Ήρεμος, μειλίχιος, συγκροτημένος, χωρίς να ξεφεύγει γραμμή απ’ όσα είχε αποφασίσει να πει, εμφανίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος στους δημοσιογράφους το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Συνηθισμένος στη σκληρή δουλειά, παρότι 8 το βράδυ, ο πρωθυπουργός δεν έδειχνε καταβεβλημένος, αλλά ορεξάτος για συζήτηση. Μια συζήτηση στημένη έτσι ώστε να βγουν ειδήσεις και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να εμφανίζεται ότι κάνει δηλώσεις στον Τύπο.
Η ακροβασία μεταξύ ενός πλήρων δικαιωμάτων και εξουσιών ενεργού πρωθυπουργού και ενός εντεταλμένου βραχύβιου υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι εντυπωσιακή. Και προχτές ο Παπαδήμος εκτέλεσε τον ρόλο του άψογα. Αυτό που μέχρι τώρα φροντίζει να διαμηνύει και επιβεβαίωσε και στην επαφή του με τους δημοσιογράφους είναι ότι δεν επιθυμεί να είναι πρωθυπουργός μιας χρήσεως.
Άψογη εκτέλεση
Για να μην συμβεί αυτό, εκτός της αναγκαίας και ικανής προϋπόθεσης, να οδηγήσει, δηλαδή, τη χώρα σε εκλογές υπό ομαλές συνθήκες, περιλαμβάνεται και η εμπέδωση ενός κλίματος στην κοινή γνώμη ότι υψώνεται ως πρωθυπουργός πάνω από την εποπτεία, τον ασφυκτικό έλεγχο και τις μικροκομματικές επιδιώξεις των αρχηγών των κομμάτων που τον στηρίζουν. Κι αυτό το σχέδιο εκτελέστηκε άψογα στην επικοινωνιακή κίνηση να συναντηθεί για γνωριμία με τους συντάκτες που καλύπτουν την κυβέρνηση.
Η συνάντηση έτσι κι αλλιώς δεν είχε τη βαρύτητα μιας συνέντευξης Τύπου, αλλά ούτε κι ενός απόλυτα χαλαρού και ανοιχτού δείπνου, όπου μεταξύ «τυρού και αχλαδίου» μπορεί κανείς να χαλαρώσει. Η κατά ριπάς εκτόξευση ερωτήσεων στον πρωθυπουργό ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού και η ενημέρωση από την κυβέρνηση γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ και η κόντρα των τριών κομμάτων εντός του κυβερνητικού σχήματος δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες.
Ο ίδιος, εγκλωβισμένος για αρκετή ώρα σ’ ένα μεγάλο «πηγαδάκι», έδειξε την άριστη εκπαίδευσή του στον χειρισμό των δημοσιογράφων, αλλά και των κρίσεων, αφού παρά το μπαράζ ερωτήσεων δεν τα έχασε ούτε στιγμή, είπε ακριβώς αυτά που ήθελε να πει και δεν γλίστρησε διόλου σε επικίνδυνες ατραπούς, που θα δημιουργούσαν θέμα είτε στη Ν.Δ. και στην άκαμπτη στάση που δείχνει σε ενδεχόμενο νέων μέτρων είτε στο ΠΑΣΟΚ, όπου το κενό ηγεσίας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Ο Παπαδήμος, με το γνωστό ακαδημαϊκό του ύφος, το συχνό του χαμόγελο, που του προσδίδει έναν αέρα ξενοιασιάς την ώρα που χειρίζεται τόσο σύνθετα και σκληρά θέματα για τη χώρα και τον λαό και μιλώντας σχεδόν ψιθυριστά, δεν έδωσε πολλές ειδήσεις. Δεν ξέφυγε σε περιττές πολιτικολογίες, ούτε σε απολογίες για την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που καθημερινά προωθούνται, όπως θα ένιωθε την ανάγκη ένας πολιτικός αρχηγός να πράξει. Είπε ουσιαστικά και σχεδόν κοφτά ότι η κατάργηση 13ου – 14ου μισθού και όλες οι άγριες περικοπές στα εργασιακά θα επιβληθούν αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν αρχίσει η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας μας με τη νέα δανειακή σύμβαση, αρνούμενος να σταθεί έστω και ως σενάριο εργασίας στην προκήρυξη εκλογών την 8η Απριλίου, ημερομηνία που προσδιόρισε ως ακρότατο όριο επιβίωσης της παρούσας κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς. Για τα ΠΑΣΟΚικά ο Παπαδήμος ήταν πολύ φειδωλός, σημειώνοντας ότι περιμένει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα υπάρξουν συνέπειες στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης αποκήρυξε οποιαδήποτε ενασχόληση της κυβέρνησής του με θεσμικές αλλαγές, όπως οι οριακές έστω αλλαγές του εκλογικού νόμου, διαψεύδοντας με συνοπτικό και κοφτό τρόπο ότι απασχολείται με τέτοια ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός έχει ραντεβού με τον Γιώργο Παπανδρέου το πρωί του Σαββάτου και, όπως είπε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου όλων των συναντήσεων θα αποφασίσει αν θα προτείνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να μπει στον πειρασμό οποιουδήποτε σχολίου για το αν μια τέτοια κίνηση συναντά αντιδράσεις από κάποιον ή κάποιους αρχηγούς, Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός μοιάζει να έχει απόλυτη και χωρίς προβλήματα επαφή τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, συμμερίζεται τις ανησυχίες του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά όχι τον παλαιοκομματικό και ρουσφετολογικό τρόπο που κινούνται οι υπουργοί του ΛΑΟΣ, ενώ εκτιμά την εντελώς… διακριτική παρουσία των υπουργών της Ν.Δ. Δεν κατανοεί όμως την τεράστια αγωνία του Αντώνη Σαμαρά να μπει στο κάδρο της συγκυβέρνησης, τη στιγμή που την προσυπέγραψε και τη στηρίζει κοινοβουλευτικά.
Μήνυμα
Αν είχε ένα πολιτικό νόημα, πέραν του επικοινωνιακού, η κίνηση Παπαδήμου να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους ήταν προκειμένου να στείλει μήνυμα προς όλους ότι τα περιθώρια είναι εντελώς ασφυκτικά και τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να περάσει ένας… Αρμαγεδδών μέτρων προκειμένου να προχωρήσει η σύναψη της νέας δανειακής συμφωνίας. Επίσης ο πρωθυπουργός ήθελε να δείξει ότι γύρω του συγκροτείται μια δυναμική ομάδα, με την οποία θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο… διάσωσης της χώρας και μετά τις εκλογές, ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Οι συνεργάτες του πάντως δεν ασχολούνται με τις καθημερινές κινήσεις της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, που κρατάνε ολοένα και περισσότερες αποστάσεις από την κυβερνητική ρητορική, αλλά και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι αν τελικά υπάρξει πρόβλεψη όσοι είναι υποψήφιοι αρχηγοί να παραιτηθούν από την κυβέρνηση τα κενά που θα προκύψουν στον οικονομικό κυρίως τομέα θα είναι μεγάλα και θα πρέπει να υπάρξει ένας γύρος διαβουλεύσεων τέτοιος, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα άμεσα, κυρίως στη δυνατότητα αντικατάστασης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός έχει πολλά τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και έχει ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις διαβουλεύσεις, τις συζητήσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις του «φαβορί» στη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση επίσης δημιούργησε ότι ο Παπαδήμος είχε κατ’ ιδίαν συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον μόνο μέχρι τώρα «υποψήφιο» για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ.
Πάντως η αίσθηση των δημοσιογράφων που έφευγαν γύρω στις 10 το βράδυ από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι ο Παπαδήμος ήρθε για να μείνει.