Η Ελλάδα, η FYROM και η «ενδιάμεση συμφωνία».


Αρθρο του Δημήτρη Γαρούφα*

Η απόφαση του Δ.Δ της Χάγης που εκδόθηκε στις 5-12-2011 μετά από προσφυγή της FYROM κατά της χώρας μας για παραβίαση διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας μπορεί να μην έχει πρακτικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα είναι μια δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα.
Ο γράφων έχοντας επισκεφθεί κατ΄ επανάληψη τα Σκόπια και έχοντας συζητήσει με πολιτικούς και επιστήμονες από Σκόπια και Βουλγαρία έχει κάποια ενημέρωση για όσα γίνονται εκεί. Από την υπογραφή της ενδιάμεσης
συμφωνίας είχαμε επισημάνει ότι ήταν μια συμφωνία ετεροβαρής εις βάρος της χώρας μας .΄Ήταν βλαπτική για μας γιατί ουσιαστικά δεν απαγόρευσε στην Σλαβική πλευρά να χρησιμοποιεί τα ιστορικά και πολιτιστικά μας σύμβολα ως δικά της και κυρίως επέτρεψε σε αυτή να χρησιμοποιεί σε επίπεδο διμερών σχέσεων ,αλλά σε διεθνές επίπεδο, την λεγόμενη συνταγματική ονομασία .
Η συμφωνία αυτή επέβαλλε στη χώρα μας την υποχρέωση να υποστηρίζει την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία FYROM παρά το ότι αυτό ήταν «φύλλο συκής» γιατί ποικιλότροπα αυτή η χώρα χρησιμοποιεί σε διεθνές επίπεδο την λεγόμενη συνταγματική της ονομασία…και δυστυχώς χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία ακόμα και εκπρόσωποι της Ε.Ε .. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν τον Μάϊο του 2005 γιορτάζονταν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου της FYROM σε αίθουσα του κοινοβουλίου των Σκοπίων (παρουσία του προέδρου της Βουλής της FYROM, της υπουργού Δικαιοσύνης και του Κ.Γκλιγκόρωφ ως ιδρυτικού μέλους του συλλόγου) , ήμουν ο μόνος(απευθύνοντας χαιρετισμό ως πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης) από τις 23 ξένες αντιπροσωπείες που τους αποκάλεσα «συναδέλφους της FYROM» …ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος του «συμβουλίου δικηγορικών συλλόγων της Ε.Ε» τους αποκάλεσε «Δικηγορικό Σύλλογο της Μακεδονίας» κι΄ ΄όταν μετά διαμαρτυρηθήκαμε απάντησε με χιούμορ «ήθελα να εισπράξω χειροκρότημα..»
Βούλγαρος πρώην υπουργός έλεγε πριν μερικούς μήνες ότι η διεθνής κοινότητα αδυνατεί η δεν θέλει να καταλάβει τους Ελληνικούς ισχυρισμούς για κλοπή ιστορίας και συμβόλων που κάνει η κυβέρνηση των Σκοπίων. Θα το καταλάβαινε ,όπως τόνισε, μόνο αν και η Βουλγαρία καταγγείλει επίσημα και τεκμηριωμένα τα Σκόπια για οικειοποίηση γεγονότων και προσώπων και της Βουλγαρικής ιστορίας(Σαντάνσκυ, Γκότσε Ντέλτσε κλπ.) αλλά ο ίδιος έπαψε να είναι υπουργός ίσως γιατί η Βουλγαρική κυβέρνηση υλοποιώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική «εκβουλγαρισμού» της ανατολικής πλευράς των Σκοπίων με παροχή Βουλγαρικής υπηκοότητας σε χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, αδελφοποιήσεις πόλεων, παροχή υποτροφιών για σπουδές σε Βουλγαρικά ΑΕΙ κρατά επιμελώς χαμηλούς τόνους.
Τελειώνοντας επισημαίνω ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει λήξει εδώ και χρόνια και λειτουργεί πλέον εις βάρος της Ελλάδας. Νομίζω ότι ήρθε καιρός το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο- μετά από τεκμηριωμένη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης- καταγγελίας της, με χάραξη ταυτόχρονα εθνικής στρατηγικής.

*Δικηγόρος-διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2005-2008.Το άρθρο δημοσιεύθηκε(25-1-12) και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.