«Λιώνουν» τον κόσμο: Ετοιμάζουν κι άλλη μείωση συντάξεων


«Λιώνουν» τον κόσμο: Ετοιμάζουν κι άλλη μείωση συντάξεων

Οι επικουρικές συντάξεις, που σήμερα κυμαίνονται από 50 έως 1.700 ευρώ, θα πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 30%-35% άμεσα, γιατί αν μείνουν στα επίπεδα του 2010, το έλλειμμα των Ταμείων που τις χορηγούν θα διπλασιαστεί, γεγονός που δεν θα επιτρέψουν να συμβεί οι δανειστές μας.

Στις κύριες συντάξεις, όπου πρόσφατα έπεσε ψαλίδι έως και 40%, η κατώτατη είναι πλέον 360 ευρώ και η ανώτατη 2.700 ευρώ με στόχο να φθάσει τα 1500 ευρώ! Η απειλή προκύπτει από τρεις νέους παράγοντες: τη μείωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, την ύφεση και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Το πρώτο μέγεθος έχει πέσει στο 65% (πρόκειται για τις δηλωμένες θέσεις εργασίας). Η μείωση τα τρία τελευταία χρόνια είναι 8%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ. Η ύφεση (ανεργία, ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.τ.λ.) προσθέτει στο έλλειμμα άλλα 4,5 δισ. ευρώ, μεγέθη που αν συνυπολογιστούν ακυρώνουν τα οφέλη από τις περικοπές σε συντάξεις, φάρμακα και λοιπές παροχές του κοινωνικού κράτους συνολικά.

Η εικόνα ολοκληρώνεται με την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Το 2011 το ΙΚΑ δίνει συντάξεις σε 1.050.000 δικαιούχους, ενώ το 2035 θα χορηγεί 1.230.000.

protothema.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.