F.T. Το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα


«Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ή πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πώς» γράφουν σήμερα οι Financial Times.

«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές φαίνεται πως δεν οδηγούν πουθενά. Και οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του ύψους του χρέους που έχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 50%, στα 100 δισ. ευρώ περίπου. Μέσα στην ευρύτερη κρίση της ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δευτερεύον θέμα. Παρά ταύτα, υπάρχει ισχυρός ηθικός κίνδυνος και γι’ αυτό η επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντική», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει αναφέροντας τα δύο μεγάλα προβλήματα:

Το πρώτο είναι ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως το ΑΕΠ πιθανότατα συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% το 2011. Πριν από έξι μήνες, προβλεπόταν ύφεση 3,8%. Επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Οι τράπεζες της χώρας εκτιμάται ότι χρειάζονται αναδιάρθρωση κεφαλαίων 40 δισ. ευρώ, λόγω των μαζικών αναλήψεων και όχι 26 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί πριν από λίγους μήνες.

Δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία για οτιδήποτε όταν το έδαφος μετακινείται τόσο βίαια κάτω από τα πόδια όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτευχθεί η συμφωνία στην οποία τόσο πολλοί ελπίζουν. Η διαγραφή χρέους υποτίθεται ότι θα είναι εθελοντική. Οι όροι της, όμως, είναι πολύ σκληροί και ορισμένοι ομολογιούχοι θα παλέψουν άγρια. Και υποτίθεται ότι αφορά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικά εθελοντική συμφωνία.

Στόχος είναι να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Με διαγραφή χρεών κατά 50%, όμως, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος, δεδομένης της μακροοικονομικής επιδείνωσης. Η συμφωνία, παράλληλα, δεν μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη για την Αθήνα, ή για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, που ενδέχεται να ζητήσουν παρόμοιο deal.

Η πρωτοβουλία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορά τη διαχείριση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να τα καταφέρει.

Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να δεχθούν την ελληνική χρεοκοπία ακόμη και με απαίσιους όρους που προτείνονται. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να τους επιβληθούν ακόμη χειρότεροι, καταλήγει το άρθρο.

Fitch: Η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Fitch Ratings στο πρακτορείο Bloomberg. “Η Ελλάδα είναι «αφερέγγυα» και θα χρεοκοπήσει”, δήλωσε ο Έντουαρντ Πάρκερ, διευθύνων σύμβουλος της Fitch Ratings, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Πάρκερ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εξόφληση του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Ακόμη, χαρακτήρισε το PSI ως «χρεοκοπία», σχολιάζοντας ότι δεν θα είναι έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά και «σύντομα».

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.