Χρεωκοπία και κατάρρευση, αντί γι’ αλληλεγγύη και ανάπτυξη


MerkelΓράφει η Ρένα Δούρου

“Η Άγκελα Μέρκελ σφράγισε σήμερα με την ομιλία της μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική πολλών ταχυτήτων, που θα βασίζεται στη δημοσιονομική ισορροπία, στην ακραία λιτότητα, στην εξαθλίωση των κοινωνιών στο όνομα της ικανοποίησης των αγορών. Απέρριψε κατηγορηματικά την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ και την έκδοση ευρωομολόγων, τάχθηκε υπέρ των αυστηρών, αυτοματοποιημένων κυρώσεων για τα ατακτούντα δημοσιονομικά κράτη – πρόκειται για την πλήρη επιβολή της γερμανικής προσέγγισης για το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Χθες ο Νικολά Σαρκόζι με τη δική του ομιλία, είχε κινηθεί ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τη σημερινή της γερμανίδας καγκελαρίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η γαλλική Λιμπερασιόν σήμερα κάνει λόγο για “Γερμανικό Μοντέλο Προέδρου”!

Πουθενά στις ομιλίες των δύο ευρωπαίων ηγετών δεν γίνεται λόγος για ανάπτυξη, απασχόληση και αλληλεγγύη. Ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 9ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν κάνει την επιλογή τους: εκείνη της πολιτικής που οδηγεί τους λαούς στη χρεοκοπία και την ευρωζώνη σε διάλυση”.

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.