H διάσωση του Πάγκαλου, μέσω… Κίνας!


Ο (τυχερός) «άεργος αντιπρόεδρος», που σώθηκε πέφτοντας από το Σινικό Τείχος

Εφυγα για την Κίνα και έπεσε η κυβέρνηση. Οποιος γνωρίζει τον εγωκεντρικό χαρακτήρα του Θεόδωρου Πάγκαλου δεν θα απέκλειε να το είχε πει. Τέτοια δήλωση πάντως δεν έκανε. Ούτε βέβαια αποδεχόμαστε το κακεντρεχές σχόλιο ότι ο κ. αντιπρόεδρος είχε πάει για… τουρισμό στη μακρινή Κίνα, καθώς η παρουσία του εκεί σημαδεύτηκε από μια… κορυφαία επιτυχία, ίσως τη μία και μοναδική που είχε στα δύο χρόνια της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου• αυτή της υπογραφής Μνημονίου (μην πάει ο νους σας στο κακό) Τουριστικής Συνεργασίας, από τον πρέσβη μας και τον πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού της Γκουανγκτόνγκ.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος λίγο έλειψε με την προσγείωση του αεροσκάφους που τον έφερνε από τα μακρινά τα ξένα να πληροφορηθεί ότι είχε χάσει τον τίτλο που κρατούσε με νύχια και με δόντια από το 2009, αυτόν του «άεργου» αντιπροέδρου, και ήταν ένας απλός βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής. Κάτι τέτοιο έπειτα από όσα… πέρασε (έως γιαούρτια και καρέκλα τού πέταξαν στα Καλύβια) αυτά τα δύο χρόνια δεν θα ήταν δίκαιο.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια θα ήταν πάλι δεύτερος, και αυτό γιατί είχε προηγηθεί ο αείμνηστος Ασημάκης Φωτήλας, που απελύθη από υφυπουργός εν πτήσει προς την Αμερική από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελικά είτε από… θεϊκή πρόνοια είτε εξαιτίας ενός βέτο που φέρεται ότι έθεσε ο νυν υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, για να μη γίνει αντιπρόεδρος ο δεύτερος της «μεταβατικής» κυβέρνησης, τελικά διέσωσε τον κ. Πάγκαλο.

Η μοίρα μάλλον τού επέστρεψε το… δώρο που είχε κάνει στον κ. Αβραμόπουλο στις δημοτικές εκλογές του 1994 χαρακτηρίζοντάς τον «κύριο Τίποτα». Σήμερα ο «κύριος Τίποτα» και ο αντιπρόεδρος β’ βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση και κάθονται στα ίδια έδρανα.

Ο κ. Πάγκαλος, πολιτικά «άεργος» επί της ουσίας εδώ και καιρό, μια και ούτε αρμοδιότητες είχε ούτε ρόλο, καθώς ο αντιπρόεδρος α’ και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τού είχε πάρει τα πάντα, με το «καλημέρα» έκανε αυτό που κατέχει καλά: Να στηρίζει φαινομενικά το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης με όλες του τις… δυνάμεις, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. Το τι σημαίνει «στήριξη αλά Πάγκαλος» δείχνουν οι δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος κατά καιρούς.

Οσο για τον κορυφαίο ρόλο που του επιφυλάσσει η μοίρα (καθώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην κυβέρνηση), η δήλωσή του είναι αποκαλυπτική:

«Θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο κ. Παπαδήμος. Συνήθως, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντικαθιστώ τον πρωθυπουργό όπου και όταν χρειαστεί».

Και μη βιαστείτε να πείτε «αχρείαστος να είναι»… Διότι, όπως λέει και ο λαός, η α(ν)εργία τέχνας κατεργάζεται.

ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.