ΕΥΠ & Αντιτρομοκρατική παρακολουθούν 3.000 “στόχους”


Οι δύο «Μεγάλοι Αδελφοί» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας παρακολουθούν σε καθημερινή βάση περίπου 3.000 άτομα. Τα πολυσυστήματα παρακολούθησης έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν σε όλη την Ελλάδα «ζώνες συναγερμού» όπου, όποιος χρήστης κινητού τηλεφώνου εισέρχεται σε αυτές να δίνεται ειδικό σήμα στις διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, μέσω των κλήσεων κινητών τηλεφώνων μπορεί να δημιουργηθεί πλήρης χάρτης με την ακριβή μετακίνηση του κάθε παρακολουθούμενου και ο οποίος αποτυπώνεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα για την δημιουργία ηλεκτρονικής «μαύρης λίστας» υπόπτων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που προκύπτουν από τα απόρρητα έγγραφα των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών, που παρουσιάζει «Το ΒΗΜΑ» για τη λειτουργία των δύο μεγάλων συστημάτων νομίμων υποκλοπών που λειτουργούν στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη και στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οπως σημειώνεται στα εν λόγω έγγραφα το κάθε ένα από αυτά τα δύο συστήματα έχει την δυνατότητα υποκλοπής κλήσεων από 500 σταθερά τηλέφωνα, από 200 κινητά και 100 συνδέσεις Ιντερνετ -συνολικά 800 παρακολουθούμενοι στόχοι- με τη δυνατότητα αυτή να έχει επεκταθεί σε 1.500 «στόχους». Ο καθημερινός μέσος χρόνος επικοινωνιών του κάθε παρακολουθούμενου υπολογίζεται σε 120 λεπτά (δύο ώρες). Εχει υπολογισθεί ότι κάθε ημέρα -σύμφωνα με το έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών- υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 5.040.000 δευτερολέπτων κλήσεων από κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η «καθημερινά λαμβανόμενη κυκλοφορία ανά στόχο διαδικτύου υπολογίζεται στα 100 MByte, ενώ ο όγκος των δεδομένων από το Ιντερνετ που αποθηκεύεται κάθε ημέρα από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ είναι 9,786 GB. Ο “Μεγάλος Αδελφός” έχει συνολικά την δυνατότητα αποθήκευσης 5400 GByte».

Ακόμη αναφέρεται ότι το κάθε σύστημα υποκλοπών ή «νομίμων επισυνδέσεων», όπως ονομάζεται έχει 60 σταθμούς λειτουργίας ενώ η περίοδος αποθήκευσης των συνομιλιών που παρακολουθούνται on line είναι ένας μήνας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημονευόμενα στο σχετικό απόρρητο έγγραφο για τις ειδικές δυνατότητες των «μεγάλων Αδελφών» που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ.

Οπως αναφέρεται στα έγγραφα «τα συστήματα που διαθέτουμε έχουν εύκαμπτες δυνατότητες διασύνδεσης με προαιρετικές διεπαφές σε όλο το είδος δικτύων τηλεπικοινωνιών (σταθερό δίκτυο, δίκτυο GSM, ευρυζωνικά δίκτυα δεδομένων, δορυφορικές συνδέσεις). Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολο μαρκάρισμα στόχων, εύκαμπτα κριτήρια φίλτρων και μαύρη λίστα στόχων. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα για λήψη των θέσεων κινητών τηλεφώνων και επίδειξη αυτών των πληροφοριών σε αντίστοιχους χάρτες. Ακόμη υπάρχει υψηλής απόδοσης, διαμορφώσιμη καταγραφή του περιεχομένου της κλήσης αλλά κι αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων… ».

Ακόμη, όπως σημειώνεται, «πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι το σύστημα περιλαμβάνει ζώνες συναγερμού με το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών GEO. Οπότε όταν ένας στόχος ή μια ομάδα στόχων εισέρχεται ή αποχωρεί από μια ζώνη συναγερμού (που έχει ορισθεί για εκείνον τον στόχο) ο χρήστης θα ειδοποιηθεί αυτόματα».

Ετσι λοιπόν οι διωκτικές αρχές έχουν την δυνατότητα να πληροφορούνται αμέσως αν κάποιος ύποπτος κινείται προς το κρησφύγετό του ή σε κάποιον χώρο όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να διαπράξει εγκληματική ενέργεια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ ΕΥΠ & Αντιτρομοκρατική παρακολουθούν 3.000 “στόχους”

 1. Ὁ/ἡ antinemecis γράφει:

  Αυτό δεν είναι “απόρρητα” έγγραφα!
  Αυτό είναι διαφήμιση εταιρείας που προωθεί το προϊόν της!!!
  Εντάξει, μας πείσατε! Θα το αγοράσουμε το γκατζετάκι σας!!!
  Πάντως μυστικές υπηρεσίες που διαφημίζουν τον τρόπο που παρανομούν (σχετικό άρθρο για το πώς γίνονται παράνομες παρακολουθήσεις με την υπογραφή εισαγγελέα που παραβαίνει το καθήκον του είχαν προ καιρού τα “Επίκαιρα”) ώστε να γνωρίζουν οι παρακολουθούμενοι… πρώτη φορά ακούω! Σε αυτή τη χώρα το βάθος είναι αμέτρητο και η βλακεία απύθμενη!!!

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Ευτύχης γράφει:

  Νέο σενάριο επιστημονικής φαντασίας από τον “ανταποκριτή” της ΚΥΠ… Ρώτησα εταιρεία που κάνει απομαγνητοφωνήσεις και είπαν ότι μία ώρα μαγνητοφώνησης χρειάζεται 4-5 ώρες δουλειά. Άρα για κάθε δύο ώρες καταγραφής όπως λέει το “ρεπορτάζ” χρειάζεται ένα οκτάωρο περίπου άρα ένα άτομο την ημέρα για κάθε παρακολουθούμενο. Δηλαδή 3.000 άτομα ημερεσίως στις δύο υπηρεσίες χωρίς να υπολογίσουμε άδειες, ρεπό, αναρρωτικές κλπ. Δε νομίζω να έχουν τόσα άτομα στο σύνολό τους και για όλες τις αρμοδιότητες που καλύπτουν οι δύο υπηρεσίες κύριοι του “Βήματος”… Μάλλον κάποιος σας δουλεύει ή σας παραπληροφορεί για τους δικούς του λόγους. Αν όμως είναι πράγματι αλήθεια τότε κλάψτα Χαράλαμπε…

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.