ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ!


Η Τρόικα θέλει να εξαφανίσει ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Για να μαγειρεύει το έλλειμα πιό άνετα! ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                   ΠΕΙΡΑΙΑΣ   3/2/2012

   ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 

                       ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

————–

Πειραιώς 46 και Επονιτών, 18510 Πειραιάς                                ΑΡ.ΠΡΩΤ. 133

 

Τηλ.: 2131352278    FAX : 2131352264

www.esye.webs.com  E-mail: syllogos3@statistics.gr

                                               ΠΡΟΣ:        1.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ της ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                                                                       κΠΑΠΑΔΗΜΟ ΛΟΥΚΑ

2.ΠΡΟΕΔΡΟ της ΒΟΥΛΗΣ

                                                                                                        κ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ  ΦΙΛΙΠΠΟ

                                                                                                     3.ΑΡΧΗΓΟΥΣ των    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ

                                                                                                        ΟΜΑΔΩΝ

                                                                                                     4. ΒΟΥΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

                                                                                                         ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Πληροφορηθήκαμε μέσω του Τύπου τις νέες αξιώσεις της Τρόϊκα σχετικά με την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου, όπως αυτές διατυπώνονται στο έγγραφο «Defining the new program» της 23ης Ιανουαρίου 2012.

Στην τελευταία παράγραφο του  Κεφαλαίου ΙΙ (Φορολογικές και Θεσμικές μεταρρυθμίσεις), διαβάζουμε με έκπληξή μας ότι υπάρχει αξίωση για την εκ νέου αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος γενικότερα.

Σύντομο Ιστορικό

Τον Μάρτιο 2010 και μετά από διαβούλευση ψηφίστηκε ο ν. 3832/2010 περί Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (Ε.Σ.Σ). Ο Νόμος αυτός θέσπισε την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως κύριο διαχειριστή του Ε.Σ.Σ. ενώ παράλληλα, θέσπισε σειρά μέτρων που διασφάλιζαν την ανεξαρτησία της. Βασικά στοιχεία για τη διασφάλιση αυτή ήταν μεταξύ άλλων, η υπαγωγή της στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων και ο διορισμός του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και άλλων δύο (2) μελών του Συμβουλίου της από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πλειοψηφία 4/5.

Με τη διαδικασία αυτή διορίστηκε το πρώτο Συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο οποίο συμμετείχαν επίσης δύο μέλη οριζόμενα από τον Υπουργό Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος αντίστοιχα και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο 2010 με την ψήφο μόνον των κυβερνητικών βουλευτών με το άρθρο 11 του ν. 3899/2010 ο ιδρυτικός Νόμος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. άλλαξε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου σε βάρος των εξουσιών του Συμβουλίου.

Οι περιπέτειες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι 2011 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος πέρασε τροπολογία που κατήργησε τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πλην του Προέδρου και του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Τον Δεκέμβριο 2011 ο κ. Γεωργίου, εκμεταλλευόμενος την κατάργηση των μελών του Συμβουλίου και επιχειρώντας θεσμική εκτροπή, αποπειράθηκε να φέρει προς ψήφιση τον κανονισμό λειτουργίας και διαχείρισης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Με την καθολική πρωτοβουλία των βουλευτών της Επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, απετράπη η ενέργεια αυτή και ζητήθηκε να έρθει ο κανονισμός προς ψήφιση αφού οριστεί νέο Συμβούλιο στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και αποφασίσει σχετικά.

Τέλος τον Ιανουάριο του 2012 εξαγγέλλεται για δεύτερη φορά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή αναφορικά με τη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009.

Οι θέσεις μας επί των προτάσεων της Τρόικα

Επειδή η στατιστική εργασία είναι κρίσιμη διότι μεταξύ άλλων οδηγεί στη διαμόρφωση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών.

Επειδή η Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, δεν πρέπει να υπόκειται σε πιθανό κυβερνητικό έλεγχο, όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει κατηγορηθεί, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή αλλαγής του νομικού της πλαισίου ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική ανεξαρτησία της.

Επειδή διενεργείται κοινοβουλευτικός και δικαστικός έλεγχος για ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων του και ο Πρόεδρος της Αρχής συνεχίζει να διοικεί την Αρχή μόνος του.

Για τους λόγους αυτούς :

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) θεωρεί ότι λειτουργία του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής (Συμβούλιο ΕΛ.ΣΤΑΤ.) θα πρέπει να έχει εποπτικό και ελεγκτικό χαρακτήρα των ενεργειών του Προέδρου της και επ’ ουδενί καθαρά συμβουλευτικό όπως ζητείται από την Τρόϊκα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ζητά

1. Την αποκατάσταση του αρχικού νομικού πλαισίου (Ιδρυτικός Νόμος.3832/2010) που έγινε ύστερα από δημόσια διαβούλευση και διασφάλιζε την ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

2. Την  άμεση αναπλήρωση των παυθέντων μελών του  Συμβουλίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Στατιστική Αρχή  καλούμε :

 

Το Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και  τα κόμματα, να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τους νόμους, προασπιζόμενοι του θεσμικού τους ρόλου, μη επιτρέποντας την αποδοχή τέτοιων άνωθεν ¨προτάσεων¨ που οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση του συμβουλίου της σε ρόλο απόλυτα συμβουλευτικό και στην πλήρη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων σε θέματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.– χωρίς μάλιστα τη βάσανο της λογοδοσίας και του ελέγχου για αυτές σε κανένα και από κανένα – στο πρόσωπο του Προέδρου της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Νίκος Κλουβάτος

Ο Γενικός Γραμματέας  Αντώνης Τρακάκης

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.