Ο Χριστόφιας σε «Συμπληγάδες»…


Του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό, που κάλεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ και η οποία θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο στο Greentree της Νέας Υόρκης, είναι κρίσιμη για το πρόβλημα του νησιού και κακώς δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία. Ο Μπαν Κι Μουν και οι συνεργάτες του, που χωρίς ντροπή εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα επιχειρήσουν να θέσουν τον ερχόμενο Ιούνιο ως χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού και να επιβάλουν διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Ορθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απορ-ρίπτει και τις δύο εισηγήσεις, διότι αντιλαμβάνεται την παγίδα που του έστησαν ο Λιν Πάσκοε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ που αντιμετωπίζουν με απαράδεκτη εχθρότητα τον κ. Χριστόφια και γενικά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι λάθος του ηγέτη της Κύπρου που δεν απαίτησε την αντικατάστασή τους, όταν διέρρευσαν τα e-mails του Αυστραλού πρώην υπουργού Εξωτερικών, τα οποία αποδείκνυαν τον βρώμικο ρόλο των ΗΕ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πληρώσει η Κύπρος το λάθος αυτό του κ. Χριστόφια, ο οποίος στις ιδιωτικές συζητήσεις εκρήγνυται κάθε φορά που αναφέρονται τα ονόματα των κ. Πάσκοε και Ντάουνερ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις μεθοδεύσεις του ΟΗΕ. Ηταν έκδηλη η απαισιοδοξία του και μάλιστα αμφισβήτησε ευθέως τη θέση του Μπαν Κι Μουν ότι στην προηγούμενη συνά-ντηση του Greentree σημειώθηκε πρόοδος. Για τους γνωρίζοντες το Κυπριακό και τα παρασκήνια, έχει σημασία αυτή η τοποθέτηση του κ. Χριστόφια.

Είναι επίσης ενθαρρυντική η δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού», όπως και η προειδοποίησή του προς τον κ. Πάσκοε και τον κ. Ντάουνερ, οι οποίοι μεθοδεύουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διεθνή διάσκεψη χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές. «Πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις», σημείωσε εμφατικά. Ο τρόπος αντίδρασης του κ. Χριστόφια πριν από την τριμερή συνάντηση είναι ορθός και ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Ας ελπίσουμε ότι θα αντέξει στις πιέσεις.

ethnos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.