Με υποχρεωτικό κούρεμα απειλεί ο κ. Παπαδήμος


Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός διαβάζει την κριτική που του κάνουμε για τη… χαλαρή στάση του σχετικά με το PSI και τις τράπεζες και αποφάσισε να κάνει κάτι. (Εκτός κι αν μπήκε κι αυτός στην παπανδρεική λογική της… τζάμπα μαγκιάς για εσωτερική κατανάλωση)

Ενώ λοιπόν ο επικεφαλής του IIF,Τσαρλς Νταλάρα, επέστρεψε στην Αθήνα και συναντάται στο Μαξίμου με τον Λ. Παπαδήμο, σε  συνέντευξη του ο Έλληνας πρωθυπουργός στους New York Times δηλώνει πως προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαναγκάζει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν στο κούρεμα σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με τον Τα. Νταλάρα. Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το PSI, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενόψει των προσδοκιών σχετικά με το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί».

Είπε βέβαια και το άλλο: Ότι οι Έλληνες πολιτικούς πρέπει να περάσουν τα οικονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσφέρουν, εξηγώντας ότι οργανωμένα συμφέροντα (!!!) που διαθέτουν πολιτικούς δεσμούς έχουν μπλοκάρει τις αλλαγές που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της άκαμπτης και ετοιμοθάνατης οικονομίας της χώρας.

Προφανώς θεωρεί οργανωμένα συμφέροντα τους χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους που δεν έχουν να βγάλουν ούτε το μήνα.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και η «απειλή» για υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI ακούγεται αστεία από τον κ. Παπαδήμο. Αν ήθελε να το κάνει θα το έκανε από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, δε θέλει να χάσουν τα λεφτά τους οι τραπεζίτες.

Χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών (αλλά και της ΕΚΤ με τα 50 δις που έχει σε ομόλογα) και χωρίς ένας επιτόκιο χαμηλό, όχι πάνω από 4% η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τίθεται εν αμφιβόλω. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Financial Times οι οποίοι εκτιμούν ότι «οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές δεν οδηγούν πουθενά και πως το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το ότι η οικονομία της πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και δη των τραπεζών της για να καταλήξει το άρθρο στο συμπέρασμα πως με τα σημερινά δεδομένα ακόμα κι αν επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους κατά 50% δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Επομένως είναι σημαντική μια ελεγχόμενη χρεοκοπία».

«Μια οργανωμένη χρεοκοπία θα ήταν «καθαρότερη, πιο αποτελεσματική και πιο ειλικρινής, από κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους, γράφει και η «Wall Street Journal».

Κάτι μας λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Νταλάρα που ξαναρχίζουν σήμερα θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία μάλιστα θα παρουσιαστεί ως εθνική «επιτυχία» από τον κ. Παπαδήμο. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι μεταξύ 4,25% και 4,5% χωρίς να αναφέρεται πουθενά μέχρι που θα φτάσουν.

Και θα συμφωνηθεί το κούρεμα 50% χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ αλλά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων με ομόλογα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Κάπου εκεί φαίνεται να πηγαίνει το πράγμα και το χρέος θα μειωθεί στο 120% από 160 του ΑΕΠ. Μια λύση που ήδη οι ξένοι θεωρούν αποτυχημένη καθώς μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα και να κουρέψει ακόμη περισσότερο το χρέος του.

Έτσι, ακόμη και μια συμφωνία με τον Νταλάρα δε λύνει το ελληνικό πρόβλημα, απλά το μεταθέτει για αργότερα.

antinews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.