Ακροβασίες Λουκά


thumb

Ήρεμος, μειλίχιος, συγκροτη­μένος, χωρίς να ξεφεύγει γραμμή απ’ όσα είχε αποφα­σίσει να πει, εμφανίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος στους δημοσιογράφους το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Συνηθισμένος στη σκληρή δουλειά, πα­ρότι 8 το βράδυ, ο πρωθυπουργός δεν έδειχνε καταβεβλημένος, αλλά ορεξά­τος για συζήτηση. Μια συζήτηση στη­μένη έτσι ώστε να βγουν ειδήσεις και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, χω­ρίς να εμφανίζεται ότι κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

Η ακροβασία μεταξύ ενός πλήρων δικαιωμάτων και εξουσιών ενεργού πρωθυπουργού και ενός εντεταλμένου βραχύβιου υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι εντυπωσιακή. Και προχτές ο Παπαδήμος εκτέλεσε τον ρόλο του άψογα. Αυτό που μέχρι τώρα φροντίζει να διαμηνύει και επιβεβαίωσε και στην επαφή του με τους δημοσιογράφους είναι ότι δεν επιθυμεί να είναι πρωθυ­πουργός μιας χρήσεως.

Άψογη εκτέλεση

Για να μην συμβεί αυτό, εκτός της αναγκαίας και ικανής προϋπόθεσης, να οδηγήσει, δηλαδή, τη χώρα σε εκλογές υπό ομαλές συνθήκες, περιλαμβάνε­ται και η εμπέδωση ενός κλίματος στην κοινή γνώμη ότι υψώνεται ως πρωθυπουργός πάνω από την εποπτεία, τον ασφυκτικό έλεγχο και τις μικροκομματικές επιδιώξεις των αρχηγών των κομ­μάτων που τον στηρίζουν. Κι αυτό το σχέδιο εκτελέστηκε άψογα στην επι­κοινωνιακή κίνηση να συναντηθεί για γνωριμία με τους συντάκτες που καλύ­πτουν την κυβέρνηση.

Η συνάντηση έτσι κι αλλιώς δεν είχε τη βαρύτητα μιας συνέντευξης Τύπου, αλλά ούτε κι ενός απόλυτα χαλαρού και ανοιχτού δείπνου, όπου μεταξύ «τυρού και αχλαδίου» μπορεί κανείς να χαλαρώσει. Η κατά ριπάς εκτόξευ­ση ερωτήσεων στον πρωθυπουργό ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού και η ενημέρωση από την κυβέρνηση γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ και η κόντρα των τριών κομμάτων εντός του κυβερ­νητικού σχήματος δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες.

Ο ίδιος, εγκλωβισμένος για αρκετή ώρα σ’ ένα μεγάλο «πηγαδάκι», έδει­ξε την άριστη εκπαίδευσή του στον χειρισμό των δημοσιογράφων, αλλά και των κρίσεων, αφού παρά το μπαράζ ερωτήσεων δεν τα έχασε ούτε στιγμή, είπε ακριβώς αυτά που ήθε­λε να πει και δεν γλίστρησε διόλου σε επικίνδυνες ατραπούς, που θα δη­μιουργούσαν θέμα είτε στη Ν.Δ. και στην άκαμπτη στάση που δείχνει σε ενδεχόμενο νέων μέτρων είτε στο ΠΑΣΟΚ, όπου το κενό ηγεσίας δημιουρ­γεί μεγάλα προβλήματα.

Ο Παπαδήμος, με το γνωστό ακαδη­μαϊκό του ύφος, το συχνό του χαμόγε­λο, που του προσδίδει έναν αέρα ξε­νοιασιάς την ώρα που χειρίζεται τόσο σύνθετα και σκληρά θέματα για τη χώ­ρα και τον λαό και μιλώντας σχεδόν ψιθυριστά, δεν έδωσε πολλές ειδήσεις. Δεν ξέφυγε σε περιττές πολιτικολογί­ες, ούτε σε απολογίες για την αναγκαι­ότητα των σκληρών μέτρων που καθημερινά προωθούνται, όπως θα ένι­ωθε την ανά­γκη ένας πο­λιτικός αρχηγός να πράξει. Είπε ουσιαστικά  και σχε­δόν κοφτά ότι η κατάργηση 13ου – 14ου μισθού και όλες οι άγριες περικοπές στα εργασιακά θα επιβληθούν αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τους κοι­νωνικούς εταίρους, διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν αρχίσει η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας μας με τη νέα δα­νειακή σύμβαση, αρνούμενος να στα­θεί έστω και ως σενάριο εργασίας στην προκήρυξη εκλογών την 8η Απριλίου, ημερομηνία που προσδιόρισε ως ακρό­τατο όριο επιβίωσης της παρούσας κυ­βέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς. Για τα ΠΑΣΟΚικά ο Παπαδήμος ήταν πο­λύ φειδωλός, σημειώνοντας ότι περιμέ­νει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα υπάρξουν συνέπειες στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης αποκήρυξε οποιαδήποτε ενασχόληση της κυβέρνησής του με θεσμικές αλλαγές, όπως οι οριακές έστω αλλαγές του εκλογικού νόμου, δι­αψεύδοντας με συνοπτικό και κοφτό τρόπο ότι απασχολείται με τέτοια ζη­τήματα.

Ο πρωθυπουργός έχει ρα­ντεβού με τον Γιώργο Πα­πανδρέου το πρωί του Σαββάτου και, όπως εί­πε στους δημοσιογρά­φους, μετά την ολοκλή­ρωση του κύκλου όλων των συναντήσεων θα αποφασίσει αν θα προτείνει νέα συνάντηση των πολιτι­κών αρχηγών, χωρίς να μπει στον πει­ρασμό οποιουδήποτε σχολίου για το αν μια τέτοια κίνηση συναντά αντιδράσεις από κάποιον ή κάποιους αρχηγούς, Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός μοιάζει να έχει απόλυτη και χωρίς προ­βλήματα επαφή τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, συμμερίζεται τις ανησυχίες του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά όχι τον παλαιοκομματικό και ρουσφετολογικό τρόπο που κινού­νται οι υπουργοί του ΛΑΟΣ, ενώ εκτιμά την εντελώς… διακριτική παρουσία των υπουργών της Ν.Δ. Δεν κατανοεί όμως την τεράστια αγωνία του Αντώνη Σαμαρά να μπει στο κάδρο της συγκυβέρνησης, τη στιγμή που την προσυπέγραψε και τη στηρίζει κοινοβουλευτικά.

Μήνυμα

Αν είχε ένα πολιτικό νόημα, πέραν του επικοινωνιακού, η κίνηση Παπαδήμου να συναντηθεί με τους δημοσιο­γράφους ήταν προκειμένου να στείλει μήνυμα προς όλους ότι τα περιθώρια είναι εντελώς ασφυκτικά και τις επόμε­νες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να πε­ράσει ένας… Αρμαγεδδών μέτρων προκειμένου να προχωρήσει η σύναψη της νέας δανειακής συμφωνίας. Επίσης ο πρωθυπουργός ήθελε να δείξει ότι γύρω του συγκροτείται μια δυναμική ομάδα, με την οποία θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο… διά­σωσης της χώρας και μετά τις εκλογές, ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι συνεργάτες του πάντως δεν ασχο­λούνται με τις καθημερινές κινήσεις της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, που κρατάνε ολοένα και περισσότερες αποστάσεις από την κυβερνητική ρητορική, αλλά και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι αν τε­λικά υπάρξει πρόβλεψη όσοι είναι υπο­ψήφιοι αρχηγοί να παραιτηθούν από την κυβέρνηση τα κενά που θα προκύ­ψουν στον οικονομικό κυρίως τομέα θα είναι μεγάλα και θα πρέπει να υπάρξει ένας γύρος διαβουλεύσεων τέτοιος, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα άμεσα, κυρίως στη δυνατότητα αντικα­τάστασης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός έχει πολλά τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και έχει ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις διαβουλεύσεις, τις συζητήσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις του «φα­βορί» στη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση επίσης δημιούργησε ότι ο Παπαδήμος είχε κατ’ ιδίαν συνεργασία με τον Μι­χάλη Χρυσοχοΐδη, τον μόνο μέχρι τώ­ρα «υποψήφιο» για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η αίσθηση των δημοσιογρά­φων που έφευγαν γύρω στις 10 το βρά­δυ από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι ο Παπαδήμος ήρθε για να μείνει.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.