστώ κυρίες και κύριοι. Ευχαριστώ που ήρθατε. Ευχαριστώ και τους διερμηνείς και τους τεχνικούς μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να πάρετε το action plan.

J. HAHN: Tο action plan θα το βρείτε έξω.

papaioannou

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.