Θ. ΚΟΤΣΑΜΠΑΣ: Από… μικροί πρωθυπουργοί, παρά κάτι κλητήρες!


  • Ο Καλλικράτης έρχεται να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τους δήμους, τις περιφέρειες και να τις δώσει σε ιδιώτες
  • Ότι μειώσεις, περικοπές και να κάνουμε, αντανακλούν στον πολίτη, στις υπηρεσίες που του παρέχεις.

πηγή: maxitis-petroupolis.com
Ένας χρόνος μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Θωμά Κοτσαμπά, ο Δήμαρχος Πετρούπολης μιλάει για τον Καλλικράτη, αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα στον μοναδικό δήμο που έχει στα χέρια του το ΚΚΕ και για αυτά που θα γίνουν στο μέλλον. Για όλα! Μικρά και μεγάλα. Τα καθημερινά του Δήμου, αλλά και αυτά που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε ότι κάποιοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για μειωμένα αντανακλαστικά, για απλή διαχείριση και όχι ουσιαστική διοίκηση από μέρους του. Η απάντηση του πέρα ως πέρα ανθρώπινη: «Στην πόλη αυτή μεγάλωσα και μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Θα έκανα ποτέ κακό στα ίδια τα παιδιά μου».
Ο Θωμάς Κοτσαμπάς δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον της Τ.Α. αλλά παράλληλα ζητά επαγρύπνηση των πολιτών για συνεχείς και αυξημένες αξιώσεις, ενώ ο ίδιος υπόσχεται ότι θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και κυρίως σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ως θύματα της οικονομικής κρίσης.

– Ένας χρόνος διοίκησης στο Δήμο Πετρούπολης. Πως κρίνετε το έργο σας; Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός;
– Αναλάβαμε στην πιο  δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης του συστήματος.  Τόσο η μεγάλη μείωση των οικονομικών πόρων , όσο και η σημαντική μείωση του προσωπικού, δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό μας. Το βασικότερο είναι ότι υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ότι θα λειτουργήσουμε προς όφελος των δημοτών μας.
Η Διοίκηση του Δήμου, στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που καλείται να λειτουργήσει, έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ελάφρυνση της κάθε Πετρουπολιώτικης  οικογένειας.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως, σε αυτό τον πρώτο χρόνο. Ίσως, ο κόσμος έχει χαμηλώσει τις απαιτήσεις του, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους.  Επειδή υπάρχει όλη αυτή η σκοτεινιά γύρω μας, δεν πρέπει να πάψουμε να έχουμε απαιτήσεις. Αντίθετα, οι απαιτήσεις μας πρέπει να είναι αυξημένες και να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που δικαιούμαστε.
Βέβαια στην εποχή που ζούμε οι προτεραιότητές μας παραμένουν σταθερές, στην υπεράσπιση των εργαζομένων. Πιστεύω πως τώρα πρέπει να εντείνουμε  τις προσπάθειές μας στη στήριξη όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η εκτίμησή μας είναι ότι το 2012 πολλοί δημότες θα έχουν προβλήματα ακόμη και επιβίωσης.

– Ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων σας είχαμε και τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Πως την κρίνετε;
Στην ουσία ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ο νόμος που είναι στην κατεύθυνση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, έρχεται να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τους δήμους, τις περιφέρειες και να τις δώσει σε ιδιώτες. Αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα από την εφαρμογή του. Αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ασκούσαν οι Δήμοι δρομολογούνται  να πάνε στους ιδιώτες, όπως η συλλογή των απορριμμάτων κ.α. Κάτι ανάλογο θέλουν να κάνουν και με τις  δράσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Η κεντρική κατεύθυνση όπως εκφράστηκε από τον  πρόεδρο της ΚΕΔΕ,  κ. Ασκούνη, είναι  ότι ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να συνάψουμε σύμβαση με ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τέτοιες δραστηριότητες. Και δεν είναι μόνο αυτά. Έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση περί των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Δήμων να μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες .
Είχαν πει ότι με τον Καλλικράτη ο Δήμαρχος θα είναι ένας μικρός πρωθυπουργός. Φανταστείτε ότι για να προσληφθεί  ένας εργάτης καθαριότητας με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, χρειάζεται έγκριση από τρεις υπουργούς. Πρέπει να υπογράψουν ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για μια υπηρεσία που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνει ο κόσμος τα δημοτικά τέλη και είσαι υποχρεωμένος από αυτά, να πληρώνεις όσους απασχολούνται στον τομέα αυτό.  Είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό. Όσο αφορά δε, τις προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού, έχουν πια απαγορευτεί , αφού πρώτα κάθε 5 αποχωρήσεις επιτρέπονταν μία πρόσληψη (5:1), στη συνέχεια έγινε 10:1 και λίγο πριν την πλήρη κατάργηση των προσλήψεων, 15:1.

–    Υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που σας κατηγορεί για μειωμένα αντανακλαστικά ή ακόμη και για μη άσκηση διοίκησης πέρα των αναγκαίων. Υποστηρίζουν ότι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τακτικές – πολιτικές τις οποίες μάχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Κατηγορείται ο πολιτικός μου χώρος, το ΚΚΕ, ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας των εργαζομένων της πόλης μας. Πώς είναι δυνατό να το κάνει,  ένα κόμμα που ιστορικά έχει δώσει και συνεχίζει να το κάνει, αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Αν κάτι αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο σήμερα, ακόμη και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, είναι ότι το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επιβίωση του λαού.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν προήλθε από παρθενογέννεση. Έχουμε την πολιτική μας ταυτότητα και θέση και βάζουμε μπροστά το συμφέρον των εργαζόμενων και του λαού της Πετρούπολης.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή μια και καλή. Εγώ γεννήθηκα εδώ. Μεγάλωσα σε αυτήν την πόλη και εδώ μεγαλώνουν και τα παιδιά μου. Θέλω αυτή η πόλη να μπορεί να προσφέρει στον πολίτη της, στα παιδιά της, σε όλους. Ποιος θέλει να αγνοήσει το καλό της πόλης του; Ποιος θέλει να είναι η Πετρούπολη υποβαθμισμένη;

– Το 2011 με πλασματικό προϋπολογισμό φτάσαμε σε σημείο ο Δήμος να δυσκολεύεται τους τελευταίους μήνες στην διεκπεραίωση των υπόχρεωσεων του. Με μειωμένο το νέο προϋπολογισμό κατά 35%, με τα χρέη του Δήμου να τρέχουν στα 9.500.000 εκατ. ευρώ και την απόφαση Κουκουλόπουλου για συμψηφισμό των παρακρατηθέντων πόρων προς εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να επέλθει ο πολυπόθητος ισοσκελισμός, πιστεύεται ότι μπορεί ο Δήμος να τα καταφέρει το 2012;  
Τα μακροπρόθεσμα χρέη του Δήμου για αγορές ελεύθερων χώρων, είναι περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα (προς τρίτους, προμηθευτές κλπ, είναι 600.000 ευρώ, τα οποία σε ένα χρόνο μειώσαμε κατά 50%. Τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ ( χρήματα για έργα) ήρθαν μειωμένα. Τα χρήματα από τους ΚΑΠ (χρήματα που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των δήμων) επίσης μειωμένα. Τα ιδία έσοδα μειωμένα. Παρόλα αυτά θα φτάσουμε στο 65-67% υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.
Η απόφαση Κουκουλόπουλου, δεν αφορά το δήμο μας.
Η κατάρτιση του  προϋπολογισμού του 2012 ήταν μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση, αφού κανείς δεν εγγυάται για το ύψος των ΚΑΠ. Από τα 3,5 εκ. θα έχουμε 32% μείωση δηλαδή θα πέσουμε στα 2,4. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Η μείωση των εσόδων θα μας φτάσει σε κάποιο σημείο που δεν θα ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε. Η αλήθεια είναι αυτή.  Δεν θεωρώ ότι ο Δήμος μας είναι σπάταλος, γεγονός που δε μας αφήνει περιθώρια συμπίεσης των εξόδων. Από πού να κόψουμε, από το προσωπικό; Αυτό το φροντίζει η κυβέρνηση! Κατά συνέπεια ότι μειώσεις, περικοπές και να κάνουμε, αντανακλούν στον πολίτη, στις υπηρεσίες που του παρέχεις.

-Είστε ικανοποιημένοι από την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου. Προτίθεστε να πάρετε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες;
Έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο στήριξης των οικονομικά ασθενών, ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ, το οποίο θα έχει συνεχή λειτουργία, ουσιαστική βοήθεια και άμεση παρέμβαση, εκεί που χρειάζεται. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει καταρχάς την πλήρη καταγραφή όλων όσων χρήζουν βοήθειας από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Στη συνέχεια την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε συνεργασία με το ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία.
Βέβαια εκτός από το σχέδιο προτρέπουμε τον κόσμο έμπρακτα να δείξει την αλληλεγγύη του, σε ανθρώπους που σήμερα το σύστημα τους βάζει στο περιθώριο. Για μας, η στήριξη όσων σήμερα έχουν ανάγκη, εντάσσεται στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης για την οποία παλεύουμε.

–    Ποια η στάση του Δήμου στο θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και του Σταθμού Καύσης Απορριμμάτων. Υπάρχει συνεννόηση με τους άλλους Δήμους για κάποια κοινή δράση.
Σαφώς, είμαστε υπέρ του άμεσου κλεισίματος του ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς και της κοινής δράσης με όλους τους όμορους δήμους, αφού αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο κοινό πρόβλημα. Είναι σε όλους μας γνωστές οι συνέπειες στο περιβάλλον και κατά συνέπεια και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, της ύπαρξης της χωματερής. Για το λόγο αυτό, άμεσα πρόκειται να λάβουμε πρωτοβουλίες για την διακοπή της λειτουργίας της. Καλούμε λοιπόν, όλους τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αφού πρόκειται στο άμεσο μέλλον, να απαιτήσουμε αγωνιστικά το τέλος της λειτουργίας της χωματερής.
Παράλληλα, προτείνουμε την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης, όπως και την κατασκευή μονάδων βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος. Επίσης, την κατασκευή Μονάδων Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για ένα  μέρος των σύμμεικτων απορριμμάτων, και αποκλεισμό των μεθόδων της καρκινογόνου καύσης.
Φυσικά, τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, με μόνιμη σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων, με την αποκομιδή να παραμείνει στις υπηρεσίες του δήμου χωρίς τη δυνατότητα εκχώρησής της σε ιδιώτες.
Όλα τα παραπάνω, με δεδομένη την αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.