Πρωτοχρονιά χωρίς Άγιο Βασίλη


thumb

Μαύρα Χριστούγεννα πέρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, αφού εσχάτως έμαθε ότι… δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης για να του φέρει δώρο αυτό που επιθυμεί. Τι δώρο; Μα φυσικά σύντομα εκλογές και αυτοδύναμη κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό. Απλά πράγματα! Για την ακρίβεια, πάντως, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό δεν τον άφησαν ούτε στιγμή να χαλαρώσει και να σκεφτεί με αισιοδοξία τη νέα χρονιά. Μάλλον το αντίθετο.

Επικεντρωμένος στις συζητήσεις, τις αναλύσεις και τα σενάρια, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πέρασε τις εορταστικές μέρες έχοντας ένα μικρό σημειωματάριο στο χέρι και καταγράφοντας όλες τις πιθανές εξελίξεις που θα φέρει ο καινούργιος χρόνος.

Χωρίς λύση

Ο Ιανουάριος ξέρει πολύ καλά ότι θα είναι ένας από τους δυσκολότερους μήνες της νέας χρονιάς, καθώς παραμένει ανοικτό το PSI και ενώ οι τρεις «μάγοι με τα δώρα» – δηλαδή η τρόικα – θα φτάσουν στη χώρα μας με το «καλημέρα» της καινούργιας χρονιάς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται για το πιο άμεσο από τα χειρότερα: τις βέβαιες πιέσεις για την εφαρμογή νέων μέτρων το συντομότερο.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το φάντασμα της χρεοκοπίας θα βρίσκεται πολύ κοντά – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – και με δεδομένο ότι οι δανειστές θα απειλούν πως, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, δεν πρόκειται να γίνει η εκταμίευση του πρώτου πακέτου της δανειακής σύμβασης, ο Σαμαράς καλείται να πραγματοποιήσει το απραγματοποίητο: και να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου έως ότου ολοκληρώσει το έργο της και να διατηρήσει το αντιμνημονιακό προφίλ που θέλει το κόμμα του.

Πρόβλημα χωρίς λύση, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα. Πάντως οι πολύ στενοί συνεργάτες του δεν διστάζουν να του προτείνουν ακόμη και να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου εάν δεν βρεθεί λύση. Επί του παρόντος ο Σαμαράς, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον ο ίδιος τι θα κάνει στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

Πριν από μερικές μέρες ο Μιχελάκης σήκωνε τους τόνους εκ του ασφαλούς λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλιώς θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ γνώριζε ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης δεν είχε ολοκληρώσει την πρότασή του για την επιπλέον περικοπή των συντάξεων.

Η βασική επιχειρηματολογία μάλιστα του εκπρόσωπου Τύπου της Ν.Δ. ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και στη δανειακή σύμβαση και άρα η Ν.Δ. δεν έχει δεσμευθεί ότι θα το ψηφίσει.

Ο αντίλογος πάντως είναι ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται παράγραφος περί εξοικονομήσεων κονδυλίων από τα επικουρικά ταμεία και άρα μείωση των συντάξεων. Η αναφορά αυτή χαρακτηρίζεται γενικόλογη από τη Ν.Δ., η οποία αναζητεί τρόπους να απεμπλακεί από αυτή τη δέσμευση.

Μετά τη διευκρίνιση πάντως του Παπαδήμου ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου τα πράγματα φαίνεται ότι γίνονται ιδιαίτερα πιεστικά για τη Ν.Δ. Οι συνεργάτες του Σαμαρά βρίσκονται σε πραγματική σύγχυση, αφού τα πράγματα που έχουν να κάνουν είναι λίγα και συγκεκριμένα και οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν είναι άμεσες.

Η μαύρη αλήθεια των δημοσκοπήσεων

Στη Συγγρού θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς ο χειρισμός του θέματος των συντάξεων από τον υπουργό Εργασίας είναι «πρόχειρος και επιπόλαιος», ενώ η σχετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή φοβούνται ότι μπορεί να κρύβει παγίδες. Έτσι αποφάσισαν να ασχοληθούν διεξοδικά βάζοντας συγχρόνως και μια κόκκινη γραμμή στο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Παράλληλα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τη ρύθμιση Πετραλιά για επιβολή ανώτατου ορίου 20% στην αναπλήρωση των επικουρικών συντάξεων.

Έτσι η πρόταση που φαίνεται ότι αρχίζει να διαμορφώνεται προκειμένου να κατατεθεί στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου είναι αυτή που καθορίζει ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος από την κύρια και την επικουρική σύνταξη, κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξουν περικοπές.

Για τη διαμόρφωση αυτής της πρότασης βρίσκονται σε… διαρκή συνεδρίαση οι Χρ. Λαζαρίδης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Μανώλης, Κ. Τασούλας και Γ. Μιχελάκης, ενώ ο Σαμαράς έχει δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν. Για τον ίδιο είναι σημαντικό να μην ταυτιστεί η πρόταση της Ν.Δ. με τη μνημονιακή λογική. Αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν εκλογικές απώλειες, τις οποίες δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Σαμαράς διαπιστώνει ότι βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά… δεν την έχει. Η συμμετοχή του μάλιστα στην κυβέρνηση Παπαδήμου του στοίχισε πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόταν, ενώ η ταύτισή του για την εφαρμογή νέων σκληρότερων μέτρων είναι στο όριο.

Προκειμένου λοιπόν να ανατρέψει τη γενική εντύπωση του κόσμου («όλοι ίδιοι είστε») αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση σε όλα τα θέματα. Έτσι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Α. Λυκουρέντζος πήρε εντολή να αναδείξει όλα τα θέματα της καθημερινότητας καταθέτοντας τις προτάσεις της Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα του ζητήθηκε να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη του κόμματος, τους τομεάρχες και τους γραμματείς.

Η λογική αυτής της κινητοποίησης είναι ότι η Ν.Δ. θα πρέπει ακόμη και να συγκρουστεί προκειμένου να δείξει ότι διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές μνημονιακές θέσεις.

Ιδιαίτερα για τα οικονομικά θέματα, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αξιωματική αντιπολίτευση, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων του κόμματος, δηλαδή του Χρ. Σταϊκούρα και του αρμόδιου τομεάρχη Ν. Νικολόπουλου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα.

Άντε να δούμε τι θα βγει, αν και η εποχή δεν σηκώνει αστεία…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.