Μια άποψη για τ’ όνομα της Ακρόπολης του Γλα.


Γλας, όνομα αρχαιότατο και ελληνικότατο! Γλαυκός σημαίνει λάμπων, απαστράπτων. Γλαυκομάτα ήταν η Αθηνά και γλαυξ ή γλαξ ήταν η κουκουβάγια, ιερό πουλί της θεάς που βλέπει στης άγνοιας το σκοτάδι. Η Γλαυξ που τρομάζει είναι η γνωστή μας Στύγα, Στυξ, η μισητή! Στον άλλο κόσμο καθόταν πάνω σε μία κολώνα και συμβολίζει την Αθηνά Σοφία! Την Στύγα ονόμασαν Γλαύκα από τα εντυπωσιακά, ακτινοβόλα, φωτεινά μάτια της! Η Αθηνά γεννήθηκε από την κεφαλή του Δία που φέρει το επίθετο Σειρήν. Ο Σειρήν, στο αρσενικό γένος, ήταν ένα μοναδικό είδος μέλισσας ή σφήκας. Στο θηλυκό γένος η Σειρήνα παρομοιάζεται με τη Σφίγγα, η οποία όταν κατέβαινε από το Φίκιο όρος στην πόλη των Θηβαίων, στεκόταν πάνω σε μία κολώνα, όπως η Στυξ – “γλαυξ” ή πάνω σε βράχο ή στην Ακρόπολη των Θηβών. Η Σειρήνα είναι η Γοργόνα Μέδουσα. Η Γοργώ, Γόργυρα ή Κόρκυρα είναι παλαιότατη θεότητα των υδάτων, κυρίως των υπόγειων. Η κεφαλή της Μέδουσας στολίζει το στήθος της Αθηνάς με τους γλαυκούς οφθαλμούς, προφανώς κυρία της Ακροπόλης που πήρε το επίθετο της, Γλας.

 

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΑ. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Μια άποψη για τ’ όνομα της Ακρόπολης του Γλα.

  1. Ὁ/ἡ Δρουγκας Γ. γράφει:

    Στην περιοχή μου υπάρχει το τοπωνύμιο γλάς η γλα είναι μέρος προσήλιο και φωτεινό οπως επίσης τοπωνύμιο φακίστρα ,,λέμε ας πούμε ,,θα πάμε στου γλά η..νότιο ανατολικά του βουνού είναι ο γλάς επιπλέον η περιοχή εχει ανεξερεύνητες αρχαιότητες έχουμε περισοτερες πληροφορίες !!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.