Κάτι περίεργες “συμπτώσεις” ….!


Φθάνοντας στην Ελλάδα η αντιβασιλεία διατήρησε το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα μέχρι τις 15 Απριλίου 1833, οπότε και όρισε τα μέλη του επονομαζόμενου υπουργικού συμβουλίου. Το “ρωσικόν” κόμμα δεν αντιπροσωπεύτηκε καθόλου στην κυβέρνηση.

3 Φεβρουαρίου 1833, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, φιλοξενούμενος στη ναυαρχίδα του Ρώσου Ναύαρχου Ρίκορδ, έγραψε κι έστειλε επιστολή στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Νέσελροδ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εκκλησιαστική πολιτική της Αντιβασιλείας. Στην απάντηση του, 11 Ιουλίου 1833, ο Ρώσος υπουργός συμβούλευσε για τη συσπείρωση των Ελλήνων γύρω από το θρόνο και την επιμονή στην πίστη και τη Θρησκεία τους!  Τον ίδιο καιρό οι Ναπαίοι κυκλοφορούσαν προς υπογραφή  ένα κείμενο απευθυνόμενο προς τον τσάρο, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση της Αντιβασιλείας, ώστε να αναλάμβανε αμέσως ο Όθων τα υψηλά καθήκοντα.

Αυτή ήταν η φοβερή “συνομωσία” του Γέρου του Μοριά!!!

18 Σεπτεμβρίου 1833, ακολούθησαν περί τις είκοσι συλλήψεις ρωσόφρονων οπλαρχηγών και στρατιωτικών που ήταν γνωστοί για την αφοσίωση τους στο καποδιστριακό κόμμα και για τους δεσμούς τους με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Κατηγορητήριο: 1. Ότι παρακίνησαν τον λαό σε εμφύλιο πόλεμο για την κατάργηση του καθεστώτος πολιτεύματος. 2. Ότι παρακίνησαν σε ληστεία “διάφορους αρχιληστάς με σκοπόν την συνωμοσίαν και τον εμφύλιον πόλεμον”. 3. Ότι συνέταξαν αναφορά ζητώντας την επέμβαση ξένης δυνάμεως (της Ρωσίας) προς κατάργηση της Υψηλής Αντιβασιλείας. 4. Ότι συνέδραμαν τον τότε κόντε Διονύσιο Ρώμα στο εγκληματικό του σχέδιο περί της καταργήσεως των δύο μελών της Υψηλής Αντιβασιλείας.

25 Σεπτεμβρίου 1833, βασιλικό διάταγμα (Βαυαρών/Γερμανών) διατάσσει το κλείσιμο όλων των μονών που έχουν λιγότερους από έξη μοναχούς, δήμευση της κτηματικής τους περιουσίας, των σκευών λατρείας, εικόνων, ιερών βιβλίων και επίπλων, καθώς και τον υποχρεωτικό αποσχησματισμό των καλογραιών κάτω από σαράντα χρονών!

Η δίκη άρχισε στις 30 Απριλίου 1834.

Απολογία του Δημήτριου Πλαπούτα: “[…] Κατηγορούν εμένα και τον Γέρο, πως τάχα σηκώσαμε κεφάλι ενάντια στην Αντιβασιλεία και τον Βασιλιά. Μα μήπως εγώ δεν συνόδεψα τη Μεγαλειότη του  και μπήκα εγγυητής για να ‘ρθει να καθίσει στο θρονί; Μας ανακατεύουν πάλι με ληστές και κάτι ασήμαντους ανθρώπους. Εμείς τόχουμε ψηλά και καθαρό το κούτελο και δε μηχανευόμαστε βρομοδουλειές όπως η αφεντιά εκείνων που μας κατηγορούν για αναρχικούς. Ό, τι έχουμε να πούμε το λέμε ντρέτα και σταράτα. Κύριοι δικαστές, είμαστε αθώοι. Άλλοι είναι οι εχθροί και προδότες της Πατρίδας.”

κάτι περίεργες “συμπτώσεις”!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Κάτι περίεργες “συμπτώσεις” ….!

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  400 χρόνια Τούρκοι….
  200 χρόνια προδότες….(πλην εξαιρέσεων)…..

  το 2012 θα είναι στην Κίνα η χρονιά του σκύλου….
  και στην Ελλάδα η χρονιά του ξύλου……

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.