Ο…μοχλός του διακόπτη


Του Θανάση Νικολαΐδη

ΓΙΑ τους ΔΕΗτζήδες της ΔΕΗ θα μιλήσουμε, θα δούμε και θα θυμηθούμε. Τον αθηναίο φίλο που καμάρωνε για τη θέρμανση (με λάμπες) των λουλουδιών του, στο μπαλκόνι, με τζάμπα ρεύμα; Της ΔΕΗ ήταν ο άνθρωπος, εκεί δούλευε και πρόκοψε κι είναι η σύνταξη του παχυλή. Δημόσιο αγαθό η ηλεκτρική ενέργεια και τη μοίραζαν κατά βούληση, προτίμηση και για κίνητρο, αντί αύξησης, μετρητών και επιδομάτων.

ΚΙ έγινε της ΔΕΗ το μονοπώλιο χώρος βολέματος και απορρόφησης αδιόριστων (και) με σημείωμα του υπουργού, είτε το μπιλιετάκι του βουλευτή. Με τον εργαζόμενο να «μετράει το ρεύμα» από σπίτι σε σπίτι, τον εναερίτη να «εκπαιδεύεται» κοιτώντας τον κρεμασμένο σε στύλους και καλώδια κι ύστερα…Με «ολίγον μέσον» να τρυπώνει σε γραφείο. Γραφιάς στη ζωή του, μέχρι τελικής πτώσεως. Με ένα χαρτί στο χέρι, με τα «οίκοθεν» παλιά και τα «σας γνωρίζουμε» σήμερα και τα επιδόματα βροχή. Για το ρεύμα, απαραίτητο όσο τα…μάτια σου, πολύτιμο όσο η περιουσία του…παγωτατζή με την περιουσία του κρεμασμένη στους διακόπτες.

ΚΑΙ ποιοι κατεβάζουν τους διακόπτες τραβώντας τους μοχλούς; Τα παλικάρια που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένων και «εργαζομένων» και διαθέτουν μοχλούς πίεσης. Για επιδόματα «τρελά» και δάνεια που τα διαχειρίζονται «διακομματικοί» της εκάστοτε παρέας, με τα προσωπικά προνόμια και τις διευκολύνσεις τους. Σε μιαν «ανταποδοτική» σχέση τους με κόμματα και πολιτικούς που έχει να κάνει με την «ιδεολογία» αμφοτέρων των πλευρών.

ΚΑΙ, βέβαια, αν…απλώσεις τους εργαζόμενους απ’ τα «κάτεργα» της Κοζάνης (λιγνιτική μονάδα με αρχέγονες εγκαταστάσεις και μολυσμένη ατμόσφαιρα) μέχρι τα πολυτελή γραφεία της Διοίκησης, θα δεις προκλητική την ανισότητα και ανάγλυφη την αδικία. Θα δεις διευθυντάδες με τον οδηγό τους να εισπράττει περ. 130 χιλιάρικα το χρόνο. Θα δεις τον δικό τους μισθό και θα τρομάξεις, ωστόσο, δεν θα σου λύσουν την απορία «πού πάνε τα λεφτά» που τρέχεις αλαφιασμένος να (τους) ξοφλήσεις.

ΣΥΝΕΛΑΒΕ σαν ιδέα το χαράτσι ο κ. Βενιζέλος (κι άλλα έχει εμπνευστεί που αφήνουν κλέφτες πολιτικούς έξω απ’ τη φυλακή), τη θεσμοθέτησε και η ΔΕΗ ξοπίσω μας. Για αυξήσεις στο ρεύμα υπέρ…βωμών, διορισμένων και «εργαζομένων». Με ένα χαρτί στο χέρι, παλιά με το μολύβι που έγινε κομπιούτερ και με τον φορολογούμενο στο ταμείο, ανήσυχο μη του…κατεβάσουν τους διακόπτες.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.