Οι αναλυτές το θεωρούν δεδομένο! Χρεοκοπία σε κάθε περίπτωση…


Την ώρα που η διορία που έχουν δώσει οι εταίροι μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας φτάνει στο τέλος της, τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης είναι ασφυκτικά και οι αγορές κρατούν την ανάσα τους για την τελευταία (;) πράξη του δράματος του «ελληνικού χρέους», επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας και δη από κορυφαίους οικονομολόγους και αρθρογράφους.

Σενάρια που διαφοροποιούνται πάντως μόνον ως προς το πώς «βλέπουν» την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα: η μεν Fitch θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη μια ελληνική χρεοκοπία ΕΝΤΟΣ του ευρώ, ο δε Matthew Lynn, κορυφαίος αρθρογράφος στο MarketWatch, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει μόνον μια επιλογή, την έξοδό της από το ευρώ συντεταγμένα.

Ο γνωστός αναλυτής της Fitch, David Reily, τονίζει πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά πιθανότατα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Στην πρόβλεψή του για την πορεία του «ελληνικού προβλήματος» εμφανίζεται πεπεισμένος πως ακόμα και εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας δεν θα είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα και εν τέλει εκτιμά πως η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, πλην όμως χωρίς να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Από την πλευρά του  ο Matthew Lynn συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Fitch μόνον ως προς το ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει ήδη. Παρουσιάζει όμως ένα σενάριο που προβλέπει έξοδο – και δη οικειοθελή – της χώρας μας από την Ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή και μια ουσιαστική «νέα αρχή» για την ελληνική οικονομία, με τρόπο συντεταγμένο, προσυμφωνημένο με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ένα σενάριο που έχει ακόμα και … ημερομηνία υλοποίησης!

Συγκεκριμένα εκτιμά πως η καταλληλότερη λύση για  την Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της είναι η έξοδός της από  το ευρώ στις 20 Μαρτίου, ημέρα που  λήγει το περιβόητο ομόλογο των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο  χωρίς την έξωθεν «αρωγή», είτε μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, είτε με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει.

protothema.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.