Ακυρώνουν την επόμενη κυβέρνηση


Βενιζέλος: Η τρικομματική θα υπογράψει, η νέα θα εκτελέσει

ΝΩΠΗ εντολή για το επερχόμενο νέο δυσβάστακτο πακέτο μέτρων, που δρομολογείται από τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011, θέλει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Οπως τόνισε, «το φορτίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012» πρέπει να το αναλάβει νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό «πρέπει να συνιστά δέσμευση της χώρας, διασφάλιση της συνέχειας της πολιτείας» και ακόμη να υπάρχει «ενεργός συμμετοχή και υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών». Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Την ίδια ώρα η τρόικα και το IIF διερευνούν ήδη εξονυχιστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων. Στόχος είναι η συμφωνία να επέλθει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Η «μαύρη τρύπα» πάντως ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για έλλειμμα 9,5-10%.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ «ΝΑΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ * ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟ Ν.Δ. – ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Βενιζέλος: Με «νωπή εντολή» η εφαρμογή των νέων μέτρων

Νωπή εντολή για το νέο δυσβάστακτο πακέτο μέτρων, που θα ακολουθήσει τη διαφαινόμενη απόκλιση του προϋπολογισμού του 2011, θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας ζήτημα εκλογών. Τεράστιο πολιτικό ζήτημα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο των αποκλίσεων, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναφερόμενος τόσο στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου όσο και «σε αυτές [τις δυνάμεις] που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να του δώσουν μια άλλη κατεύθυνση και μια άλλη προοπτική».

Και στο σημείο αυτό έθεσε ως επιτακτική ανάγκη το ζήτημα της νωπής εντολής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το φορτίο, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012, πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί από νωπή εντολή του ελληνικού λαού και βεβαίως πρέπει αυτό να συνιστά δέσμευση της χώρας, πρέπει να συνιστά διασφάλιση της συνέχειας της πολιτείας και πρέπει να υπάρχει ενεργός συμμετοχή, συναντίληψη και υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών».

Στο σημείο αυτό έθεσε προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και υπογραφή για ένα πρόγραμμα και να λέγεται πως «θα έρθουμε μετά τις εκλογές να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση», για να συμπληρώσει: «Ουδείς μας πιστεύει και ουδείς μας εμπιστεύεται να μας δώσει τόσο πολλά λεφτά, χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι οι υπογραφές ισχύουν και οι δεσμεύσεις ισχύουν». Ενώ κάλεσε και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις τονίζοντας, πως θα τις στηρίξει.

Η πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, το νέο Μνημόνιο, η νέα δανειακή σύμβαση και η ανταλλαγή ομολόγων διερευνώνται εξονυχιστικά από χθες με τους εκπροσώπους της τρόικας και του IIF. Στόχος είναι να επέλθει συμφωνία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξουν οι σχετικές υπογραφές και δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς -και ενδεχομένως από μια νέα κυβέρνηση, όπως το έθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Τρία δεδομένα

Τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα είναι τα εξής τρία:

1. Το ενδεχόμενο της απόκλισης του φετινού στόχου για έλλειμμα 9% έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς η «μαύρη τρύπα» ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ και ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν εκτιμήσεις για έλλειμμα της τάξης του 9,5% με 10% έναντι του τελευταίου αναθεωρημένου στόχου για 9%. Η απόκλιση οδηγεί σε ένα πακέτο νέων διορθωτικών μέτρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ύφεση της διετίας 2011-2012 που φαίνεται να βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Στόχος της τρόικας είναι το έλλειμμα να πέσει στο 6,5% το 2012. Οπότε ανοίγει ζήτημα για ένα νέο δυσβάστακτο πακέτο μέτρων, που έρχεται να συμπληρώσει το μπαράζ των τελευταίων πακέτων φόρων.

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας φοροεπιδρομής, αλλά έθεσε επί τάπητος εκείνο της μείωσης των δαπανών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα δεν είναι εάν μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες, τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε κι άλλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε κι αν έχουμε να πούμε κάτι γι’ αυτό», για να καλέσει άπαντες να πληρώνουν τους φόρους τους.

Στον τομέα των δαπανών, οι όποιες επεμβάσεις φαίνεται να στρέφονται στις συντάξεις, τα εργασιακά και τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αμεσα έρχεται και το πολυνομοσχέδιο (αγορά φαρμάκων, ΕΣΠΑ, αναδιάρθρωση φορέων, υπηρεσίες υγείας, εργασιακό κ.λπ.) καθώς και το φορολογικό.

2. Μαζί με το νέο πακέτο μέτρων που θα «διορθώνει» τις αποκλίσεις του 2011 θα εξεταστούν το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση, η υπογραφή των οποίων θα φέρει την πρώτη δόση των 89 δισ. ευρώ το αργότερο μέσα στον Φεβρουάριο. Τον «εμπροσθοβαρή» χαρακτήρα της νέας συμφωνίας έθεσε και ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να καταστήσει σαφές για άλλη μια φορά ότι το 2012 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές. Τα μέτρα της τριετίας 2013-2015 παραμένουν ανοιχτά και κατά πώς φαίνεται το ζήτημα αυτό μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τα έχει προσδιορίσει το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2012. Εν τούτοις οι βασικοί στόχοι ως προς το ύψος του ελλείμματος που πρέπει να πέσει στο 1% το 2015 και το ύψος των μέτρων στο 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ήτοι 13,74 δισ. ευρώ, θα συμφωνηθούν προ των εκλογών.

3. Χθες άνοιξε και το ζήτημα της ανταλλαγής των ομολόγων. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του IIF (τράπεζες) Τσαρλς Νταλάρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Γενάρη να έχει κλείσει η συμφωνία με τις τράπεζες που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ακυρώνουν την επόμενη κυβέρνηση

  1. Ὁ/ἡ pelito γράφει:

    Βενιζέλος: Η τρικομματική θα υπογράψει, η νέα θα εκτελέσει

    Τι λες ρε Μπενι και το ξυλο σε ποιον θα το δώσουμε , στους νέους που δεν θα ξέρουν τι τους γίνεται ;
    Ετσι πάτε να την σκαπουλάρετε ;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.