Συμφωνία για εννέα -και όχι έναν- επιτρόπους


Ο κύβος ερρίφθη και η ώρα των υπερ-επιτρόπων έφτασε. Αύριο στο Eurogroup των Βρυξελλών οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί υπουργοί θα ξεδιπλώσουν ενώπιον των άλλων υπουργών των χωρών-μελών της ευρωζώνης το οριστικό σχέδιό τους για την Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα λάβει την τελική του μορφή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, προβλέπει τον διορισμό 8+1 υπερ-επιτρόπων σε νευραλγικά πόστα στην Αθήνα, με τον έναν εξ αυτών να έχει το πάνω χέρι.

Ο διορισμός των νέων Εδουάρδων Λω θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες εκτιμάται, εκτός απρόοπτου, ότι θα γίνουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται πλέον ανοιχτά και ο επικεφαλής της Τask Force στην Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος σε επιστολή του στον επίτροπο κ. Ολι Ρεν που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» λέει ξεκάθαρα: «Αφήστε τους Ελληνες να κάνουν εκλογές. Ούτως ή άλλως κανένας υπουργός δεν δουλεύει αυτή τη στιγμή. Ας γίνουν εκλογές να ξεκαθαρίσει το τοπίο», λέει κατηγορηματικά ο Γερμανός εμπειρογνώμονας. Στο Eurogroup της Δευτέρας κρίνονται τα πάντα.

Οι χώρες με τα 3Α, δηλαδή η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, έχουν αποφασίσει ότι στα κρίσιμα πόστα της ελληνικής διοίκησης θα διοριστούν πριν από το καλοκαίρι επίτροποι οι οποίοι θα ελέγχουν καθετί που αποφασίζεται: όλες τις δαπάνες, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και τους φόρους και ό,τι είναι σημαντικό για το ελληνικό κράτος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ στα χέρια των Ελλήνων. Πλέον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη», λέει κορυφαίο στέλεχος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών με γνώση των κρίσιμων χειρισμών που θα γίνουν αύριο. Το ίδιο στέλεχος εξηγεί με νόημα: «Το σίγουρο είναι ότι οι επίτροποι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες τόσο όσο θα μπορούν να εγκρίνουν και να σταματούν αποφάσεις Ελλήνων υπουργών».

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.