Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί εμάς!


Κυκλοφορεί ένα email με περίπου 300 λέξεις και τίτλο: τούρκικες λέξεις που χρησιμοποιούμε! Προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με τους ανθρώπους, την καταγωγή και τη γλώσσα τους, όλοι παιδιά του ίδιου Θεού είμαστε! Έχω όμως θέμα με το ΨΕΜΑ, την ΑΔΙΚΙΑ και την ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που συνεπάγεται η πλύση εγκεφάλου.
Έτσι διάλεξα τυχαία και ενδεικτικά μερικές από αυτές τις λέξεις: ΔΕΡΒΕΝΙ (κλεισούρα), όμως τ’ όνομα προέρχεται από την ελλ. λέξη δέρος, δερβ-ιστήρ, δείρη = λαιμός, αυχένας, τράχηλος, λαιμός-“στένωμα”!!! ΚΑΖΑΝΙ (λέβητας), προέρχεται από την ελλ. λέξη κάδος, αντί του δ χρησιμοποιείται το ζ (Κρατύλος, 418b, c). Κάδος σημαίνει και λέβης, είναι το αγγείο, αμφορεύς πίθος, ιταλικά caldara (καλδάρα) caldaro, caldaia και caldera. Λέξη με εξαιρετκά μεγάλη σημασία (έρημος Κάδης). ΛΕΛΕΚΙ (πελαργός), από το ελλ. όνομα Λέλεξ, Λέλεγες, Λελεγηίς, λέξις= ο τρόπος του λέγειν, η ομιλία -Λέλεγες και αργότερα Πελασγοί. ΜΑΣΟΥΡΙ (μικρό ξύλο) από την ελλ. λέξη μάσσω = ζυμώνω, κν. αναπιάνω, μαλάσσω, “τρίβω”, μασ-ούρι (ουρέω, κλπ.). Το μικρό ξύλο με την τριβή ‘μαζεύει’… σπίθες φωτιά! Θα μάσω κάτι… σημαίνει θα μαζέψω κάτι… Επίσης, μάσσον ή μάσσων. ΣΙΡΟΠΙ (πυκνόρευστο διάλυμα ζάχαρης) από την ελλ. λέξη σίραιον =νεαρός οίνος που “δένει” (σιρόπι), πυκνώνει με το βρασμό!!!
Η ελληνική γλώσσα ανοίγει τους ορίζοντες του σύμπαντος Κόσμου, αυτούς που προσπαθούν να κλείσουν!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί εμάς!

  1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

    Για ποια Τουρκία μιλάνε και ποια Τούρκικη γλώσσα. Αυτά εμφανίζονται κάτω από 1000 χρόνια. Εδώ μιλάμε για μια γλώσσα 7000ετών!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.