Ο Χριστόδουλος, ο Τζούμας και οι θλιβεροί δεσποτάδες


Ο Χριστόδουλος, ο Τζούμας και οι θλιβεροί δεσποτάδες

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει, από το θάνατο του  Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η αλήθεια είναι πως λίγοι είναι αυτοί που τον θυμούνται  πραγματικά και ακόμη λιγότεροι αυτοί που μιλούν για τον μεγάλο Πρωθιεράρχη…που είτε συμφωνούσε κανείς,είτε  διαφωνούσε με τις απόψεις του, άφησε το στίγμα του,όχι μόνο  στην μεταπολιτευτική εκκλησία  αλλά και σε ολόκληρο το έθνος!

Ο Χριστόδουλος υπήρξε σπουδαίος με όλη τη σημασία της λέξης! Αν ζούσε σήμερα,ανεξαρτήτως από πολιτικές θέσεις και γεγονότα,θα ήταν ο μπροστάρης του αγώνα των ελλήνων για εθνική αξιοπρέπεια!

Σαν  να  ακούμε τώρα να ηχεί στα αυτιά μας ο χειμαρρώδης λόγος του και να φωνάζει στους εγχώριους και στους εισαγόμενους-ξένους δυνάστες μας το…ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!!!

Ισως γιαυτό δεν πρέπει να απέχει πολύ της πραγματικότητας αυτό που εγράφη λίγο μετά το θάνατό του οτι …”ο Χριστοδουλος δεν πέθανε,αλλά δολοφονήθηκε!!”

Δεν τον ήθελαν τα συμφέροντα..

Ομως τον Χριστόδουλο,δεν τον πρόδωσαν μόνο οι εχθροί του αλλά και αυτοί που ευεργετήθηκαν απο αυτόν και  έγιναν δεσποτάδες και την επομένη του θανάτου του τον πρόδωσαν πηγαίνοντας με το μέρος των εχθρών  και πολεμίων του, που καθ όλη τη διάρκεια της αρχιεπισκοπείας του φρόντισαν να του κάνουν τη ζωή του δύσκολη!

Ελάχιστοι έμειναν αναμένα κεριά…Και θυμίζουν τη μνήμη του, με κάθε ευκαιρία!!

Μεταξύ αυτών, ο συγγραφέας και επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας, ο οποίος εκτός από το βιβλίο που έγραψε για τον μακαριστό,με τον τίτλο

“Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ”, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο με τον οποίο συμπορεύτηκε πολλά χρόνια μαζί του.

Στα καλά και στα άσχημα.Και μάλιστα χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον! Κι οι πέτρες γνωρίζουν οτι πιο πολλά ξόδευε ο Τζούμας απο την τσέπη του και χωρίς να είναι υπηρεσιακός παράγοντας της Εκκλησίας,παρά οι άλλοι που τον πλαισίωναν σε θέσεις κλειδιά,φυσικά  με το αζημίωτο!

Εχει να το πεί ακόμη και ο νυν Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος,ο οποίος όταν ήλθε ενώπιος ενωπίω, με τα άμφια και τα  λοιπά ιερά κειμήλια, που άφησε πίσω του ο Χριστόδουλος,έμεινε άφωνος επί τη αποκαλύψει εκ μέρους των  διακόνων του, οτι τα καλύτερα εξ αυτών, του τα είχε δώσει ο Σωτ.Τζούμας,γνωστός ρέκτης τέτοιων πραγμάτων!

Σε αντίθεση με τον Τζούμα,σαν μερικοί δεσποτάδες αλλά  και λαϊκοί συνεργάτες του,  ενώ βοηθήθηκαν τα μάλα από τον Χριστόδουλο, μόλις εκείνος έφυγε, έσπευσαν να… μετακομίσουν στο νέο κέντρο εξουσίας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους!

Το περιοδικό crash,που μόλις κυκλοφόρησε έχει ένα τεράστιο αφιέρωμα,25 τόσων σελίδων, στη μνήμη του Χριστόδουλου, γραμμένο  από τον επικοινωνιολόγο και στενό συνεργάτη του , Σωτήρη Τζούμα!

Στο αφιέρωμα αυτό, αποκαλύπτεται σήμερα,τέσσερα χρόνια από το θάνατό του,ο “βρώμικος πόλεμος”που του έγινε ,από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο από την τότε κυβέρνηση Σημίτη και άλλα κέντρα εξουσίας,οι προφητικές θέσεις του για την Ευρώπη αλλά και για τη φτώχεια,την οποία έβλεπε από τότε να καταφθάνει στη χώρα μας…!

Αποκαλύπτεται επίσης, όλο το παρασκήνιο  της μάχης των ταυτοτήτων  αλλά και  για τις  πιέσεις που δέχθηκε  ο ίδιος ο Χριστόδουλος, για την απάλειψη του θρησκεύματος πριν φθάσουμε στις λαοσυνάξεις.

Καταγράφει τις τελευταίες συνομιλίες του-συγκλονιστικούς διαλόγους, με Παπούλια,Καραμανλη,Παπανδρέου και Αλαβάνο.

Επίσης, το πώς μίλησε στην τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλέν Ολμπράιτ ,το 1999, για τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο,(στο οποίο γεννήθηκε η Ολμπράιτ) για να την κάνει να τρέχει στην τουαλέτα του Προεδρικού!!

Η αγάπη του,τέλος, για τα νέα παιδιά, από τα οποία ζήτησε από την πρώτη στιγμή που έγινε Αρχιεπίσκοπος,συγνώμη, για τα λάθη της γεννιάς του,προκύπτει ξεκάθαρα από κείμενα της εποχής εκείνης,το οποία δημοσιεύονται στο αφιέρωμα!

Παρά τα όσα άθλια έχουν γραφεί όλα αυτά τα χρόνια  για το Χριστόδουλο,ακόμη και μετά το θάνατό του, ο Σωτ,Τζούμας στο αφιέρωμα αυτό, αποκαλύπτει οτι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δεν ζήτησε ποτέ τίποτα για τον εαυτό του,παρά μόνο προσευχή!!

Το πλούσιο 25σέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού,εκτός από τα πολλά και αποκαλυπτικά που καταγράφονται διά χειρός Σωτ.Τζούμα,έχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πορεία του  Χριστόδουλου, τα τόσα χρόνια  που ήταν στο πηδάλιο της Εκκλησίας, αρχικά ως Μητροπολίτης Δημητριάδος κι αργότερα ως Αρχιεπίσκοπος καθώς και μερικές από τα έτη της νεότητάς του, με τους προσφιλείς γονείς του  Παναγιώτη και Βασιλική και  με τον αδελφό του Γιάννη που ζεί ακόμη ,αν και μεγαλύτερός του κατά 13 έτη,φιλοξενούμενος  στο Γηροκομείο Καλαβρύτων  από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο,Μητρόπολη στην οποία εφησυχάζει, προς το παρόν , και το έτερο πνευματικό τέκνο του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος!

kentrinews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ο Χριστόδουλος, ο Τζούμας και οι θλιβεροί δεσποτάδες

 1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Κατάφεραν(;) να αποκόψουν τον λαό από τα ιερά και όσιά του παγιδεύοντας τους κληρικούς με τις απειλές περικοπής του μισθού τους.
  Έμεινε ο Έλληνας μόνος χωρίς την εκκλησία δίπλα του, όπως τότε στα 1453 πάνω στα μοιραία τείχη της Βασιλεύουσας.
  Ρώτησε αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην πιστεύει ότι τον δολοφόνησαν.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΠΑΣ γράφει:

  Αιωνια η μνημη του μακαριστου αρχιεραρχη μας ,Ελληνα και πραγματικού ηγέτη .

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.