ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΤΗ STANDARD & POOR’S


Mε εντολή του η αστυνομία κατέσχεσε τα γραφεία και έγγραφα της εταιρείας στο Μιλάνο.

Στην Ιταλία ένας εισαγγελέας αποφάσισε να αναλάβει «προσωπικά» την υπόθεση «χειραγώγησης των αγορών από τους οίκους αξιολόγησης» και έδωσε εντολή να κατασχεθούν τα γραφεία, ο εξοπλισμός και τα έγγραφα της Standard & Poor’s (S&P) στο Μιλάνο.

Ο Μικέλε Ρουτζέρο είχε δώσει ανάλογη εντολή και για τη Moody’s τον περασμένο Αυγουστο μετά από μηνύσεις που είχαν καταθέσει σύλλογοι καταναλωτών εναντίον της «καταχρηστικής, αβάσιμης και βλαπτικής για τα συμφέροντά τους» όπως υποστήριζαν υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο «επίμονος εισαγγελέας» όπως χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό τύπο είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να τα βάζει με τους ισχυρούς. Λίγες μόνο ημέρες μετά την τελευταία υποβάθμιση της χώρας από την S&P έκανε πράξεις τις λεκτικές επιθέσεις των ευρωπαίων πολιτικών εναντίον των οίκων που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες των αποφάσεών τους για τις εθνικές οικονομίες.

Ο ίδιος έχει στο «ενεργητικό» του εντολές για διερεύνηση υποθέσεων εναντίον του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Αντο Φάτζιο αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αφορμή την απόφαση του «Καβαλιέρε» να καταργήσει εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Όμως οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι το «απωθημένο» του ιταλού εισαγγελέα με έδρα την πόλη Τράνι. Ο «πόλεμος» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο όταν δύο ενώσεις καταναλωτών κατέθεσαν μήνυση κατά της Moody’s με αφορμή την προειδοποίηση υποβάθμισης που είχε εκδώσει η αμερικανική εταιρεία…

Τον Αυγουστο διατάχθηκε η κατάσχεση εγγράφων του οίκου αξιολόγησης ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανάλογη κίνηση κατά της S&P η οποία είχε επίσης προαναγγείλει την υποβάθμιση της Ιταλίας. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι η αιτιολόγηση ήταν ανεπαρκής καθώς οι οίκοι επικαλούνταν «έλλειψη βούλήσης και αποφάσεων για τη μείωση του ελλείμματος» ενώ η τότε κυβέρνηση είχε ήδη λάβει μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά τη χθεσινή εντολή εναντίον της S&P τη δράση ανέλαβε η δίωξη οικονομικού εγκλήματος που κατέσχεσε υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και έγγραφα των τριών αναλυτών του οίκου που εργάζονται στο Μιλάνο. Ο Ρουτζέρο ελπίζει ότι θα βρει σε αυτά, τα ενοχοποιητικά στοιχεία που αναζητά για να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για «λανθασμένες, μεροληπτικές και εν μέρει αβάσιμες ή παράλογες αποφάσεις της εταιρείας» εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

Ο αμερικανικός οίκος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «έκπληξη από τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την αμεροληψία των αξιολογήσεων» χαρακτηρίζοντας από την πλευρά του «απολύτως αβάσιμες και χωρίς ουσία» τις κατηγορίες που απευθύνονται από τις ιταλικές αρχές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.