Η διάκριση των εξουσιών… τελείωσε, δια χειρός ΠΑΣΟΚ


Ο Μοντεσκιέ ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε πρώτος τη διάκριση των εξουσιών, και από την εποχή του μέχρι και σήμερα, κάθε σοβαρό κράτος το οποίο ήθελε να λογίζεται ως δημοκρατικό, τήρησε μέχρι κεραίας τις διδαχές του σημαντικού Γάλλου.

Που να το φανταζόταν λοιπόν ο Μοντεσκιέ, ότι στην Ελλάδα του 2012, ένας Υπουργός Δικαιοσύνης και μάλιστα κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν περισσότερα του ενός κόμματα, θα ζητούσε την αντικατάσταση δυο εισαγγελέων, οι οποίοι ενόχλησαν πρόσφατα το ένα από τα κόμματα αυτά. Και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του.

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου λοιπόν, έκανε αυτό που απεύχονταν όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στη διάκριση των εξουσιών, ως θεμέλια λίθο της Δημοκρατίας. Και, με πεντασέλιδο υπόμνημά του προς το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ζήτησε την αντικατάσταση του Γρηγόρη Πεπόνη και του Σπύρου Μουζακίτη, των δυο οικονομικών εισαγγελέων οι οποίοι κατήγγειλαν πρόσφατα παρεμβάσεις στο έργο τους.

Η ενέργεια του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στο δικαστικό σώμα, όσο και στον πολιτικό κόσμο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν τη στάση του.

Σημειώνεται ότι το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά τη «βόμβα» του Γρηγόρη Πεπόνη να ζητήσει την αποστολή στη Βουλή του φακέλου με την υπόθεση του παραποιημένου ελλείμματος του 2009, διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 – ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380 – FAX: 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e-mail: endikeis@otenet.gr

Αθήνα, 23-1-2012 Αρ. Πρωτ. : 17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τις δηλώσεις Υπουργού και εκπροσώπου τύπου κόμματος, εξ αιτίας της υποβολής από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συγκεκριμένης δικογραφίας, με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, προς διαβίβαση αυτής στη Βουλή, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Οι ρόλοι των Λειτουργών των τριών εξουσιών του Κράτους, σε μια χώρα δικαίου, είναι διακριτοί και οι Δικαστικοί Λειτουργοί της Χώρας μας, είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.
Συνεπώς, διαβεβαιώνουν τον Ελληνικό Λαό ότι τηρούν, με ευλάβεια, την συνταγματική νομιμότητα και διαφυλάττουν την ισότητα όλων των πολιτών έναντι των νόμων, χωρίς διακρίσεις, μη ενδίδοντες σε παρεμβάσεις απ’ όπου και αν προέρχονται και μη πτοούμενοι από απειλές περί «μακελειών», που μπορούν να ερμηνευθούν (οι απειλές), ως δηλώσεις «επικίνδυνης αφέλειας».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.