Ένας χρόνος απραξίας – ώρα για δράση


Γράφει ο Γρηγόρης Λέων*

Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές, θα περίμενε ο αναγνώστης από κάποιον σαν και μένα που ασχολείται με τα κοινά, να κάνει έναν –κριτικό έστω- απολογισμό του έργου της σημερινής δημοτικής αρχής. Και σας ομολογώ ότι αυτός ήταν ο σκοπός μου όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο.

Όμως απολογισμός και κριτική μπορεί να γίνει μόνο σε παραχθέν έργο. Τι κριτική να κάνεις στην αδράνεια; Και τι καινούριο να πεις δίχως να αναμασάς τη γνωστή τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στο κέντρο της Αθήνας;

Τελικά ο κ. Καμίνης είναι γνήσιος δήμαρχος ΠΑΣΟΚ. Δήμαρχος του «λύσεις υπάρχουν» κατά παράφραση του γνωστού «λεφτά υπάρχουν». Λύσεις για τους λαθρομετανάστες, για τις συγκρούσεις των συμμοριών, για τη βρωμιά και την εγκατάλειψη στο κέντρο, το παραεμπόριο. Όσο είδατε τα λεφτά τόσο είδαμε και τις λύσεις. Είδαμε όμως πολλές ανα-λύσεις. Για την αναρμοδιότητα του δήμου. Τα προβλήματα προσωπικού και χρηματοδότησης. Την κωλυσιεργία της κεντρικής διοίκησης. Αλήθεια, αυτά δεν προσπαθούσε να εξηγήσει ο Νικήτας Κακλαμάνης όταν τον λοιδορούσαν για αδυναμία και υπεροψία; 

Ίσως κάποιοι πουν ότι είναι νωρίς για κρίσεις. Προσωπικά, πάντως, νομίζω ότι είναι τραγικά αργά. Η Αθήνα έχασε μια τετραετία. Τέσσερα χρόνια που δεν τα είχε, την ώρα που η αγορά γονατίζει από τα παράλογα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης, η ασφάλεια των πολιτών διακυβεύεται από τη συνειδητή ή ασυνείδητη διάλυση των σωμάτων ασφαλείας. Την ώρα που το αστικό περιβάλλον αφήνεται στην τύχη ή μάλλον την ατυχία του, ο δήμος δεν μπορεί να είναι απών.

Την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής οφείλουμε να την καλύψουμε οι πολίτες. Δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες του καναπέ και αφ’ υψηλού σχολιασμούς. Είναι ώρα να αξιοποιήσουμε τα τοπικά συμβούλια, να ενεργοποιήσουμε τις συνοικίες και τις ενορίες, να στηρίξουμε τις τοπικές αγορές. Όσα αποδείχτηκε ανίκανη να κάνει η «προοδευτική» δημοτική αρχή, χαμένη στη θολή της θεωρία, είναι η ώρα να τα κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες και η πρωτεύουσα περνάει πολύ δυσκολότερες.

Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό και ξεπερασμένο, η συνεργασία και η αξιοποίηση των μικρότερων κυττάρων οργάνωσης των πολιτών είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η κοινωνία μας παραμένει ζωντανή και ενεργή.

*Ο Γρηγόρης Λέων είναι Ιατροδικαστής-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος της 7ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

elzoni.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.