2012 – Τι μπορούμε να αλλάξουμε;


Του Καθηγητη ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ήρθε το 2012, ο καινούργιος Χρόνος που κάποιοι υποδέχθηκαν με το καθιερωμένο κυνηγητό της Τύχης, κάποιοι αναπολώντας τα γεγονότα των 365 ημερών που πέρασαν, πιστοποίησαν ότι ήταν δύσκολο το 2011, ενώ ΟΛΟΙ και ΟΛΑ δείχνουν πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο το 2012, και πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις…

Το έχουν αυτό ετούτες οι μέρες!..

Στην ψυχοδυναμική θεωρία γίνονται συχνά αναφορές στη διαδικασία που αποκαλείται «ωραιοποίηση του παρελθόντος»  δηλαδή στην πανανθρώπινη τάση να απομονώνουμε τις ασχήμιες που περάσαμε, να ρίχνουμε στη λήθη τα προβλήματα που μας ταλάνισαν, να απωθούμε στο υποσυνείδητο τις πίκρες που γευτήκαμε. Η ίδια θεωρία αναγνωρίζει και την επιθυμία μας για αλλαγή και πρόοδο στη διάρκεια του χρόνου, και με ιδιαίτερη ένταση με την είσοδο  ενός Νέου Χρόνου..

Ακούω από συναδέλφους, από φίλους και γνωστούς σε όλη τη χώρα τη διαπίστωση ότι απορροφημένοι από τα ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ και ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, οι περισσότεροι αφήσαμε τις προσωπικές μας πίκρες να κυλήσουν αθόρυβα, σιωπηλά στη χοάνη του υποσυνειδήτου μας.

Χιλιάδες σπίτια θρήνησαν, για μια ακόμη χρονιά, νεκρούς και τραυματίες από οδικά ατυχήματα, από καρκίνο και καρδιοπάθειες, από ναρκωτικά και σε ιδιαίτερα και πρωτόγνωρα επίπεδα και από το απρόσωπο, κοινό έγκλημα. Φέτος, και πάλι, πέθαναν πολλοί περισσότεροι Ελληνες και Ελληνίδες από όσοι γεννηθήκανε και κατά συνέπεια η δημογραφική μας εξίσωση συνέχισε τη γνωστή, πικρή πορεία της ΞΑΝΑ στο ΜΕΙΟΝ….

Η συναλλακτική θεωρία διατείνεται ότι τρία πρόσωπα λειτουργούν δυναμικά μέσα στο πλαίσιο της ατομικής μας προσωπικότητας. Το παιδί που ήμουν, ο γονιός που με μεγάλωσε, το ώριμο πρόσωπο που είμαι.

Προτείνω να «παντρέψουμε» την ψυχοδυναμική με την συναλλακτική θεωρία και να πάρουμε γεναίες αποφάσεις το 2012, μεταξύ των οποίων και  αλλαγή Κυβέρνησης όποτε, βέβαια, το επιτρέψουν οι ΗΓΕΤΕΣ μας…

Ποια πράγματα μπορούμε να αλλάξουμε στην προσωπική μας ζωή;

1) Μη στοχεύσετε σε σοβαρές θεσμικές αλλαγές αλλά κάντε μιά λίστα από μικρά πράγματα που και μπορούν να αλλάξουν και αλλάζοντας θα μας δώσουν εκείνο το τόσο απαραίτητο αίσθημα της επιτυχίας που μοιάζει να γλυστρά κάθε φορά μέσα από τα δάχτυλά μας. Ολοι χρειαζόμαστε που και που να αισθανθούμε νικητές, ιδιαίτερα μετά τις αμέτρητες ΕΘΝΙΚΕΣ ήττες που μας σέρβιραν οι πολιτικοί μας ΗΓΕΤΕΣ στη διάρκεια τοπυ 2011. Ας δώσουμε λοιπόν ικανοποίηση στον εαυτό μας με μικρές νίκες, μκρές πραγματοποιήσημες επιτυχίες.

2) Για όσους συνεχίζουν να είναι καπνιστές, επικαλούμενοι μάλιστα και το απρόσμενο στρες της οικονομικής μας κατάστασης σε εθνικό, και προσωπικό επίπεδο ΣΥΝΙΣΤΩ ανεπιφύλακτα να το…κόψουν. Οσο δύσκολο και αν είναι αυτό είναι προτιμότερο να μετράμε τις ώρες που ΔΕΝ καπνίζουμε από το να ζητάμε κάθε φορά μια νέα δικαιολογία για το επόμενο τσιγάρο. το επόμενο βήμα προς το θάνατο, μέσα από τον γνωστό φαύλο κύκλο που ξεκινά με το «είμαι χαρούμενος ανάβω» και καταλήγει με το «έχω σεκλέτια ξανα-ανάβω τσιγάρο.»

3) Για όσους παραμένουν πιστοί σύντροφοι παρά την αυξανόμενη επιπολαιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις χιλιάδες διαζύγια συνιστώ να ξαναδούν τα πράγματα μέσα από τα μάτια του παιδιού που κρύβεται, σύμφωνα με την συναλλακτική θεωρία, και στη δική τους προσωπικότητα και στο εγώ του συντρόφου τους. Η παιδική άποψη για τη ζωή περικλείει μέσα της τη φρεσκάδα, την όμορφη αφέλεια του να βρίσκουμε χαρές εκεί όπου πρυτανεύει η λύπη, του να μετουσιώνουμε σε δυναμική παιχνιδιού κάθε λογής ρουτίνα και καταπίεση.

4) Όσοι έχουν βαρεθεί το εργασιακό περιβάλλον, προισταμένους και συναδέλφους, (οι «αχαριστοι» έχουν το θράσος να παραπονούνται ενώ ακόμη…εργάζονται) τους συνιστώ να μην επιδιώξουν αλλαγή εργοδότη γιατί αυτό είναι σίγουρα «όνειρο κάποιας άλλης θερινής…νύχτας» καθώς η ανεργία που αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα της τρόικα καλπάζοντας με γοργό και απίστευτα δραματικό ρυθμό θα χειροτερέψει περισσότερο μέσα στο 2012… Τους συνιστώ να αλλάξουν τη ρουτίνα της άφιξης και αναχώρησης στο γραφείο ή την επιχείρηση, και ταυτόχρονα εφόσον αυτό είναι εφικτό, και τη διαρύθμιση του εργασιακού τους χώρου. Συχνά, μιά απλή  αλλαγή του δρομολογίου και μιά μετακίνηση των επίπλων έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει με την οπτική αντίληψη περιβάλλοντος και η ψυχοσυναισθηματική αντιμετώπιση της βαρετής μας ρουτίνας.

5) Να σας θυμήσω την σημασία της προτροπής «Να ζούμε στο σήμερα, μαθαίνοντας από το χθες και προγραμματίζοντας για το αύριο.» Να προτείνω να σταματήστε να αισθάνεσθε ένοχοι για το χθες, και να συνειδητοποιήσετε ότι είναι προτιμότερο να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε και όχι για πράγματα που δεν τολμήσαμε να κάνουμε. Μην αναβάλλετε αυτά που σήμερα μπορείτε να κάνετε για το αύριο, μη ζείτε μονίμως με την προσμονή του αύριο αλλά, ταυτόχρονα, μην αγνοείτε ότι το αύριο σίγουρα έρχεται και συνεπώς ο ερχομός του απαιτεί και τον σχετικό προγραμματισμό του.

6) Σε παίκτες, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, αθλητικογράφους, φίλαθλους και οπαδούς εύχομαι η Νέα Χρονιά θα δικαιώσει τους πόθους και τις ελπίδες τους, όχι βέβαια με πρωτιές και την απονομή του Κυπέλλου σε όλους, πράγμα που δεν γίνεται έτσι και αλλοιώς, αλλά με την απόλαυση αγνών, καθαρών παιχνιδιών. Και, φυσικά, με θετική εμφάνιση της ΕΘΝΙΚΗΣ μας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Πολωνία και Ουκρανία. Εύχομαι ΟΛΟΙ μας να μάθουμε ΚΑΙ να χάνουμε αρκεί να έχουμε δώσει τον καλύτερό μα εαυτό σε ένα αντίπαλο που είναι καλύτερος από εμάς και ίσως πιο τυχερός, χωρίς, βέβαια, οι «παράγκες»  να μας κλέβουν τη Νίκη ή την ισοπαλία..

7) Οι πολιτικοί μας, αυτοί που εμείς ψηφίσαμε και εκείνοι που ΔΕΝ ψηφισαμε αλλά κρατούν τις Τύχες μας στα χέρια τους να ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ να τιμήσουν την ΙΣΤΟΡΙΑ και την Αξιοπρέπειά μας ως ΕΘΝΟΣ και ως ΛΑΟ!

Εύχομαι εμείς οι Χριστιανοί Ελληνες, οι «ιθαγενείς» αυτής της τόσο ιστορικής και σημαντικής γεωπολιτικής απόληξης της χερσονήσου του Αίμου να αντλήσουμε ελπίδα από το γεγονός της έλευσης του Ιησού, από τα Χριστούγεννα, να επικαλεσθούμε τη δική Του δύναμη και ευλογία και μέσα από την πίστη που βρίσκεται στην καρδιά του καθένα και της καθεμιάς μας να καταλαγιάσουμε το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη  που μας έχουν τυλίξει επικίνδυνα και και να μπούμε στο 2012 με τη θύμηση εκείνη της πατροπαράδοτης ρήσης του «έχει ο Θεός».

Με την πίστη μας σε Εκείνον και  με δημιουργικό προγραμματισμό, ποιός ξέρει, ίσως το 2012 σε προσωπικό επίπεδο να είναι ο χρόνος της δικιάς σας ευτυχίας.

    Κλείνω ευχόμενος ολόψυχα,

    Καλή χρονιά σε όλους!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

5 ἀπαντήσεις στὸ 2012 – Τι μπορούμε να αλλάξουμε;

 1. Ὁ/ἡ yannidakis γράφει:

  όμορφο το κείμενο, χρήσιμες οι συμβουλές.Ωστόσο δεν κατάλαβα το πνεύμα της τρίτης. Μας παροτρύνετε να γίνουμε μοιχοί :[

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Προτείνω να «παντρέψουμε» την ψυχοδυναμική με την συναλλακτική θεωρία και να πάρουμε γεναίες αποφάσεις το 2012, μεταξύ των οποίων και αλλαγή Κυβέρνησης όποτε, βέβαια, το επιτρέψουν οι ΗΓΕΤΕΣ μας…
  Να η διαφορά κε καθηγητά. Δεν θα περιμένω τον Lucas να μου πει, να! φτάσαμε στον πλανήτη γη. Εδώ θα εναποθέσουμε τις ζωές μας και θα γίνουμε μια … ωραία ατμόσφαιρα.
  ΔΕΝ πρόκειται να περιμένω τον “ηγέτη” να μου πει “να, εδώ αποφάσισα να σου πάρω το scalp’
  Μου πήρε ήδη την ψυχή, την υπόσταση, το είναι μου, την βιολογική μου ύπαρξη. Το μόνο που μου απέμεινε είναι μια σκέψη, επηρεασμένη από την ίδια συνταγή που σακατεύει τους ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι.
  Για ποιον ηγετίσκο μου μιλάτε;
  Για ποιον τυχάρπαστο αναφέρεστε;
  Για ποιο πουλημένο τομάρι μου εκθειάζετε την γνώμη σας;
  Για ποιο άπατρη, προδότη, ανάλγητο, μονοκόμματο υποκείμενο με τισγκλάτε;
  Θέλω την πατρίδα μου, τους συμπατριώτες μου, την αξιοπρέπειά μου, την τιμή μου πίσω! Αυτή που την στείλατε εκεί στον πάτο του βούρκου.
  Καταλαβαίνετε τώρα ποια θέση έχουν όλοι αυτοί στην νέα Ελλάδα που ονειρεύομαι.
  ΚΑΜΙΑ!
  Μακρυά και έξω απ’ την πατρίδα μου που την πρόδωσαν με τον χειρότερο τρόπο.

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ γιώργος πιπερόπουλος γράφει:

  Φίλε μου Yannidaki με κάλυψε ο φίλος Ιωάννης καθώς μάλλον λάθος με κατάλαβες και φίλε Aristarhe ευχαριστώ για το πολύ κομψό και δυνατό σχόλιό σου και δηλώνω ότι προσπάθησα να είμαι ειρωνικός αλλά όχι προσβλητικός με τους…”Ηγέτες” μας καθότι στην Πατρίδα μας πλέον ΔΕΝ βρίσκει όπως θάπρεπε τον μπελά του ο κλέφτης, ο ψεύτης, ο απατεώνας, ο προδότης, το λαμόγιο, ο επίορκος και κάθε άλλου παρόμοιου τύπου “υποκείμενο” αλλά αυτός και αυτή που έχουν το θάρρος να τους “κράξουνε” δημόσια!
  Ίσως στην προκείμενη περίπτωση των εκλογών που τις συμφώνησαν για 19 Φεβρουαρίου αλλά και ο κ Παπαδήμος και ο κ Παπανδρέου και ο κ Παπούλιας ως παλαιά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, (πιό κορυφαία από πρωθυπουργό, πολλάκις Υπουργοό και Αρχιτραπεζίτη δεν…γίνεται) και μαζί τους ο κ Σαμαράς (τελικά για πότε τις θέλει;) και ο κ Καρατζαφέρης του στυλ (τις θέλω τώρα ή σας ρίχνω, ή αφήστε τες για αργότερα και ΔΕΝ σας…ρίχνω…)
  Τελικά ΤΩΡΑ ισχύει αυτό που είχε πει ο αποδημήσας από τα εγκώσμια και όχι από την δια-Κυβέρνηση της Ελλάδας Καραμανλής …”Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο” αλλά και εκείνος και οι σημερινοί “Ηγέτες” μας ΔΕΝ μας λένε ποιός μας…κατάντησε έτσι και γιατί;
  Καλές και πολλές αντοχές για το 2012 εύχομαι για όλους μας

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ yannidakis γράφει:

  “βράβευση τσι μέρας” για την Τρίτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.

  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση “ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ”. Καληνωρίσματα :[

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.