Διότι, Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ! (Άγγελος Τερζάκης)


Τήν γλώσσα μοῦ ἒδωσαν ἑλληνική.
Τό σπίτι φτωχικό στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου.
Μοναχή ἒγνοια ἡ γλώσσα μου στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου.
Ἐκεῖ σπάροι καί πέρκες
ἀνεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μές στά γαλάζια
ὃσα εἷδα στά σπλάχνα μου ν’ ἀνάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
μέ τά πρῶτα λόγια τῶν Σειρήνων
ὂστρακα ρόδινα μέ τά πρῶτα μαῦρα ρίγη. […]
(Οδυσέας Ελύτης, Τά Πάθη Β’ – Ἀξιον Ἐστί)
Ξεφυλλίζοντας στην κυριολεξία το ΒΗΜΑ της Κυριακής 26 Φεβρ. 2012, το βλέμμα μου τράβηξε ο τίτλος “Η σοφία του πλήθους” άρθρου της Αγγελικής Κοσμοπούλου, συμβούλου επικοινωνίας!!!
Εντυπωσιασμένη διαβάζω πιο κάτω “΄Το πλήθος δεν ψεύδεται… Στα social media βλέπουμε τι σκέφτεται και τι νιώθει, ποιες ειδήσεις αναπαράγει, σε ποια ερεθίσματα αντιδρά, ποια λόγια χρησιμοποιεί” και αρχίζω ν’ ανεβάζω ατμό! Ατμό, ατμό, διότι το αποφάσισα Βούδας δεν θα γίνω…, τουλάχιστον προς ώρας.
Άκου “η σοφία του πλήθους”! Πρόκειται για τη γνωστή μας “κοινή γνώμη”, η οποία δεν λαθεύει ποτέ διότι ακολουθεί την “κοινή λογική”, αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων! Η κοινή λογική είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας βγάλει από τον εφιάλτη του παράλογου ψεύδους και της “εικονικής πραγματικότητας” και να μας σώσει!
Τί θα πει δεν ψεύδεται; Άλλο δεν κάνω λάθος, άρα αντιλαμβάνομαι ορθά την αλήθεια του τι συμβαίνει και άλλο ψεύδομαι! Τι παιχνίδια είναι αυτά και τι αλαζονεία Θεέ μου!
Στα social media (ελληνικά: μέσα κοινωνικής δικτύωσης) βλέπουμε, λέει, τη σοφία του πλήθους! Φαίνεται ότι κάποιοι το πιστεύουν ή πιο σωστά θέλουν να κάνουν εμάς να το πιστέψουμε, διότι αν το πιστέψουμε θα πιστεύουμε ότι μας λένε κι έτσι θα κερδίσουν το παιχνίδι.
Καλά! Εγώ ξέρω ότι την κοινή λογική στην αρχαία ή σύγχρονη Τραγωδία μεταφέρει ο Χορός (κοινή γνώμη) και ότι η τραγική εμπειρία κι’ αποκάλυψη δεν μας πληροφορεί, μας παρέχει ένα βαθύ βίωμα. Εκείνο που εξυψώνεται μέσα μας δεν είναι ο λογισμός μας, είναι το υπαρξιακό ήθος. (Άγγελος Τερζάκης, Αφιέρωμα στην τραγική Μούσα, Οι εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 1989). Το τι σημαίνει αυτό ας ψάξουν να το βρούνε!

Οι φοβερές σημαίες στης Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε τον αέρα! Καλό μήνα!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.