«Γιορτάζουν» τη συμφωνία με νέο κούρεμα στις αποδοχές


Τρεις εφιαλτικούς μήνες θα περάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, θα τους παρακρατήσουν όλα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Από το κούρεμα των …συντάξεων δεν θα γλιτώσουν ούτε αυτοί που θα βρεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Η εισφορά αλληλεγγύης (1-4% επί του εισοδήματος του 2012) θα πρέπει να πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και στη χειρότερη εφάπαξ. Όσοι χρωστάνε στο δημόσιο περισσότερα από 300.000 ευρώ δεν θα μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια παρά μόνο αν έχουν εξαντλήσει την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εφορία μέσα από τη διαδικασία της διαιτησίας. «Ψαλίδι πέφτει στις υπερωρίες των γιατρών του ΕΣΥ ενώ περικόπτεται κατά 46 εκατ. ευρώ το κονδύλι για ταπολυτεκνικά επιδόματα. 

Είναι μερικές από τις διατάξεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, πιθανότητα εντός της ημέρας. Ακολουθώνταςδιαδικασίες κατεπείγοντος, με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υλοποιηθεί το κούρεμα στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Αναλυτικά, ορισμένα από τα κρίσιμα μέτρα είναι τα εξής:

Η εισφορά αλληλεγγύης θα πληρωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό του 2012.
 Αυτό σημαίνει ότι όποιος παραλάβει το εκκαθαριστικό από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θα μπορεί να πληρώσει σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Όποιος όμως παραλάβει το εκκαθαριστικό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να καταβάλλει τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και την εισφορά αλληλεγγύης εφάπαξ.

Το κούρεμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων
 θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα εφαρμοστεί σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του έτους. Η περικοπή θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Γλιτώνουν τη μείωση των κύριων συντάξεων όσοι εισπράττουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Θεσπίζονται κατώτατα όρια επικουρικών συντάξεων, κάτω από τα οποία δεν μπορεί να πέσει ο συνταξιούχος. Δεν μειώνονται οι επικουρικές κάτω των 200 ευρώ. Όσοι σήμερα εισπράττουν έως 250 ευρώ, η σύνταξή τους μετά την περικοπή, δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 200 ευρώ. Όσοι παίρνουν επικουρική σύνταξη έως 300 ευρώ, η σύνταξή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω των 225 ευρώ ενώ όσοι εισπράττουν πάνω από 300 ευρώ, θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να εισπράττουν 255 ευρώ.

Οι συντάξεις απολύτου αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και κινδύνευαν να κουτσουρευτούν κατά 22%. Διασώζονται όμως καθώς το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει ότι θα υπολογίζονται με το κατώτατο ημερομίσθιο όπως αυτό διαμορφωνόταν στις 31/12/2011.

Aρίστος Οικονομίδης

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.