Υφεση -αθροιστικά- 20% και 1 στους 4 άνεργος!


Παραδοχή Βενιζέλου: Με το Μνημόνιο καταστρέφεται 1 στις 4 θέσεις εργασίας και…

Σε κάθε 100 ευρώ χάνουμε τα 20

ΜΕ πολεμική καταστροφή -απώλειες 20 στα 100 ευρώ και 1 στις 4 θέσεις εργασίας- παρομοιάζεται πλέον η ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο της ΟΚΕ, υπολόγισε στο 20% την ύφεση (σωρευτικά την πενταετία 2008-12) και περιέγραψε «ισπανικά ποσοστά ανεργίας» (25%). Παράλληλα είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα επιχειρησιακά κρίσιμο σημείο, αλλά η διάσωση της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί». Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε ως το πλέον κρίσιμο, ενώ εμμέσως επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τώρα διαπραγμάτευση, υπογραφή και μετά (τις εκλογές) το όνειρο μιας επαναδιαπραγμάτευσης». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποκάλυψε ότι ο Στρατός προμηθεύεται εσώρουχα από την Κίνα, καταδικάζοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, ενώ ο πρόεδρος της ΟΚΕ προειδοποίησε για κοινωνική έκρηξη τύπου Αργεντινής.

ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΚΕ

Ενα στα 5 ευρώ θα «χάσει» η ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση. Και ενώ οι συνθήκες προοιωνίζονται «ισπανικά ποσοστά ανεργίας», ο «ελληνικός Στρατός προμηθεύεται (και) εσώρουχα από την Κίνα».

Οι επισημάνσεις αυτές, όπως και ο κίνδυνος της απειλούμενης κοινωνικής έκρηξης, προέρχονται από τη χθεσινή εσπερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με τίτλο: «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη». Και αυτή η υποχώρηση του εθνικού προϊόντος «δεν συμβιβάζεται με ειρηνικές περιόδους», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 20% του ΑΕΠ (αθροιστικά από το 2008 μέχρι και το 2012), ενώ περιέγραψε και ποσοστά ανεργίας αντίστοιχα με της Ισπανίας (κοντά στο 25%).

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το α’ δίμηνο του νέου έτους ως το πλέον κρίσιμο για τη διάσωση της χώρας, καθώς «έχουμε φτάσει σε ένα επιχειρησιακά κρίσιμο σημείο, αλλά (η διάσωση) δεν έχει ολοκληρωθεί». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο (για το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δισ.) θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να εκταμιευτούν (σ.σ. δεσμευτούν) 89 δισ. ευρώ».

Σε αυτό το σημείο έβαλε εμμέσως κατά του προέδρου της Ν.Δ., Α. Σαμαρά, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τώρα διαπραγμάτευση, υπογραφή, κύρωση μιας συμφωνίας και μιας δανειακής σύμβασης και μετά (σ.σ.: τις εκλογές) το όνειρο μιας επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα είναι η ώρα των προτάσεων, των ιδεών, του συσχετισμού των δυνάμεων. Τώρα πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό συσχετισμό συντηρητικών δυνάμεων».

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που συνεπάγεται η νέα δανειακή σύμβαση, ενώ για τη φετινή απόκλιση του προϋπολογισμού (πρόσθετο έλλειμμα 2 δισ. ευρώ) είπε ότι θα καλυφθεί «από την ωρίμανση των υφιστάμενων μέτρων».

Αναφορικά με την ανάπτυξη, συνέδεσε ακόμη και τα οδικά έργα με τα προβλήματα (άντλησης κεφαλαίων) των τραπεζών, αλλά έσπευσε να αναθεωρήσει και αυτά καθεαυτά τα έργα, συνδέοντάς τα ακόμη και με τη σκοπιμότητά τους (σ.σ.: σε αυτό το μέγεθος), αναφέροντας χαρακτηριστικά τη «μείωση του μεταφορικού έργου», που, εν τω μεταξύ, έχει επέλθει (λόγω της κρίσης). Ενώ έκανε λόγο για σχεδιασμό «μιας άλλης περιόδου εθνικής αμερημνισίας». Η όλη συλλογιστική παραπέμπει σε αναθεώρηση του μεγέθους των εκτελούμενων έργων, οδηγώντας σε μια μακρά περίοδο οικονομικής καθήλωσης της χώρας..

Ανοίγοντας την εσπερίδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις «που πλήττουν ανεπανόρθωτα τις εργασιακές σχέσεις», προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ειρήνη χωρίς συλλογικές συμβάσεις», καταφεύγοντας ακόμη και στο παράδειγμα της Αργεντινής. Ειδική μνεία έκανε για τα 15 δισ. των λιμναζόντων κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και επανέφερε την πρόταση της ΟΚΕ για ένα «νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με βασικές συνιστώσες την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αειφορία, την κοινωνία της γνώσης, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μίλησε για υπερφορολόγηση και «ανοχή στη δημόσια σπατάλη σαν (στοιχείο) ανακατανομής του πλούτου». Ειδική μνεία έκανε για τη νοοτροπία, και μεταξύ των επιχειρηματιών, ότι η ανάπτυξη αποτελεί κρατικό προϊόν, ενώ αναφέρθηκε στη μελέτη της McKinsey, που προτείνει ορισμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Για να απαντήσει αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι ορισμένες επενδυτικές προτάσεις «δεν αποτελούν αναπτυξιακό κύμα πάνω σε συγκεκριμένο μοντέλο που χρειάζεται η χώρα, ώστε να υπάρξουν οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση».

Με το στίχο «τίποτε δεν έχει αλλάξει» παρομοίασε το πολιτικό σύστημα, βάζοντας σ’ αυτό ακόμη και τα συνδικάτα, ενώ με τη συνέχεια του τραγουδιού, «τίποτε δεν είναι όπως παλαιά», περιέγραψε «την ανασφάλεια και την κατάσταση υστερίας που βιώνουν οι πολίτες».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ελληνικός Στρατός προμηθεύεται εσώρουχα από την Κίνα, ενώ κλείνουν οι επιχειρήσεις στην ημεδαπή, ανατροφοδοτώντας την ανεργία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, αναφέρθηκε στο «σύνδρομο του τις πταίει» και τελικά μοιάζει η ευθύνη να μεταβιβάζεται στην «κακούργα κοινωνία». Και επισήμανε ότι η κοινωνία «βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών, ακριβώς γιατί αδυνατεί να πληρώσει».

Τέλος, τάχθηκε κατά της φοροελάφρυνσης των επιχειρηματιών (!), ζητώντας ένα φορολογικό σύστημα υπέρ της παραγωγής, «χωρίς να μεταφέρονται κέρδη στην άυλη οικονομία».

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ από enet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Υφεση -αθροιστικά- 20% και 1 στους 4 άνεργος!

  1. Ὁ/ἡ zame γράφει:

    και οσο θυμαμαι εκεινο το “ΕΥΛΟΓΙΑ” ειναι το Μνημονιο & μας κανουν & χαρη απο πανω..

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.