Γιατί το Reuters βλέπει πτώχευση στις 20 Μαρτίου αφού είμαστε τόσο καλά παιδιά;


Aν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο στις 20 Μαρτίου ή οι όροι δεν αλλάξουν, τότε θα πτωχεύσει, σχολιάζει σήμερα το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του έγκριτου ειδησεογραφικού πρακτορείου, στις Βρυξέλλες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας εντός Ευρωζώνης.
Από που προκύπτει το συμπέρασμα αυτό;

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μελετούν τρόπους για να καθυστερήσουν μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια άτακτη χρεοκοπία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ, που τώρα βρίσκεται στο 160%, θα μειωθεί στο ω120% μέχρι το 2020, μέσω της συμφωνίας.

Πρώτα εκλογές και μετά λεφτά…

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τις αναμενόμενες εκλογές του Απριλίου.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το πακέτο ή να κοπεί σε κομμάτια, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά όχι όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή», τονίζει στο πρακτορείο αξιωματούχος, που συμμετέχει στις προετοιμασίες για την αποψινή τηλεδιάσκεψη. «(Οι υπουργοί οικονομικών) θα συζητήσουν τις εναλλακτικές. Υπάρχει πίεση από αρκετές χώρες να περιμένουν μέχρι να υπάρξει πλήρης δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην έρθει μέχρι να γίνουν οι εκλογές».

Το δημοσίευμα επικαλείται και δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, που υποστηρίζουν ότι οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, με το Βερολίνο- που δεν αρκείται στις ενυπόγραφες δεσεύσεις- να είναι το πιο ανένδοτο και να προτείνει η τελική έγκριση να δοθεί μόνο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ανταλλαγή ομολόγων μπορεί να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, με τη διαδικασία να ξεκινά σε περίπου μία.

Όπως και νά’ χει, σε αυτό το οριακό σημείο, πρέπει να υπάρξει συνέπεια στις ενέργειες της κάθε πλευράς, ώστε να μη βρεθούμε προ γεγονότων, τα οποία δεν μπορεί κανείς να προβλέψει που μπορεί να οδηγήσουν, όχι μόνο την Ελλάδα (αυτή είναι η πιο εύκολη πρόγνωση), αλλά ολόκληρο το Ευρωσύστημα.

Δείτε το δημοσίευμα του Reuters.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Γιατί το Reuters βλέπει πτώχευση στις 20 Μαρτίου αφού είμαστε τόσο καλά παιδιά;

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Υπάρχει και το ζήτημα της λήξης του Ομολόγου των 14 δις τον Μάρτιο.

  Αν η δόση του δανείου “σπάσει” όπως λένε εδώ και μήνες κάποιοι από τους Ευρωπαίους, τότε θα μας δώσουν ακριβώς το ποσό της δόσης που πρέπει να εξοφλήσουμε και θα μας πουν να πληρώσουμε τις δαπάνες μας με δικά μας χρήματα….

  Αν γίνει αυτό τότε το πιθανότερο είναι να γίνει μερική στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας….

  Φυσικά μόνο ένας λογικός άνθρωπος θα προτιμούσε να εξοφλήσει τις δαπάνες στο εσωτερικό και αν έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα τοκοχρεωλύσια….

  αλλά εδώ κάνει κουμάντο ο Μπένι…..και είναι τόσο πατριώτης που θέλει να πληρώσει πρώτα τους ξένους και μετά εμάς…..αφού φυσικά παρακαλέσει και τον Τόμσεν….

  Ακόμα και στις επιχειρήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας πρώτα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και μετά οι προμηθευτές και οι δανειστές…..

  αλλά εμείς δεν είμαστε επιχείρηση….

  “δυστυχώς” είμαστε Έθνος….και μάλιστα Ένδοξο….

  και ως γνωστόν οι φασίστες της Ευρώπης εδώ και εκατονταετίες είχαν πρόβλημα με αυτό…..

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.