Σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ όσο περνούν οι μέρες. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και όλα μοιάζουν ανοιχτά, ενώ η απειλή διάσπασης ελλοχεύει και έχει προβληματίσει πολλούς. Τρεις μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο προσδιορίστηκε για αύριο το απόγευμα, όλα μένουν ανοιχτά.
Το βασανιστικό ερώτημα παραμένει αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμμείνει στην πρόταση περί διαρχίας που απορρίφθηκε απ’ όλους τους υπόλοιπους και πανηγυρικά από το Πολιτικό Συμβούλιο ή θα αναδιπλωθεί περιμένοντας και μια κίνηση από την απέναντι πλευρά.
Στο μεταξύ στον χορό των υποψηφίων εκτός του Χάρη Καστανίδη και της Λούκας Κατσέλη (στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο τέως πρωθυπουργός) μπαίνει και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος επιχειρεί να συγκρατήσει εντός κόμματος τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ενώ ως εν δυνάμει υποψήφιοι, εκτός του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο οι υποψηφιότητες του Ανδρέα Λοβέρδου και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Ακούγεται και ένας βουλευτής της νεότερης γενιάς, ο δυναμικός Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος επιχειρεί να εκφράσει τις νεότερες γενιές στελεχών, αλλά και την περιφέρεια.
Το ζήτημα βέβαια είναι αν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τελικά την υποψηφιότητά τους μαζί με τις απαραίτητες υπογραφές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή των μελών του κόμματος προκειμένου, σύμφωνα με το καταστατικό, να έχουν δικαίωμα εκλογής. Σφήνα σ’ όλους αυτούς φαίνεται να μπαίνει μια ομάδα ηγετικών στελεχών που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών. Η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την τρόικα προκειμένου να υπάρξει μια συνθετική λύση.
Η Βάσω, μάλιστα, μιλώντας με δημοσιογράφους δεν κρύβει ότι κινείται στην κατεύθυνση μιας και μόνης υποψηφιότητας, που θα συσπειρώνει και θα ενοποιεί το Κίνημα, και όλοι αντιλαμβάνονται ότι επιχειρεί να επιβάλει στην παρούσα φάση τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, από την άλλη, δυναμικός υπερασπιστής του Γιώργου Παπανδρέου στις προηγούμενες αναμετρήσεις, δηλώνει παντού ότι κινείται με γνώμονα την ενότητα του κόμματος.
Τον δικό του ενωτικό ρόλο συνεχίζει αθόρυβα και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ένα πρόσωπο το οποίο συνομιλεί άνετα και χωρίς καχυποψίες με το σύνολο σχεδόν του ηγετικού δυναμικού του κόμματος.
Ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Κώστας Σκανδαλίδης φαίνεται να διεκδικούν δυναμική παρουσία στην επόμενη μέρα, μέσα από την κινητικότητά τους για τη δημιουργία ενός «μετώπου λογικής» που θα προτρέπει και τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει καθαρή θέση απέναντι στα πράγματα.
Χωρίς όλα αυτά τα στελέχη να έχουν εκφραστεί ανοιχτά, έχουν πολύ στενούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και φαίνεται να προκρίνουν ως λύση ενότητας. Κι αυτό γιατί ο ίδιος έχει κινηθεί, όπως λένε πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, εξαιρετικά προσεκτικά όλο αυτό το διάστημα και με ευπρέπεια απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και θα μπορέσει να απορροφήσει κραδασμούς και εντάσεις.
Το ζήτημα όμως δεν είναι πώς θα αντιδράσει η πλευρά Παπανδρέου, όσο το πώς θα αντιδράσουν όλοι οι άλλοι επίδοξοι διάδοχοι, που επιζητούν μέσα από την υποψηφιότητά τους να αποκτήσουν ρόλο για την επόμενη μέρα. Άλλωστε το δαχτυλίδι προς τον Βενιζέλο φαίνεται να επιθυμεί να δώσει και ο ίδιος ο Παπανδρέου, αν αποδεχτεί τελικά τη λύση της διαρχίας. Οι πληροφορίες επ’ αυτού είναι συγκεχυμένες, αφού πολλά σενάρια κυκλοφορούν στην αγορά γύρω από τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών.
Μόλις χτες διαρροές από το περιβάλλον του επιμένουν ότι τάσσεται κατά της διαρχίας και συμπαρατάσσεται με την άποψη Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη για καθαρές λύσεις τώρα. Ωστόσο άλλες πληροφορίες ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνάντησή του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να του είπε ότι είναι πρόθυμος να τον στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του ως υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να παραμείνει ο ίδιος μέχρι το καλοκαίρι στην προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο Βενιζέλος έθεσε συγκεκριμένους όρους για να αποδεχτεί την πρόταση, όπως είναι η ανάδειξή του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με ψηφοφορία από τους βουλευτές, ο πλήρης έλεγχος επί της σύνθεσης των νέων ψηφοδελτίων και φυσικά εκλογή νέων οργάνων στο κόμμα (γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο), όρους που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει αποδεκτούς.
Ωστόσο η επαναλαμβανόμενη αναφορά του Πάνου Μπεγλίτη ότι ο Παπανδρέου μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος έχει μπερδέψει εντελώς τα πράγματα. Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι η αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος και τη διεκδίκηση της θέσης του υποψήφιου πρωθυπουργού ήταν συναρτημένη με την πρότασή του για παραμονή στην προεδρία του κόμματος ώς το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που δεν περνάει η συνθετική πρότασή του και ο ίδιος δεν δεσμεύεται απ’ αυτήν, μπορεί να αλλάξει γνώμη.
Μάλιστα έλεγαν ότι μια τέτοια λύση μπορεί να προβληθεί ως ανάγκη προκειμένου στην παρούσα φάση το κόμμα να βγει από τη δίνη της εσωστρέφειας. Ωστόσο οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Παπανδρέου επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη «διάθεση επιστροφής» του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα σημάνει ουσιαστικά τη ναρκοθέτηση του κόμματος και μια διαλυτική σύγκρουση. Πολλοί βουλευτές και στελέχη, όπως ακροθιγώς ετέθη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν πρόκειται να παραμείνουν στο κόμμα αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιμείνει να μείνει στην ηγεσία του.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που συσκοτίζει τις προθέσεις του όσο περνά ο καιρός. Πολλοί εκτιμούν ότι ο υπουργός Υγείας θα παίζει ώς το τέλος το χαρτί της υποψηφιότητάς του, βλέποντας προς τα πού κινούνται τα πράγματα, αλλά θα τολμήσει να εκτεθεί μόνο αν η συγκυρία και οι διαδικασίες τον αναδεικνύουν αρχηγό. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο θα προτιμήσει να παραμείνει πίσω, αν δει ότι τερματίζει δεύτερος, δίνοντας προβάδισμα στον Βαγγέλη Βενιζέλο, φιλοδοξώντας να παίξει τον πρώτο ρόλο στην επόμενη του επερχόμενου εκλογικού Βατερλό.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να πιέζεται από μια μερίδα εκσυγχρονιστικών στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά, προκειμένου να ανασυσταθεί αυθεντικά ο εκσυγχρονιστικός χώρος, μοιάζει να το σκέπτεται. Μάλιστα μόλις προχτές κατέθεσε μια πρόταση να παγώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρις ότου κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας και η αλλαγή ηγεσίας του κόμματος να γίνει στις αρχές Μαρτίου, χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα προλάβει το κόμμα να ανασυγκροτηθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο.
Η ίδια δίνει και μια διέξοδο αν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στη χώρα, με εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στο πεδίο αυτό συγκλίνει με τις πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει αύριο να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος και υποψήφιος πρωθυπουργός.
Περιμένοντας τον Γιώργο…
Το σενάριο αυτό έσπευσε να «διασκεδάσει» ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ζήτησε απ’ όλους να κρατούν μικρό καλάθι στα σενάρια που αφορούν στις προθέσεις του τέως πρωθυπουργού. Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι μια μεγάλη μερίδα στελεχών που στηρίζουν δυναμικά τον Γιώργο Παπανδρέου αρνούνται να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις ή να προωθήσουν μια υποψηφιότητα τύπου Καστανίδη ή Κατσέλη, μοιάζοντας να περιμένουν τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό να μιλήσει. Ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Τσούρας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, τηρούν μια πολύ προσεκτική στάση χωρίς καμία αναφορά στην πασαρέλα ονομάτων.
Τόσο ο Χάρης Καστανίδης όσο και η Λούκα Κατσέλη, που μοιάζει να επιθυμούν να εκφράσουν το προεδρικό ή κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται στην παρούσα φάση απομονωμένοι, χωρίς πολλές επαφές με στελέχη που στηρίζουν τον τέως πρωθυπουργό. Προσεκτικά επίσης κινούνται και στελέχη που είναι ταυτισμένα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, κυρίως επειδή δεν επιθυμούν να προκαλέσουν προβλήματα στις όποιες συνεννοήσεις γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις βουλευτές και στελέχη που εν όψει της συνεδρίασης των οργάνων αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν ρίξει τους τόνους και περιμένουν να δουν τις κινήσεις.
Αυτοί που κινούνται πιο δραστήρια είναι όσοι επιχειρούν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις ή να πλασαριστούν στις περιφέρειές τους πουλώντας αντι-Παπανδρεϊσμό. Πάντως στο πλαίσιο πολιτικής διάσωσής τους μετά τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Σήφη Βαλυράκη αναμένεται και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων δημιουργώντας μείζον ζήτημα για την αμήχανη κυβέρνηση Παπαδήμου…