Πανικός από την αποτυχία του χαρατσιού στα ακίνητα


Πανικός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών από τη διαφαινόμενη αποτυχία του μέτρου είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από τη μία το διογκούμενο κίνημα δημάρχων που τάσσονται κατά της εφαρμογής του μέτρου, από την άλλη η δικαστική απόφαση που απαγόρεψε στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, σε συνδυασμό με την άρνηση μεγάλου αριθμού πολιτών να πληρώσουν το χαράτσι, έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβαίνει σε βεβιασμένες διορθωτικές κινήσεις απελπισίας. Εκατοντάδες χιλιάδες αδικημένοι πολίτες θα μπλέξουν με χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να καταφέρουν άμεσα να πάρουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που θα πληρώσουν τώρα!

Η όλη κατάσταση ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να συγκαλέσει χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών στις περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

2. Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας θεωρείται ότι έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».

3. Η ΔΕΗ να στείλει στους οικείους δήμους όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις, δηλαδή στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος!

Διόρθωση των λαθών

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ακόμη κι όσοι αδικούνται, καλούμενοι να πληρώσουν εξωπραγματικά χαράτσια, θα πρέπει προς το παρόν να αποδεχθούν την αδικία εξοφλώντας τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις και εκ των υστέρων τούς καλεί να εμπλακούν σε μια απίστευτη διαδικασία γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας με μαζικές προσελεύσεις στα υπό συρρίκνωση ΚΕΠ για υποβολή αιτήσεων και πλήθους δικαιολογητικών με σκοπό τη διόρθωση των λαθών και τον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων!

Ο αριθμός των αδικημένων που θα προσέλθουν για διορθώσεις είναι τόσο μεγάλος, ο αριθμός των υπαλλήλων των ΚΕΠ που θα κληθούν να τους εξυπηρετήσουν είναι τόσο μικρός και ο όγκος των στοιχείων που θα κληθούν οι υπάλληλοι αυτοί να διασταυρώσουν, να επαληθεύσουν και να διορθώσουν τόσο τεράστιος ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι όσοι δεχτούν να πληρώσουν τώρα και να ξεμπλέξουν μετά δεν θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ούτε σε 1 ή 2 χρόνια!

Εξάλλου, ο φόβος της «στάσης πληρωμών» από την πλευρά των πολιτών ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί και σε άλλες διορθωτικές κινήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όσον αφορά το τέλος ακινήτων. Ετσι, έδωσε εντολή να συμπληρωθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση ώστε «να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες».

Σε έξι δόσεις το 2012

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

* Την εξαίρεση από το ειδικό τέλος κι άλλων ευπαθών ομάδων (ήδη εξαιρούνται άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι), όπως οι υπερήλικες, οι ασθενείς και τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εξαίρεση θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.

* Για τις ελάχιστες «κραυγαλέες» περιπτώσεις λαθών στους λογαριασμούς θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα.

* Το τέλος του έτους 2012 θα ζητηθεί να εξοφληθεί σε 6 δόσεις, δηλαδή σε 6 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αντί σε 4 που προβλέπει ο αρχικός νόμος.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε, εξάλλου, ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου.

Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω SMS να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Oλα αυτά, βέβαια, καταδεικνύουν την προχειρότητα και την απρονοησία που ελήφθη η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Θετική η πρόταση Σαμαρά

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποδέχεται θετικά τη θέση «να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος» που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Κατά του ειδικού τέλους της ΔΕΗ τάσσεται ο Δήμος Πατρέων, ύστερα από απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος θα παράσχει νομική βοήθεια προς τους πολίτες, σε ό,τι έχει να κάνει με το ειδικό τέλος, ενώ θα θέσει στην υπηρεσία των δημοτών και τον τομέα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού θα αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση σε περιπτώσεις δημοτών που κρίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, το περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητά την άμεση απόσυρση του ειδικού τέλους ακινήτων.

antinews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

4 ἀπαντήσεις στὸ Πανικός από την αποτυχία του χαρατσιού στα ακίνητα

 1. Ὁ/ἡ Anonymous γράφει:

  Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά, δεν μιλάμε για λάθη, αλλά για εκ προμελέτης καλοστημένη απάτη, κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν δηλώνει παραπάνω τετραγωνικά, και λάθος τοποθεσία για το σπίτι του. Η κυβέρνηση αυτή είναι αντι συνταγματική και συνιστά χούντα.

  Ειπώθηκε επίσημα “το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».

  Επιτέλους το άρθρο 120 του συντάγματος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τους πολίτες αυτού του κράτους. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όλοι είναι για την πάρτη τους και δεν μπορεί να υπάρξει ένας δημοκρατικός συντονισμός στην προσπάθεια υπεράσπισης του συντάγματος , απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να το καταλύσουν με την βία. Και αυτοί είναι η “κυβέρνηση”.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ. ΘΑ ΓΙΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΚΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ.
  2011 ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ.
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ
  15 καὶ ἐδόθη αὐτῷ πνεῦμα δοῦναι τῇ ΕΙΚΟΝΙ τοῦ θηρίου, ἵνα καὶ ΛΑΛΗΣΗ ἡ εἰκὼν τοῦ θηρίου καὶ ποιήσῃ, ὅσοι ἐὰν μὴ προσκυνήσωσι τῇ εἰκόνι τοῦ θηρίου, ἵνα ἀποκτανθῶσι. 16 καὶ ποιεῖ πάντας, τοὺς μικροὺς καὶ τοὺς μεγάλους, καὶ τοὺς πλουσίους καὶ τοὺς πτωχούς, καὶ τοὺς ἐλευθέρους καὶ τοὺς δούλους, ἵνα δώσωσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπὶ τῆς χειρὸς αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἢ ἐπὶ τῶν μετώπων αὐτῶν, 17 καὶ ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ.
  18 ῟Ωδε ἡ σοφία ἐστίν· Ο ΕΧΩΝ ΝΟΥΝ ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου· ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ χξς´.
  ΕΙΚΩΝ = ΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΜΕΘΑ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΚΕΦΑΛΩΝ,ΠΟΝΗΡΩΝ.
  ΤΟ Χ Ξ Ψ ; ΤΟ 666 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ.
  Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο 09.02.1943

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

   …………………………………..

   ΠΟΙΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΡΕ;;; ΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;;;;;;

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ Athanasios Balapanidis γράφει:

    ΕΧΕΙΣ ΠΝΟΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ.
    ΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΣΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ.
    ΟΠΟΤΕ ΚΑΥΧΑΣΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
    ΛΟΓΟΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ,ΛΟΓΟΝ ΠΡΟΦΕΡΕΙΣ,ΛΟΓΟΝ ΜΕΛΕΤΑΣ.
    ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΟΣ ΣΟΥ ΕΑΝ ΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ
    ΧΩΡΙΣ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΝ,ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΣΟΥΝ ( ΚΥΡΙΕ ΙΩΑΝΝΗ.)
    ΔΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.
    Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
    ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΥΡ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΟΥ
    ΓΝΩΣΤΗ ΙΩΑΝΝΗ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ 13-24~30. ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ 16-19.
    Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο 09.02,1943

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.