Μεγάλη απόκλιση από τους στόχους παρουσιάζει ο προϋπολογισμός


Zήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, εντός του 2012 προκύπτει από τις δραματικές αποκλίσεις, που εμφανίζουν τον μήνα Ιανουάριο έσοδα και δαπάνες ακόμα και έναντι των νέων αναθεωρημένων στόχων.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού υστερούν κατά 470 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες υπερβαίνουν τους στόχους κατά 951 εκατ. ευρώ και η συνέχεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι η ύφεση βαθαίνει και οι εισπράξεις από το φορολογικό τομέα καθίστανται αβέβαιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος ύψους 154 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 747 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011.

Διαφορές στοιχείων

Μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη υπάρχει σημαντική διαφορά, η οποία οφείλεται στο ότι τα στοιχεία της ΤτΕ είναι σε ταμιακή βάση, δηλαδή καταγράφονται όλες οι ροές εσόδων, όπως και οι εισπράξεις κονδυλίων τον Ιανουάριο, που όμως αφορούν έσοδα του 2011.

Με την αποτύπωση των εσόδων σε δημοσιονομική βάση και τη μεταφορά στο 2011 των συγκεκριμένων εσόδων, προκύπτουν τεράστιες αποκλίσεις, που προβληματίζουν για τη συνέχεια.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.872 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2012, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011. Ο νέος στόχος του προϋπολογισμού, όπως τροποποιήθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο, προβλέπει ρυθμό αύξησης των εσόδων κατά 4,3%.

Η διαφορά μεταξύ του στόχου και της πραγματοποίησης, οδηγεί σε υστέρηση των εσόδων κατά το ποσό των 470,2 εκατ. ευρώ, μόλις τον πρώτο μήνα εφαρμογής του προϋπολογισμού.

Σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού που προέβλεπε αύξηση των εσόδων κατά 6,1%, η υστέρηση υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2011 ανήλθαν στα 5.362 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011, όταν ο στόχος είναι η μείωσή τους κατά 8,4%. Η διαφορά αυτή η δημιουργεί μια υπέρβαση της τάξης των 812,2 εκατ. ευρώ. Επίσης η υπέρβαση στις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού φτάνει στο ποσό των 951,4 εκατ. ευρώ, ενώ στις πρωτογενείς δαπάνες διαπιστώνεται υπέρβαση 729 εκατ. ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως οι λόγοι της αύξησης των δαπανών σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 410 εκατ. ευρώ και των μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία για τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών κατά 180 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντανακλά την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 674 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές. Αναφέρει ακόμα ότι η εν λόγω αύξηση υπερκάλυψε τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των πρωτογενών δαπανών κατά 261 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 που προέκυψε μετά τον εξορθολογισμό της καταναλωτικής και μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Ακόμη, με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, θα περιοριστούν οι δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2012.

Πάντως, προκειμένου να …εξαφανίσει τις αποκλίσεις το υπουργείο Οικονομικών, έθεσε αναδρομικούς ποσοτικούς στόχους για τον μήνα Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος τον Ιανουάριο ήταν η είσπραξη ποσού ύψους 4.795 εκατ. ευρώ, οπότε με την είσπραξη 4.872 εκατ. ευρώ, παρουσιάζεται πλεόνασμα εσόδων ύψους 77 εκατ. ευρώ!

Με την ίδια λογική των ποσοτικών στόχων, εξαφανίζονται και οι υπερβάσεις των δαπανών, και μετατρέπονται σε …εξοικονομήσεις.

naftemporiki.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.