Μισθούς Κίνας θέλει ο ΣΕΒ!


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζητάει προκλητικά από το υπουργείο Εργασίας να επιτρέψει την πρόσληψηΕλλήνων εργαζομένων με μισθούς… Κίνας.

Με επιστολή-υπόμνημα που απέστειλε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Γιώργο Κουτρουμάνη, ζητεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ η δυνατότητα των εργοδοτών να προσλαμβάνουν νέους έως 25 ετών με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 480 ευρώ, δηλαδή 20% χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και λίγες μόνο ημέρες προτού επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, με το ζήτημα της κατάργησης της ΕΓΣΣΕ να έχει ήδη τεθεί, ο κ. Δασκαλόπουλος, ως ένας εκ των «προθύμων» των Βρυξελλών, ζητάει επίσημα «την άμεση έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων, ώστε να υπάρξει και άμεση εφαρμογή όλων των ως άνω νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή».

Από το υπουργείο Εργασίας εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις παρεμβάσεις Δασκαλόπουλου, καθώς θεωρούν ότι σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας έχει κυριολεκτικά «βαλτώσει», με την ανεργία να καλπάζει, δεν θα έπρεπε να εκφράζονται απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, που προκαλούν.

Θεωρούν ότι περαιτέρω μείωση μισθών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας, όταν ζητήθηκε προ διμήνου από την τρόικα να τεθεί θέμα κατάργησης της ΕΓΣΣΕ. Από την άλλη πλευρά, πράγματι έχει ψηφιστεί στον νόμο 3986/2011, στο άρθρο 43, η διάταξη με την οποία οι νέοι έως 25 ετών θα μπορούν να προσληφθούν για δύο χρόνια με μισθούς χαμηλότερους από την ΕΓΣΣΕ, άρα ο ΣΕΒ πατάει στο τυπικό του πράγματος και ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν υπάρχει όμως μόνο το νόμιμο. Υπάρχει και το ηθικό.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν νέους με τόσο χαμηλές αποδοχές (έως δύο χρόνια) θα πρέπει για το αντίστοιχο διάστημα να μην απολύουν υπαλλήλους, δέσμευση που προσπαθούν να αποφύγουν. Από το υπουργείο Εργασίας, όμως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αλλάξει η συγκεκριμένη δέσμευση, γιατί διαφορετικά είναι σαν να επιδοτούνται οι απολύσεις.

Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

epanastasi-gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Μισθούς Κίνας θέλει ο ΣΕΒ!

 1. Ὁ/ἡ newneuromancer γράφει:

  Ο κύριος Δασκαλόπουλος δεν «βγαίνει»… Η ζωή στην Ελλάδα έχει γίνει αφόρητη, με δυσκολία ψωνίζει το χαβιάρι και τον αστακό του τον ψόφιο (που έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν). Κι έχει να επενδύσει και στην τέχνη, που κατά την άποψή του είναι «συνυφασμένη με το χρήμα – ευτυχώς…».

  Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν υπάρχουν λεφτά για τους Έλληνες εργαζόμενους. Αυτοί θα γίνουν «Κινέζοι» για συνεχίσει ο κύριος Δασκαλόπουλος κ.τ.ό. να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Όχι όχι, στην ποιότητα των προϊόντων τους. Ο ανταγωνισμός της «ελληνικής» «ελίτ» (τρομάρα της) περιορίζεται στην συσσώρευση του πλούτου: «Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, πες μου, υπάρχει πιο πλούσιος από εμένα;»

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…….

  Μια φορά στην ζωή μου βρέθηκα σε σπίτι που είχαν υπηρέτρια Φιλιππινέζα και σιχάθηκα το ανθρώπινο είδος….

  Αηδιαστικοί άνθρωποι που έχουν υπηρέτες γιατί ΟΙ ΚΟΥΡΑΔΕΣ δεν μπορούνε ούτε τα κορδόνια τους να δέσουν…..

  και μια υπηρέτρια που το όνειρο της ζωής της ήταν να γίνει υπηρέτρια σε άλλη χώρα…….

  και οι δύο ευτυχισμένοι μέσα στην μιζέρια τους……

  Πότε θα έρθει ένας Έλληνας…..ένας πραγματικό Έλληνας…….για να βάλει τα πάντα στην θέση τους……πότε;;;;;;

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.