Κίνδυνος διάλυσης του EFSF; Θα δεχθεί η Γερμανία να βάλει το 70% των χρημάτων, ή θα φύγει από το ευρώ;


Μέλη της γαλλικής αριστεράς διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της S&P στο Παρίσι

Μια ακόμα «Παρασκευή και 13» συγκαταλέγεται από χθες στην άτυπη λίστα με τις σημαδιακές ημερομηνίες, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s τρομοκράτησε την ευρωζώνη υποβαθμίζοντας συλλογικά εννέα χώρες και χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές των οικονομιών 14 χωρών του ευρώ ως εξαιρετικά αρνητικές. «Εθνική ντροπή», «αρχή του τέλους του ευρώ», «κίνδυνος διάλυσης του EFSF» είναι μερικές από τις φράσεις – κλισέ που χρησιμοποιούνται άτυπα, από πολιτικές πηγές της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά το συλλογικό σοκ που προκάλεσε ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης.

Η Γαλλία απολάμβανε την ύψιστη αξιολόγηση από την Standard & Poor’s από τις 25 Ιουνίου του 1975 όταν ο οργανισμός ξεκίνησε να καταγράφει το δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών. Μετά την υποβάθμιση και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Αυγούστου του 2011, η μόνη χώρα που μπορεί να καυχιέται πλέον για την παλαιότερη ανώτατη αξιολόγηση είναι η Νορβηγία που έλαβε το τριπλό Α στις 9 Ιουλίου του 1975 και το διατηρεί έκτοτε.

Για «εθνική ντροπή» της Γαλλίας κάνει λόγο μερίδα του γερμανικού Τύπου, που εστιάζει στο «ιστορικό γεγονός» της συλλογικής υποβάθμισης, μία κίνηση που χαρακτηρίζεται ως πιθανότητα της αρχής του τέλους του κοινού νομίσματος. Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται ακόμα στο ότι η τριπλή αξιολόγηση δεν είναι δεδομένη για καμία χώρα και η Γερμανία οφείλει να είναι προετοιμασμένη ώστε να αποφύγει ένα παρόμοιο γεγονός.
Η ανησυχία της Γερμανίας εστιάζεται στο γεγονός πως μετά την υποβάθμιση δύο εκ των βασικών χωρών που συγκρότησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη Γαλλία και την Αυστρία, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει το 70% των χρημάτων του EFSF.

protothema

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.