Αυξάνονται οι νεοναζιστικές τάσεις στην Ευρώπη


Νεοναζιστικό δίκτυο σε Αυστρία, Γερμανία και Ουκρανία

Μετά το «σοκ» που προκλήθηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις άγριες δολοφονίες τουλάχιστον δέκα ξένων στη Γερμανία, από μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης, έντονη είναι η συζήτηση που διεξάγεται στην Αυστρία, ως προς την ύπαρξη εύφορου εδάφους για τέτοιες ομάδες και ως προς τις διασυνδέσεις προς εκείνες στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα ακροδεξιάς στο «Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης», Χέριμπερτ Σίντελ -του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «Η Άκρα Δεξιά στην Ευρώπη» κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στο γερμανόφωνο χώρο- το έδαφος στην Αυστρία για την ανάπτυξη τέτοιων πυρήνων είναι εύφορο, όπως υπαρκτή από αυτούς είναι και η πρόθεση χρήσης βίας, ενώ δεδομένες είναι και οι άριστες επαφές τους με τους Γερμανούς ομοϊδεάτες τους.

Ο ίδιος προσθέτει, πως η αυστριακή νεοναζιστική σκηνή φαίνεται να διατηρεί καλές επαφές και στη Θουριγγία, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο στα ανατολικά της χώρας, από το οποίο προέρχονταν οι συγκεκριμένοι νεοναζιστές δράστες των δολοφονιών, ενώ δεν είναι τυχαίο πως, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Αυστριακοί νεοναζιστές είχαν αναλάβει το έργο της πολιτικής «ανασυγκρότησης» στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Τον περασμένο Απρίλιο είχαν γίνει στην Αυστρία συλλήψεις αρκετών ατόμων που είχαν άμεση σχέση με διαβόητη νεοναζιστική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, κάτι, που σύμφωνα με τον κ. Σίντελ, αποδεικνύει μια νέα «ποιότητα» της αυστριακής νεοναζιστικής σκηνής και σίγουρα τη δυνατότητά της για εξέλιξη σε νεοναζιστικούς πυρήνες, ανάλογους με εκείνους στη γειτονική Γερμανία.

Συμπληρώνει δε, πως, από τις συλλήψεις και τις αποκαλύψεις, αποδείχτηκαν επιπλέον οι διάφορες επαφές και διασυνδέσεις της αυστριακής νεοναζιστικής σκηνής με ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι και την Ουκρανία.

Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση κατάθεσης μηνύσεων που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2010 ο γνωστός Αυστριακός δικηγόρος Γκέοργκ Τσάνγκερ, εναντίον 55 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, με την κατηγορία δημιουργίας νεοναζιστικού δικτύου και παράβασης του νόμου περί ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης.

Τόσο για τον κ. Τσάνγκερ, ο οποίος κάνει λόγο για αδράνεια και ύπαρξη ελλείμματος στην Υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος, όσο προφανώς και για την Εισαγγελία αλλά και για το Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ως προς την προέλευση της χρηματοδότησης του σκληρού πυρήνα της ακροδεξιάς-νεοναζιστικής σκηνής στην Αυστρία.

Όπως τονίζει συμπερασματικά στις δηλώσεις του ο Χέριμπερτ Σίντελ, «εάν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα κάπου στην Ευρώπη, τότε σίγουρα στη νεοναζιστική σκηνή».

newsbeast

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.