Ποιά hedge funds ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας


Την ώρα που οι Ευρωπαίοι κρατούν την ανάσα τους προσδοκώντας στην επανέναρξη και επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων κι ενώ Βερολίνο- Ουάσιγκτον πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιώτες να αποδεχθούν επιτόκια κάτω από 3%, σχεδόν σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος εξαπολύει επίθεση κατά των hedge funds, δηλαδή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ποντάρουν στη κατάρρευση των συνομιλιών και στην άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας για να αποκομίσουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Λα Τριμπίν, η Λιμπερασιόν και κυρίως η Λα Κρουά αναδεικνύουν το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας τα τελευταία 24ωρα, με φόντο έκθεση της JP Morgan η οποία αναφέρει ότι στα χέρια κερδοσκοπικών και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκονται ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 80 δισ. ευρώ, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις. Το παιχνίδι χωρίς ουσιαστικό ρίσκο από τα hedge funds είναι μάλλον απλό. Έχοντας αγοράσει ομόλογα στο 20 έως 40% της ονομαστικής τους αξίας είναι προφανές ότι κερδίζουν ακόμα κι αν συμμετάσχουν στη διαδικασία του “κουρέματος” που μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις στο 70%. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος του στη περίπτωση που δεν συμμετάσχουν στο “κούρεμα. Σε αυτή τη περίπτωση είτε η ελληνική πλευρά θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης είτε θα συμβεί το μοιραίο δηλαδή άτακτη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να κερδίσουν από την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα οποία έχουν προ πολλού επενδύσει.

Με κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, που επενδύονται και αποεπενδύονται με ρυθμούς πολυβόλου για τα δεδομένα της αγοράς, κερδοσκοπικά κεφάλαια με έδρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούν αυτή τη περίοδο την άκρη του νήματος, οχυρωμένα πίσω από το διάτρητο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των χρηματαγορών. Σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg, τα κεφάλαια που παίζουν αυτή τη περίοδο με το ελληνικό Χρέος είναι κυρίως το TTN AG με έδρα τη Ζυρίχη, το SABA CAPITAL MANAGEMENT LP με έδρα τη Νέα Υόρκη, το CAPEVIEW CAPITAL LLP με έδρα το Λονδίνο, το OCH- ZIFF CAPITAL MANAGEMENT με έδρα τη Νέα Υόρκη, το VEGA ASSET MANAGEMENT (ισπανικών συμφερόντων), το GREYLOCK ASSET MANAGEMENT με έδρα τη Νέα Υόρκη, το YORK CAPITAL όπου συμμετέχουν η CREDIT SUISSE και το MARATHON MANAGEMENT με έδρα το Ντένβερ.

iefimerida

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.