Το σχέδιο διάσωσης έχει σώσει, προς το παρόν την Ευρώπη, αλλά είναι απίθανο να σώσει την Ελλάδα.


Το δάνειο των 130 δις ευρώ, που συμφώνησαν την Τρίτη μετά από μια ολονύκτια σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών του ECOFIN, εμπόδισε την ανεξέλεγκτη πτώχευση και ηρέμησε προσωρινά τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά αυτή η διάσωση άφησε άλυτα βασικά προβλήματα.

Οι δρακόντειες περικοπές του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να κρατήσουν την Ελλάδα σε ύφεση μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια. Η συμφωνία δεν επιλύει συνολικά και δεν αφορά άμεσα τα προβλήματα χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.  

Οι περικοπές δαπανών θα μειώσoυν το εισόδημα, την αναπτυξη, τα φορολογικά έσοδα και θα επιδεινώσουν τα οικονομικά της κυβέρνησης, οδηγώντας την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση.

“Δεν μπορείτε με τέτοια συρρίκνωση να βγείτε έξω από την ύφεση” δήλωσε ο Mark Weisbrot, συνδιευθυντής του φιλελεύθερου Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον. “Αυτό που κάνουν στην Ελλάδα, πραγματικά δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα.”

exomatiakaivlepo

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.