Ευαγόρας Παλληκαρίδης


Του Θανάση Νικολαΐδη

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά

Θα πάρω μονοπάτια

Να βρω τα σκαλοπάτια

Που παν στη Λευτεριά»

                               Ε.Π.

ΕΙΧΑΝ «καθαρίσει» με την Ελλάδα οι Άγγλοι. Δεκεμβριανά και Βάρκιζα, Εμφύλιος και… «τώρα ο κομουνισμός θα φάει χώμα στη Μακρόνησο». Το ίδιο κόλπο και στην Κύπρο, αλλά δεν έπιασε. Δεν κατάφεραν να βγάλουν στο βουνό «αντιφρονούντες» μαζικά ώστε να μην αναπνέει ρουθούνι αριστερού, όπως στην Ελλάδα των τσαρουχάδων, προγραμμένων «με το δισάκι τους στον ώμο».

ΔΙΚΙΑ τους η Κύπρος, δικός τους και ο Γρίβας-Διγενής. Παλιός Χίτης και κομουνιστοφάγος (πήρε μέρος και στον ελληνικό εμφύλιο), σε πόστο που’ χε να κάνει με αγωνιστές και ΕΟΚΑ. Για να ελέγχει τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των…Άγγλων(!), που τον έλεγχαν (διάβαζε κατηύθυναν) οι ίδιοι κατά ιδεολογία, μέσα και αρχηγό.

ΚΑΙ οργανώθηκαν παλικάρια με φρόνημα και καρδιά, κάτω απ’ τη μύτη των κατακτητών του νησιού. Για ένοπλο αγώνα απέναντι σε «αγώνες» πολιτικών, εξαρτημένων απ’ τους μεγάλους της «θαλασσοκράτειρας». Πατριώτες που «έπρεπε» να εξοντωθούν. Κύπριοι αγωνιστές που δεν το’ ξεραν πως είναι ήρωες. Οι κρύπτες, οι σπηλιές, τα μπλόκα, τα περάσματα…Κι ύστερα; Ξετρύπωμα με εφ όπλου λόγχη και με χειροβομβίδες πάνοπλων άγγλων κομάντος.

ΟΙ πατριώτες της ΕΟΚΑ έκαναν το χρέος τους, έδωσαν τον αγώνα τους, πρόσφεραν τη ζωή τους, έγραψαν την ιστορία τους. Αγώνας απελευθερωτικός, ηρωισμοί, κατάδοση, κρεμάλες κι ύστερα (τώρα) «φυλακισμένα μνήματα». Εκεί τα κακοποιημένα τους κορμιά, αλλά η ψυχή τους περιδιαβαίνει την «ποδοπατημένη» Κύπρο, στέλνοντας μήνυμα πως του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν μετριέται.

ΑΠ’ τον Καραολή στον Αυξεντίου κι απ’ τον Δημητρίου ως τον Παλληκαρίδη. Και ήταν αμούστακο παιδί ο Ευαγόρας, όταν κατέβαζε την αγγλική σημαία απ’ το κοντάρι της δίνοντας το σύνθημα για αγώνα.

ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες (13 Μαρτίου 1957) έκλεινε τη σύντομη ζωή του ο 18/χρονος Ευαγόρας, για ν’ ανοίξει τη δικιά του σελίδα στην ιστορία του πολύπαθου νησιού.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

7 ἀπαντήσεις στὸ Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 1. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  « Ο υπηρέτης των Άγγλων Αλεξάντερ Ντάουνερ και η δική μας αβελτηρία και ραστώνη»

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  Όσο και αν φαντάζει παράταιρο εν τούτοις το αποτολμώ. Δάσκαλος ων , ο γράφων, και κατά τεκμήριο αδαής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και μάλιστα σε θέματα ειδικού χειρισμού και ενδιαφέροντος, δεν δικαιούμαι να παραμείνω απαθής και αδιάφορος , όταν διακυβεύονται θέματα υψίστης εθνικής σημασίας για την Πατρίδα μου.
  Όταν μάλιστα η διακύβευση αφορά στη συνέχεια της παρουσίας των αδελφών μας Κυπρίων στις πατρογονικές του εστίες, στην τελευταία ακρώρεια του Ελληνισμού στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στην προαιωνίως ελληνική γη της Κύπρου, κανένας Έλληνας , όπου γης, δεν δικαιούται « να σφυρίζει αδιάφορα» ή να αμπελοσοφεί.
  Είναι γνωστό τοις πάσι ότι εδώ και 38 χρόνια συντελέστηκε ένα έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Η Τουρκία , τον Ιούλιο του 1974, εισέβαλε παράνομα στη Μεγαλόνησο και με τις ευλογίες , βέβαια, των Αγγλοαμερικάνων. Έκτοτε , και παρά πάσαν έννοια δικαίου, κατέχει το 38% του εδάφους της.
  Η συγκεκριμένη πειρατική ενέργεια των Τούρκων και τα συνακόλουθα και επακόλουθα αυτής ( εποικισμός, παράνομη κατοχή εδαφών , λεηλασία πολιτιστικής κληρονομιάς, σφετερισμός Ελληνοκυπριακών περιουσιών κ.τ.λ) έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε .
  Ο ανωτέρω διεθνής οργανισμός έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών ψηφισμάτων για την Τουρκία, τα οποία η τελευταία επιδεικτικά τα αγνοεί ,και μάλιστα ατιμωριτί και με τις επευλογίες όλων εκείνων που κόπτονται δήθεν για την διεθνή νομιμότητα την οποία εκλαμβάνουν ως «νομιμότητα» μόνον όταν αυτή τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων τους . Το προδήλως άνομο και το εξόχως ανέντιμο δεν έχει καμία σημασία για τη δική τους λογική.
  Θαυμάστε το απροσμέτρητον βάθος της υποκρισίας και το δυσθώρητον ύψος της αναλγησίας των Αγγλοαμερικάνων .
  Το 1957 , οι Άγγλοι αποικιοκράτες από τη μια μεριά απαγχόνιζαν τα παιδιά των Κυπρίων αδελφών μας , που δεν αναγνώριζαν τη δεσποτεία της αγγλοκρατίας στο νησί τους ενώ από την άλλη διαμαρτύρονταν εντόνως και σε όλους τους φωνητικούς χρωματισμούς , γιατί οι Ρώσοι, χωρίς ίχνος λύπησης και απανθρώπως φερόμενοι , έστειλαν τη σκυλίτσα Λάικα στο διάστημα. Εδώ μπορεί κανείς να ανφωνήσει στεντορεία τη φωνή : «Χαίρε υποκρισίας βάθος απύθμενον, χαίρε αναισχυντίας ύψος ασύληπτον »
  Το 1980 οι Αμερικάνοι μποϋκοτάρησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, γιατί οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν. Σήμερα που στην ίδια χώρα, το Αφγανιστάν , έχουν εισβάλλει οι ίδιοι οι Αμερικάνοι . Τηρουμένων των αναλογιών ποια , άραγε , τιμωρία ταιριάζει στους Αμερικάνους;
  Ανέφερα τα ανωτέρω γεγονότα για να τονίσω και μάλιστα εμφατικά ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής οι ισχυροί του πλανήτη μας πολιτεύονται με τη Χατζηαβάτειο λογική και ποσώς ενδιαφέρονται αν τα διεθνή θέσμια και η διεθνής νομιμότητα βαναύσως καταπατώνται, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Εκείνο λοιπόν που μετράει γι’ αυτούς είναι το δικό τους συμφέρον και τίποτε άλλο.
  Επομένως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η στάση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο. Ο άνθρωπος πρακτορεύει τα αγγλικά συμφέροντα στη Μεγαλόνησο και εμείς αναμένουμε την αντικειμενική του κρίση και οπωσδήποτε μια στάση περιβεβλημένη με το μανδύα της διεθνούς νομιμότητας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος..
  Δυστυχώς ο εν λόγω κύριος εν Κύπρω πολιτεύεται ασυστόλως και απροκαλύπτως ως υποχείριο και ενεργούμενο των Άγγλων και ανερυθρίαστα και αναίσχυντα απεργάζεται τρόπους και μέσα για επιβολή λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εξόχως φιλοτουρκικής.
  Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μάλιστα έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για Ελληνοκυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. από τον προσεχή Ιούλιο και όχι για Κυπριακή , με ό,τι σημαίνει και όποιους συνειρμούς κι αν επισύρει αυτός ο προσδιορισμός του αναφορικά με το αντικειμενικό της κρίσης του. Και αντί η Κυπριακή Κυβέρνηση να τον αποπέμψει «κακήν κακώς» από την Κύπρο αρκέσθηκε σε ανώδυνους σχολιασμούς για τις απόψεις του περί Ελληνοκυπριακής προεδρίας.
  Αδελφοί Κύπριοι , αφυπνισθείτε.
  Μην περιμένετε λύση του κυπριακού προβλήματος από τους ξένους. Τα αισθήματά τους απέναντι στο νησί σας τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Αν προσδοκάτε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ αρωγή και βοήθεια , πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, είστε μακριά νυχτωμένοι. Αυτός στοχεύει στο ξεπούλημα της Πατρίδας σας. Στοχεύει στο να σας καταστήσει απάτριδες και ανέστιους. ΄Ονειρό του ο διασκορπισμός σας στους «τέσσερις ανέμους».
  Ομονοείστε και αρνηθείτε «τις καλές υπηρεσίες του Ντάουνερ». Όσο γρηγορότερα τον εξαποστείλετε από το προαιωνίως ελληνικό νησί σας , τόσο το καλύτερο για εσάς.
  Kαι ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές η εφημερίδα της Κύπρου
  «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της 23/3/2012 μας πληροφορεί ότι ο κ. Αλεξάξαντερ Ντάουνερ μεταβαίνει στις Βρυξέλες , όπου στο περιθώριο της σύσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών θα τους ενημερώσει ότι δεν είναι αισιόδοξος για την λύση του κυπριακού, αφενός μεν γιατί η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την πολυμερή διάσκεψη, αφετέρου δε η Τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς τη σύγκλιση της πολυμερούς και λύσης ως την 1η Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. , δεν θα συνεχίσει το διάλογο.
  Κάθε καλόπιστος και καλοπροαίρετος άνθρωπος ευλόγως διερωτάται. Αφού το κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και τα διεθνή προβλήματα επιλύονται στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. και με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Προς τι οι συγκλίσεις πολυμερών διασκέψεων; Ή μήπως αυτές είναι επινοήσεις των Άγγλων , που επ’ ουδενί λόγω επιθυμούν να δουν το κυπριακό πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις , αλλά τουναντίον καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το υποβιβάσουν σε ενδοκοινοτική προστριβή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
  Ε, λοιπόν δεν θα τους περάσει.
  Η Τουρκία είναι το κράτος που εισέβαλε στην Κύπρο, το κράτος που κατέχει παράνομα το 38% των κυπριακών εδαφών, το κράτος που παράνομα εποίκισε τα κατεχόμενα εδάφη, το κράτος που κατάστρεψε την πολιτιστική κληρονομιά της Μεγαλονήσου, το κράτος που σφετερίζεται παρά πάσαν έννοια δικαίου τις Ελληνοκυπριακές περιουσίες. Το κράτος που διέπραξε στην Κύπρο βαναυσουργίες ων ουκ έστι αριθμός, και πλείστες όσες παρανομίες , γιατί τις οποίες καταδικάστηκε επανειλημμένα από τον Ο.Η.Ε.
  Ευόρκως και εντίμως θα ασκούσε τα καθήκοντά του ο κ. Ντάουνερ , αν πολιτευόταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ήταν διαρρήδην αντίθετος με παντοειδείς σοφιστείες αγγλοαμερικανικής έμπνευσης που θέλουν να επιβάλλουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα ξένη προς τα διεθνή θέσμια και οπωσδήποτε προνοούσα άφεσιν αμαρτιών εις τους Τούρκους.
  Άλλωστε ο ρόλος του «πολιτεύσθαι» του κ. Ντάουνερ εν Κύπρω προς αυτή την κατεύθυνση ήταν στοχοπροσηλωμένος. Γι’ αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να τον είχε αποπέμψει προ καιρού, έστω και αν αυτό δεν συνάδει με την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Ελλήνων της Κύπρου.
  Με όλα όσα καταμαρτυρώ στον κ. Ντάουνερ δεν στοχεύω στη δαιμονοποίησή του. Άλλωστε στην πορεία για εξεύρεση λύσης του κυπριακού διαπράχτηκαν λάθη ολέθρια και από τη δική μας πλευρά , τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο λαού.
  Τα λάθη που διέπραξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τα καταγράψω σε επόμενο άρθρο μου.
  Όσον αφορά στα λάθη που διαπράττουν οι αδελφοί μας Κύπριοι αυτά συμποσούνται και συγκεφαλαιώνονται σε τούτο: έχουν μετατραπεί σε οικονομικούς αιμοδότες του Αττίλα. Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού μου επικαλούμαι τις αναρίθμητες στρατιές των Ελληνοκυπρίων που καθημερινά επισκέπτονται τα κατεχόμενα και καταβάλλουν τον οβολό τους στα εκεί καταστήματα. Όσον αφορά στις επισκέψεις των αδελφών Ελληνοκυπρίων στα καζίνο του Αττίλα δεν θα τις σχολιάσω, γιατί θα είμαι σκληρός . Θα πικράνω αδελφούς και θα πικραθώ. Το αντιπαρέρχομαι λοιπόν.
  Ο Ισχυρισμός τους ότι στα κατεχόμενα υπάρχει «φθήνια» δεν αντέχει στη βάσανο της κριτικής, γιατί ποτέ και πουθενά κανείς δεν ενισχύει οικονομικά τον εχθρό του για να προσπορίσει οφέλη εις εαυτόν.
  Τούτ’ αυτό ισχύει και για τους Ελλαδίτες , που κάθε λίγο και λιγάκι εκδράμουν στην Τουρκία και εν τινι μέτρο αιμοδοτούν οικονομικά τους εχθρούς μας. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στα οικονομικά εξοπλιστικά προγράμματα των Τούρκων. Σαν δεν ντρεπόμαστε.
  Αλλά με το μυαλό που κουβαλάμε δεν πρέπει να παραξενευτούμε αν κάποια μέρα ξημερώσουμε ανέστιοι και περιπλανώμενοι στον ίδιο τον τόπο μας . Τότε κανείς δεν θα μας φταίει παρά μονάχα ο κακός εαυτός μας.-

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  «Πάλι μαίνεται η Ηρωδιάς»

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  «Πάλι μαίνεται η Ηρωδιάς» και απαιτεί την κεφαλή της Κύπρου επί πίνακι.
  Προϊόν διανοητικής παράκρουσης η απαίτησή της .
  Επ’ ουδενί θα διέπραττε αυτό το ατόπημα η κ. Μέρκελ , αν δεν ήταν ανιστόρητη, όπως ανιστόρητος αποδεικνύεται, από την εν γένει λεκτική συμπεριφορά του, και ο επί των οικονομικών υπουργός της, ο «πολύς Σόϊμπλε».
  Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τσιφλίκι της και ούτε είναι δυνατόν να εκλαμβάνεται ως τιμάριό της και ως οργανισμός προώθησης των γερμανικών γεωπολιτικοστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων.
  Επίσης η κ. Μέρκελ θα πρέπει να μελετήσει τη σύγχρονη ιστορία. Αν το πράξει θα πληροφορηθεί ότι η πατρίδα της αιματοκύλησε δυο φορές την Ευρώπη. Ο λαός , από τα σπλάχνα του οποίου και η ίδια ξεπήδησε, ενέχεται για βαναυσουργίες πρωτόγνωρες κατά των Ευρωπαϊκών λαών.
  Τη δική μας πατρίδα, την Ελλάδα, οι πρόγονοι της κ. Μέρκελ την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Οι πρόγονοί της δεν άφησαν λίθον επί λίθου επί της Ελληνικής γης. Διέπραξαν εγκλήματα , που δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Τι να της πρωτοθυμίσουμε ; Τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, το Δίστομο ή τα φοβερά κολαστήρια της Γκεστάπο ανά την Ελλάδα , όπου κυριολεκτικά σταυρώθηκαν και μαρτύρησαν ανθρώπινες υπάρξεις.
  Θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στην κ. Μέρκελ ότι οι πρόγονοί της λεηλάτησαν τη χώρα μας , μας πήραν τα πλούτη μας, ρήμαξαν τα χωριά μας . Χιλιάδες ελληνόπουλα έμειναν ορφανά και απροστάτευτα, γιατί οι πρόγονοί της σκότωσαν τους γονείς τους.
  Θα πρέπει να πει κάποιος στην κ. Μέρκελ ότι χιλιάδες Ελληνίδες είναι ακόμα μαυροντυμένες εξ αιτίας των προγόνων της.
  Θα πρέπει επιτέλους κάποιος να πληροφορήσει την κ. Μέρκελ ότι το χρέος των Ευρωπαίων απέναντι στους Έλληνες και τους Κύπριους ( για πολλοστή φορά το τονίζω ότι και η Κύπρος είναι Ελλάδα και κατ’ ακολουθία και οι Κϋπριοι είναι Έλληνες) είναι ανεξόφλητο, γιατί οι Ευρωπαίοι στους Έλληνες χρωστούν τα πάντα.
  Καλό θα είναι να μελετήσει και το συμπατριώτη της τον Γκαίτε και να ενδιατρίψει στις απόψεις του περί Ελλάδας και Ελλήνων.
  Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η πατρίδα της οφείλει στην Ελλάδα αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ, τόσο για το κατοχικό δάνειο, όσο και για τις πολεμικές αποζημιώσεις, στις οποίες δεν προσμετρούμε εκείνες για τις χιλιάδες των προγόνων μας που οι Γερμανοί σφαγίασαν Και δεν τους συνυπολογίζουμε , γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί σε χρήμα.
  Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ και του υπουργού της Σόϊμπλε για την οικονομική εξυγίανση των οικονομικά αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως αυτό το οικτρό δίδυμο την αντιλαμβάνεται, είναι επίπλαστο. Και είναι επίπλαστο γιατί οι απόγονοι δημίων είναι αδύνατο να έχουν αποβάλλει τις κληρονομικές τους καταβολές, γιατί κάτι παρόμοιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους βιολογικούς νόμους.
  Αψευδές τεκμήριο των ανωτέρω η στάση που τηρεί αυτό το θλιβερό πολιτικό δίδυμο απέναντι στον Ελληνισμό. Μια στάση που άλλως πως δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά ως ρεβάνς για τη μέγιστη συμβολή των Ελλήνων στη συντριβή του Γ΄ Ράιχ
  Ο κ. Σόϊμπλε «τσούχτηκε» , γιατί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τα κεφάλαια που διακινούνται μέσω αυτού είναι δυσανάλογα με την κυπριακή οικονομία.
  Είναι ή δεν είναι θεομπαίχτης αυτό το ανθρωποειδές ;
  Η δυσαναλογία διακινούμενων κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες και κυπριακής οικονομίας τον πείραξε, ενώ το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό το παραβλέπει. Είναι ή δεν είναι ανθέλληνας αυτό το ανθρωπάριο ; ((Και πάλι το τονίζω ότι η Ελλάδα είναι και η Κύπρος και οι Κύπριοι είναι Έλληνες).
  Η στάση Μέρκελ-Σόϊμπλε απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχει την εξήγησή του. Είναι αδύνατον αυτό το πολιτικό δίδυμο να χωνέψει ότι μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν στις σιδηρόφρακτες στρατιές των προγόνων τους, τις ταπείνωσε το αντάρτικο τουφέκι , τις κουρέλιασε, τις ξεφτέλισε .
  Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τριάντα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συστρατεύτηκαν με τον ελληνικό στρατό, αλλά και τα συμμαχικά στρατεύματα και τόσο στον ελλαδικό, όσο και στο χώρο της Μέσης Ανατολής παρέδωσαν στους Γερμανούς ανεπανάληπτα μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας, μαθήματα γενναιοφροσύνης και αυτοθυσίας, μαθήματα πολεμικής αρετής.
  ΄Ο,τι δεν κατόρθωσε το Γ΄ Ράιχ σε βάρος του Ελληνισμού επιχειρεί να το πετύχει το σημερινό Δ΄ Οικονομικό Ράιχ με το θλιβερό και αξιολύπητο δίδυμο Μέρκελ- Σόϊμπλε.
  Και πάλι, όμως, ο Ελληνισμός της Κύπρου ντρόπιασε την κραταιά , οικονομικά, Γερμανία.
  Τις προσταγές των Γερμανών , εκπεφρασμένες μέσω του Εurogroup , που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πειθήνιο όργανο των Γερμανών, οι Ελληνοκύπριοι τις απέρριψαν και με την περήφανη στάση τους δίδαξαν στην κατάπληκτη ανθρωπότητα τον ορισμό της εθνικής περηφάνιας, της αξιοπρέπειας, του φιλότιμου, της αρετής.
  Και βέβαια τον Κυπριακό Ελληνισμό τον αναμένει Γολγοθάς. Ίσως ματώσει, ίσως ταλαιπωρηθεί, αλλά ποτέ δεν θα υποκύψει, ποτέ δεν θα συρθεί στα γόνατα, ποτέ δεν θα προσκυνήσει και στο τέλος θα θριαμβεύσει. Κοντά του θα βρίσκεται θερμός συμπαραστάτης , βοηθός και συναγωνιστής ο όπου γης Ελληνισμός. Οι καμπάνες του συναγερμού του Γένους των Ελλήνων άρχισαν να χτυπούν και θα ακουσθούν στα πέρατα της οικουμένης προς μεγάλη απογοήτευση των Μέρκεκλ-Σόϊμπλε και των ενεργούμενών τους .
  Είμαστε Έλληνες εμείς. Κι ο Έλληνας είναι αδούλωτος , περήφανος , άτρομος και προπάντων απροσκύνητος .-

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  «Πώς βλέπει ένας δάσκαλος το μνημόνιο που καλείται να υπογράψει η Κύπρος»

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  Βοσκοί στη μάντρα της πολιτείας οι λύκοι !
  Στα όπλα Ακρίτες !. Μακριά και οι φαύλοι κα οι περιττοί
  καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι,
  για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα λόγια αυτοί
  Κωστής Παλαμάς.

  Αυτές τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η Κύπρος κάθε Έλληνας πατριώτης, όπου γης , δεν είναι δυνατόν να δώσει «νυσταγμόν τοις οφθαλμοίς του» . Παραμένει άγρυπνος και αφουγκράζεται τα πάθη των πολυβασανισμένων, αλλά περήφανων αδελφών μας της Κύπρου.
  Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέφθασε στη Μεγαλόνησο το πρώτο μνημόνιο, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και συνταγμένο , προφανώς, από τα ενεργούμενα των Μέρκελ-Σόιμπλε «τη κανοναρχία» των Αγγλοαμερικάνων.
  Δεν θα σχολιάσω καμία άλλη από τις εξοντωτικές , για τους Κύπριους αδελφούς μας, πρόνοιες του «ευρωπαϊκού φετφά» παρά μόνον εκείνη που, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προβλέπει αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
  Ειδικά αυτή την πρόνοια, αδελφοί μας Ελληνοκύπριοι, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να ψηφίσετε.
  Αν παρ’ ελπίδα ενεργήσετε διαφορετικά αυτοχειριάζεσθε, περνάτε με τα ίδια σας τα χέρια στο λαιμό σας τη θηλιά.
  Ο λόγος απλούστατος. Σας ζητούν υποθήκευση των ενεργειακών σας κοιτασμάτων. Στη συνέχεια , «αυτοί οι ευγενείς απατεώνες» θα τιτλοποιήσουν το χρέος σας και θα πωλήσουν τους τίτλους αμέσως μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης .
  Έτσι από το ένα χέρι θα σας δίνουν με δόσεις και προαπαιτούμενα το δάνειο των 10 δις , ενώ με το άλλο χέρι θα εισπράξουν από την τιτλοποίηση της υποθήκευσης των υδρογονανθράκων σας , στο πολλαπλάσιο και σχεδόν αυθημερόν, το ποσό που θα σας δανείσουν.
  Σκεφτείτε για λίγο τη μεθοδολογία τους. Πρόκειται για ιεροφάντες της κλεψιάς και της ληστείας. Θα σας δανείσουν ψιχία των όσων οι ίδιοι θα εισπράξουν από αξιοποίηση δικών σας οικονομικών πηγών.
  Αν και το θεωρώ ως εκ του περισσού , εν τούτοις οφείλω να επισημάνω ότι ένα αρκετά μεγάλο πακέτο της τιτλοποίησης των εσόδων από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του , τάχα μου , του χρέους σας θα περάσει στα χέρια των Τούρκων. Περιττό να τονίσω τις ολέθριες για την Κύπρο ενός τέτοιου ενδεχομένου.
  Συνακόλουθα, αδελφοί Κύπριοι, θα σας υποβάλλουν σε ανάλγητη οικονομική αφαίμαξη , με τις περικοπές μισθών και συντάξεων , με τα διάφορα χαράτσια , με την ανελέητη φορολογία και με το ανθρωποκτόνο όπλο της ανεργίας και θα σας καταδικάσουν στο μαρασμό και την ανέχεια.
  Θα σας γονατίσουν κυριολεκτικά στοχεύοντας , όχι μόνο στη σωματική καταρράκωσή σας , αλλά και στη ψυχική εξουθένωσή σας. Θα σας καταστήσουν σκέλεθρα ανήμπορα για οιαδήποτε αντίδραση.
  Αντιλαμβάνεσθε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες και προϋποθέσεις και με ένα λαό γονατισμένο και ασθμαίνοντα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου.
  Άλλωστε, την οικονομική σας ανάπτυξη την απεύχονται, γιατί αν την επιθυμούσαν δεν θα σας κατέτασσαν , όπως ξεδιάντροπα, ασύστολα, ιταμά , απροσχημάτιστα και απροκάλυπτα σε ειδική και μοναδική περίπτωση περίπτωση που χρήζει και ειδικής αντιμετώπισης κατ’ ακολουθία.
  Τι σημαίνει ειδική περίπτωση το βιώνετε ήδη στο ίδιο σα το πετσί και ακόμα βρίσκεστε στην αρχή, στις παρυφές του Γολγοθά . Βάλτε καλά στο μυαλό σας τούτο που με πόνο ψυχής σας καταθέτω. Μπλέξατε με παλιανθρώπους, με ανθρώπους χαιρέκακους, με αρρωστημένα μυαλά .
  Δεν χρειάζεται κατανάλωση φαιάς ουσίας για να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής ότι αναπτυξιακή πορεία και οικονομική ανάκαμψη είναι αδύνατο να επιτευχθεί με ποσοστό ανέργων , που υπολογίζουν , λίαν προσεχώς να ανέλθει στο 25% του ενεργού πληθυσμού της Μεγαλονήσου.
  Και τότε θα παρουσιαστούν οι μεγάλοι «σαράφηδες» και οι διεθνείς μεταπράτες , με τους τίτλους του χρέους ανά χείρας , και θα αρχίσουν την εκμετάλλευση του ορυκτού σας πλούτου , γιατί αυτοί θα έχουν αγοράσει το τιτλοποιημένο χρέος σας , το οποίο είναι αδύνατο να καταστεί βιώσιμο με τις οικονομικές συνθήκες , που έχουν ήδη προενορχηστρώσει πριν από εσάς και για εσάς και το μόνο που εναπομένει είναι η άφιξη του μαέστρου , ώστε να αρχίσει η , με μουσική υπόκρουση , διέλευση του Κυπριακού Ελληνισμού υπό τα καυδιανά δίκρανα της οικονομικής ταπείνωσης και εξουθένωσης.
  Την ίδια ακριβώς τακτική θα εφαρμόσουν και σε όσους από εσάς έχετε πάρει δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά κτλ. από τις τράπεζες και τώρα αδυνατείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις, είτε γιατί πολλοί από εσάς θα χάσατε ή θα χάσετε τη δουλειά σας, σε άλλους θα περικοπούν δραστικά οι αποδοχές τους και πάει λέγοντας.
  Κατά συνέπεια και τα λεγόμενα « κόκκινα» δάνεια θα τιτλοποιηθούν. Περιττό να τονίσω ότι υπάρχουν μεγάλα ευρωπαϊκά οικονομικά τραστ, που σφόδρα ενδιαφέρονται για αγορά τιτλοποιημένων «κόκκινων δανείων»..
  Έσι , χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθείτε , θα χάσετε , όσοι είστε δανειολήπτες, τα σπίτι σας , τα χωράφιά σας, τα υπάρχοντά σας όλα.
  Η Κύπρος μια πατουλιά τόπος είναι. Θα σας τον πάρουν και θα μείνετε μετέωροι και ανέστιοι, κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι», οπότε τι θα κάνετε ; Θα εξαναγκαστείτε εκ των πραγμάτων να πάρετε « των ομματιών σας » και να φύγετε από τις πατρογονικές σας εστίες».
  Η χειρότερη μορφή δουλείας για ένα λαό είναι η οικονομική. Δουλεία αισχρότατη, αδυσώπητη , ανελέητη. Δουλεία που δεν αντιμετωπίζετε με την κλαγγή των όπλων. Ο πόλεμος , στην κλασική του μορφή , τείνει σήμερα να παραχωρήσει τη θέση του στον οικονομικό πόλεμο. Που είναι πόλεμος αναίμακτος , αλλά πιο εξοντωτικός από το συνηθισμένο.
  Αδελφοί Κϋπριοι, όσο είναι καιρός ακόμα αφυπνισθείτε. Οι λύκοι βρίσκονται ήδη μέσα στο νησί σας και σας πιέζουν να υπογράψετε μνημόνια δουλοπαροίκου επισείοντάς σας ως απειλή την έξοδο από το ΕΥΡΩ.
  Είναι προτιμότερο να φύγετε από το ΕΥΡΩ και να επιστέψετε στη λίρα σας με ό,τι αυτό συνεπάγεται , παρά να υποθηκεύσετε το μέλλον και των τρισεγγόνων σας .ακόμα.
  Θα σας εξαναγκάσουν να υποθηκεύσετε ακόμη και την ίδια την πατρίδα σας, την Κύπρο. Αυτό , άλλωστε, δεν διεκήρυξε το εκ Σουηδίας πολιτικό οντάριο, ότι οι Κύπριοι θα μείνουν με τον ήλιο και τις παραλίες;
  Το πρώτο μνημόνιο είναι μόνο ο προάγγελος των δεινών σας Θα ακολουθήσει και δεύτερο και τρίτο , ίσως και τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο
  Θα σας στεγνώσουν οικονομικά. Θα σας στραγγίσουν κυριολεκτικά . Δεν θα σας αφήσουν σάλιο στη γλώσσα τους.
  Γι’ αυτό, αδελφοί μου Κύπριοι, κυνηγήστε τους τροϊκανούς. Μη διανοηθείτε και υπογράψετε μνημόνιο , που θα υποθηκεύει τον πλούτο του νησιού σας Συνασπισθείτε γύρω από το μεγάλο Ιεράρχη σας. Συνασπισθείτε γύρω από τον Αρχιεπίσκοπό σας κ.κ. Χρυσόστομο. Είναι ο μόνος που μπορεί , σήμερα και υπό τις παρούσες συνθήκες , να εμπνεύσει την ελπίδα στον ασθμαίνοντα Ελληνοκύπριο από το κνούτο εκείνου του ανεκδιήγητου αντιευρωπαϊκού, αλλά στους κόλπους της Ε.Ε. δρώντος , θλιβερού πολιτικού δίδυμου Μέρκελ-Σόιμπλε.
  Πλησιάστε και το Νέστορα της πολιτικής Βάσσο Λυσσαρίδη. Ακούστε τον προσεκτικά σε ότι σας πει. Δεν αντιλέγω ότι ο κ. Λυσσαρίδης είναι ηλικιωμένος άνθρωπος, αλλά το μυαλό του είναι ξυράφι . Η πολιτική του εμπειρία είναι κεφαλαιώδους σημασία για τη Μεγαλόνησο.
  Αλλά κοντά σ’ αυτούς όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου , υπό την αιγίδα του Προέδρου σας κ. Αναστασιάδη καθίστε και κουβεντιάστε, αφού προηγούμενα επισκεφθείτε , εν σώματι , τα Φυλακισμένα Μνήματα και αφουγκραστείτε το τι θα σας πουν Εκείνα τα παλικάρια. Και αυτά που θα σας πουν να τα βάλετε καλά στο μυαλό σας και να μην αποστείτε των λόγων τους .
  Αδελφοί Κύπριοι,
  Βοσκοί στη μάντρα της πολιτείας οι λύκοι !
  Στα όπλα Ακρίτες ! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί
  Καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι
  για λόγους άδειους ή του ολέθρου τα λόγια αυτοί

  Ο Θεός μαζί σας.-

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  “Λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του”

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  “¨ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ”

  OAxμέτ Νταβούτογλου , υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, απροκάλυπτα, απροσχημάτιστα, ασύστολα και ανερυθρίαστα και από καιρού εις καιρόν εκσφενδονίζει λεκτικές ρουκέτες σε βάρος της πατρίδας μας και ονειρεύεται τουρκοποίηση τόσο της Δυτικής Θράκης, όσο και των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας.
  Σύμφωνα δε με δηλώσεις του , που λίαν προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας, η υλοποίηση των σχεδιασμών του δεν μπορεί να επεκταθεί σε βάθος χρόνου πέραν της δεκαετίας.
  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Πατρίδας μας τις ιταμές αξιώσεις των Τούρκων. Πάντως ο Νταβούτογλου εκτός του ότι είναι αμετροεπής, υπερόπτης , αλάστωρ και υπερφίαλος είναι και ανιστόρητος.
  Ας τολμήσει λοιπόν να επιχειρήσει υλοποίηση των σχεδιασμών του και τότε θα δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του.
  Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με το θλιβερό αυτό οντάριο της Τουρκίας. Του θυμίζω όμως μερικά ονόματα Ελλήνων και ας φροντίσει να μάθει την ιστορία του καθενός .
  Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης, Μπότσαρης, Ανδρούτσος, Υψηλάντης , Μπουμπουλίνα, Μαυρογένους, Νικηταράς, Μιαούλης, Δήμος Τσέλιος, Διάκος, Κουντουριώτης, Τζαβέλλας, Παπαφλέσσας, Κατσαντώνης, Δίπλας. Αρκούμαι μονάχα σ’ αυτούς, γιατί αν συνεχίσω ο κατάλογος θα τραβήξει σε μάκρος. Αν πάλι αυτό το θλιβερό υποκείμενο που ακούει στο όνομα Νταβούτογλου, έχει τη σφαλερή άποψη ότι αυτοί τους οποίους κατονομάζω ανήκουν σε καιρούς αλλοτινούς και περασμένους και ότι η Ελλάδα την σήμερον ημέραν πένεται , τον διαβεβαιώνω ότι , αν οι καιροί και οι περιστάσεις το επιβάλλουν τούτος ο τόπος έχει τη δυνατότητα να γεννήσει πολλούς Κολοκοτρωναίους και Κατραϊσκάκηδες , που θα βγουν ως πρωτοχορευτές στα ψηλαλώνια της λευτεριάς και της αξιοπρέπειας.
  Αυτά τα ολίγα αντί άλλης απάντησης στο ουτιδανό και αμετροεπές ανθρωπάριο της Τουρκίας , τον Αχμέτ Νταβούτογλου, που κομπάζει σαν ινδιάνος.
  Επέστη , θαρρώ, το πλήρωμα του χρόνου που θα πραγματωθούν οι προφητείες των αγίων της πίστης μας και που η Ανατολική Θράκη, το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, η Κωνσταντινούπολη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος , αρχαίες κοιτίδες του Ελληνισμού, θα απελευθερωθούν από το βέβηλο λεηλάτη.

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  « Όταν η αχαριστία περισσεύει ο άνθρωπος αποθρασύνεται
  παραφέρεται, αυθαιρετεί και ασχημονεί»

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  Ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας λαφυραγωγήθηκε -το τονίζω εμφατικά λαφυραγωγήθηκε- από την ιδιωτική αστυνομία του Δήμου Πρεμετής , γιατί τάχα μου έχει κτισθεί στη θέση πού ήταν κτισμένο το πολιτιστικό κέντρο της Πόλης.
  Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Τουναντίον το πολιτιστικό κέντρο ήταν κτισμένο στη θέση του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου , κτίσμα του 17ου αιώνα ,που μετά την κατάρρευση του κόκκινου φασιστικού καθεστώτος του Χότζα, οι αλβανικές αρχές παραχώρησαν και πάλι το χώρο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αλβανίας.
  Μόνον ανοήμονες δεν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τη λαφυραγώγηση του Ορθόδοξου Ιερού Ναού στην Πρεμετή κρύβονται ερεβώδεις και σατανικές ομάδες Αλβανών τυχοδιωκτών , που φόρεσαν τη λεοντή του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και , ανοημόνως σκεπτόμενοι και βλακωδώς ενεργούντες , πιστεύουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα τους.
  Δεν είμαι πολιτικός, ούτε διπλωμάτης για να διακριβώσω , αν ο τρόπος αντίδρασης της Κυβέρνησής μας ήταν ο σωστός και ενδεδειγμένος για την προκείμενη περίπτωση.
  Βέβαια η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας ” δεν τείνει ους ευήκοον” σε διπλωματικά κείμενα διαμαρτυρίας με στρογγυλεμένες εκφράσεις και υποδηλούντα συντάκτες που κατέχουν σε άπταιστο βαθμό τους κανόνες του καθωσπρεπισμού. Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει .
  Δεν λέω. Καλές οι διαμαρτυρίες. Αλλά αυτές καθ’ εαυτές και αναποτελεσματικές και ατελέσφορες καθίστανται στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν δεν συνοδεύονται από μέτρα σύντονα και λυσιτελή, που θα υποδηλώνουν ότι η Πατρίδα μας δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει στην τύχη του τον Ελληνισμό της Αλβανίας.
  Το αξιοπερίεργο είναι ότι η αλβανική ηγεσία , που υποκινεί ή περιθάλπει παρόμοιες ενέργειες , εκτός του ότι προέβη σε δηλώσεις που εμπεριέχουν στοιχεία αμετροέπειας εν τω άμα υποτιμά και τη νοημοσύνη μας. Άλλως πως δεν εξηγείται ο ισχυρισμός της ότι ο λιθοβολισμός του Προξενείου μας στο Αργυρόκαστρο μπορεί να οφείλεται σε εκσφενδονισμό μικρής πέτρας από τροχούς διερχόμενου αυτοκινήτου.
  Εν πάσει περιπτώσει παρόμοιες ενέργειες και δηλώσεις των Αλβανών τους παρουσιάζουν αγνώμονες και αχάριστους στα όμματα του ελληνικού λαού..
  Στην Πατρίδα μας εγκαταβιούν και ψωμίζονται , με τους μετριότερους των υπολογισμών , κοντά στο ένα εκατομμύριο Αλβανών, δηλαδή το 1/3 σχεδόν του αλβανικού πληθυσμού, οι οποίοι επί σειρά ετών τώρα αιμοδοτούν την αλβανική οικονομία.
  Επί πλέον πρέπει να τονισθεί , και μάλιστα εμφατικά , ότι χιλιάδες αλβανοπαίδων φοιτούν εντελώς δωρεάν στα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μας και τυγχάνουν των ιδίων ακριβώς προνομίων με τα ελληνόπουλα με τη διαφορά ότι οι γονείς των ελληνόπουλων φορολογούνται , ενώ οι γονείς των αλβανόπουλων , κατά κανόνα, ούτε καν υποβάλλουν φορολογική δήλωση.. Δηλαδή λαμβάνουν δωρεάν τα διδακτικά τους βιβλία , σιτίζονται δωρεάν στις φοιτητικές λέσχες, τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ιδίου επιπέδου με τους ελληνόπαιδες.
  Αλλά η προσφορά της Ελλάδας προς τους Αλβανούς δεν περιορίζεται μόνον σε όσα προανέφερα.
  Γι’ αυτό και συνεχίζω. Ποιος Αλβανός από αυτούς που εργάζονται στην Πατρίδα μας πλήρωσε έστω και ένα ΕΥΡΩ οσάκις χρειάστηκε να νοσηλευτεί στα νοσοκομεία μας ; Αλλά και πόσοι Αλβανοί σε ημερήσια βάση έρχονται στα Ιωάννινα και νοσηλεύονται δωρεάν στα εκεί Πανεπιστημιακά μας Νοσοκομεία;
  Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πλείστες όσες ευεργεσίες που τυγχάνουν οι Αλβανοί εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Αλλά είπαμε , όταν ένας λαός είναι αχάριστος το θεωρεί ασήμαντο να καταφέρεται και μάλιστα σκαιότατα κατά των ευεργετών του.
  Εγώ είμαι δάσκαλος. Επομένως θα φάνταζε αταίριαστο να αραδιάζω τρόπους και μέσα αντίδρασης της Κυβέρνησής μας ως αντιστάθμισμα στο συστηματικό διωγμό των ομογενών μας της Αλβανίας.
  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η αλβανική ηγεσία θέλει παντί τρόπω και σθένει να ξεριζώσει τον Ελληνισμό από τις αρχαιόθεν πατρογονικές του εστίες.
  Μήπως είναι καιρός η Πατρίδα μας να ζητήσει ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου της Kέρκυρας του 1914 ;
  Λέω, μήπως ;

  Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  «Ο Στρατηγός Δημήτριος Αλευρομάγειρος»

  Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  “ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ”

  Ο Στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος ανήκει στη χορεία των μπαρουτοκαπνισμένων Ελλήνων Αξιωματικών.
  Με την όλη πατριωτική του δράση , και μάλιστα στο πεδίο της μάχης , απέδειξε ότι είναι αξιωματικός γενναιόφρων, θαρραλέος, ανδρείος, εύστροφος, με αρετές ηγήτορος σπάνιες, κάτοχος της τέχνης του πολέμου όσο ελάχιστοι, ακραιφνής ελληνολάτρης και πατριδολάτρης, οξύνους και προσηνής, ευπροσήγορος και ταπεινός, εδραίος και αμετακίνητος σ΄ όλα τα μετερίζια και τις τάπιες που τάχθηκε να υπερασπίσει του.
  Αξιωματικός με ανοικτούς πνευματικούς ορίζοντες, οξυδερκής και αμετακίνητος από τις ηθικές αρχές του λαού μας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο διάβα των αιώνων.
  Ενάρετος με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης, αποστρέφεται τους επηρμένους και τους οιηματίες και αφουγκράζεται τα μηνύματα και τα αιτήματα των καιρών μας .
  Η Κύπρος είναι η μεγάλη του αγάπη . Πολέμησε τον Τούρκο εισβολέα στη Μεγαλόνησο το 1974 με όλες τις δυνάμεις του, σωματικές και ψυχικές , καθώς ομολογούν οι συμπολεμιστές του , και σ’ αυτόν , κυρίως, οφείλεται η αποτροπή της κατάληψης ολόκληρης της Λευκωσίας από τα στρατεύματα του Αττίλα.
  Ο Κυπριακός Ελληνισμός τον ευγνωμονεί. Δεν γνωρίζω , βέβαια, αν η Πατρίδα μας του απέδωσε τις τιμές που ταιριάζουν στην προσφορά του προς το Έθνος.
  Δείγματα της ανδρείας του και της παλικαριάς του ο Στρατηγός Δημήτριος Αλευρομάγειρος έδειξε από τα πρώτα βήματα της στρατιωτικής του καριέρας, όταν ως νεαρός υπολοχαγός ( αν θυμάμαι καλά απ΄ τα διαβάσματά μου για την Κύπρο) έλαβε μέρος στις μάχες της Μανσούρας το 1964 , κατά του προαιώνιου εχθρού της Πατρίδας μας , υπερασπιζόμενος τα δίκαια του Κυπρίων αδελφών μας
  . Και σήμερα το ενδιαφέρον του Στρατηγού ε.τ. Αλευρομάγειρου Δημητρίου για τα εθνικά μας θέματα και κυρίως για το εθνικό μας θέμα της Κύπρου παραμένει εναργέστατο και αδιάπτωτο και δεν διστάζει να παρέμβη , με όπλο τη γραφίδα του τώρα, οσάκις το κρίνει απαραίτητο και αναγκαίο.
  Οι απόψεις του είναι τεκμηριωμένες, αδιαμφισβήτητες και κατά συνέπεια μεγάλης βαρύτητας.
  Ο υπογράφων για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες υπήρξα δάσκαλος. Γνωρίζω τον αγώνα των εν ενεργεία συναδέλφων μου για να πλαστουργήσουν την εθνική ταυτότητα των Ελληνόπουλων.
  Μία πρόταση καταθέτω με αυτό το κείμενό μου.. Οι Διευθυντές των Σχολείων μας επιβάλλεται να καλούν τον Στρατηγό Αλευρομάγειρο για να ομιλεί στους μαθητές τους.
  Τα παιδιά έχουν πολλά να ωφεληθούν ακούοντας το Στρατηγό.
  Τα πατριωτικά τους αντισώματα θα τονωθούν , σκοπός που εμπίπτει στην αρμοδιότητα και την αποστολή των Σχολείων μας. Ας έχουμε υπόψη ότι τη ζώσα ιστορία και πραγματικότητα δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τα από καθέδρας δασκαλέματα.
  Και για να γίνω σαφέστερος. Όσες ώρες και να μιλήσουμε εμείς στους μαθητές μας για την Κύπρο δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα αποτελέσματα που θα έχει μία ωριαία διδασκαλία του Στρατηγού Αλευρομάγειρου.
  Δυστυχώς στον τόπο μας δεν αξιοποιούμε επ ΄ωφελεία της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας μας τους ανθρώπους -σύμβολα.
  Άμποτες η ραστώνη και η αβελτηρία να πάψουν να είναι κύρια χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα και ιδίως εκείνων που διαχειρίζονται τις τύχες της Πατρίδας μας και τη μοίρα του λαού μας.-

  Μοῦ ἀρέσει

 7. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  « Όπως στρώνουμε κοιμόμαστε»

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  Οι Τούρκοι , και κατ’ ακολουθία και τα φερέφωνά τους στο κατεχόμενο από τα στρατεύματα του Αττίλα Βόρειο Τμήμα της Κύπρου , έχουν «στερρά την πεποίθηση» ότι εμείς οι Έλληνες ηλιθίως σκεφτόμαστε και βλακωδώς συμπεριφερόμαστε»
  Είναι αλήθεια ότι στο να σχηματίσουν αυτή την άποψη συμβάλλαμε κι εμείς με τον τρόπο που διεκδικούμε τα εθνικά μας δίκαια. και υπερασπιζόμαστε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας από τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και εντεύθεν.
  Προς επίρρωση των ανωτέρω, και ενδεικτικά και μόνο , καταγράφω τα ακόλουθα και κάθε καλόπιστος και καλοπροαίρετος άνθρωπος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
  (α) Ουδέποτε διεκδικήσαμε, αφότου κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», την υλοποίηση του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914 , το οποίο και προσυπέγραψε και η Αλβανία , για αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Έτσι σήμερα φθάσαμε στο σημείο η αλβανική ηγεσία να αποθρασυνθεί σε βαθμό που να θεωρεί ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα έως και το βόρειο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας ως αλβανικό έδαφος που δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο αλβανικό κράτος.
  (β) Επί σειρά ετών ανεχθήκαμε τους Σκοπιανούς να προπαγανδίζουν τις απόψεις τους, πιστεύοντας ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν η διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί και τελικά να υιοθετήσει θέσεις , που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ιστορική πραγματικότητα.
  Κι ενώ η σκοπιανή προπαγάνδα κυριολεκτικά οργίαζε σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη του πλανήτη μας εμείς καθεύδαμε υπό μανδραγόρα και τώρα δρέπουμε τους καρπούς της αβελτηρίας μας.
  Και δυστυχώς μέχρι τώρα τα Σκόπια έχουν αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» από εκατό ίσως και περισσότερα κράτη. Εμείς φθάσαμε σε τέτοιο κατάντημα που σήμερα συζητούμε με το μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. κ. Νίμιτς για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επιθετικός προσδιορισμός , που θα συνοδεύει το όνομα του τιτοϊκού μορφώματος των Σκοπίων ως Μακεδονία.
  (γ) Το σφαγιασμό του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης , την καταλήστευση των περιουσιακών του στοιχείων και εν τέλει τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, όσων επέζησαν, αντί να τον κάνουμε σημαία διαμαρτυρίας και καταγγελτικό κατά της Τουρκίας μανιφέστο σε όλα τα διεθνή φόρα, τον λησμονήσαμε πολύ σύντομα και μάλιστα προτείναμε να δώσουμε και άσυλο στον Τούρκο Μεντερές , επί πρωθυπουργίας του οποίου έλαβαν χώρα οι διωγμοί των Ελλήνων.
  (δ) Υπογράψαμε τις συνθήκες Λονδίνου-Ζυρίχης αποδεχόμενοι την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της νεοπαγούς Κυπριακής Δημοκρατίας , απεμπολώντας ,«εν τοις πράγμασι», τα δίκαια του αγωνιζόμενου Κυπριακού Λαού μέσα από τις τάξεις της θρυλικής ΕΟΚΑ ,. Και αυτό συνέβη ενώ ήταν γνωστό ότι η Τουρκία είχε παραιτηθεί κάθε δικαιώματός της επί της Κύπρου από το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης . Και ως επιστέγασμα της χαζομάρας μας αναβαθμίσαμε κιόλας τους Τουρκοκύπριους από μειονότητα σε κοινότητα.
  (ε) Η ανάκληση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο και η πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου αποτελεί όνειδος και αποδεικνύει περίτρανα την αφροσύνη εκείνων που υλοποίησαν αυτές τις αντεθνικές και άκρως εθνοπροδοτικές ενέργειες . Η κατάρα του Έθνους των Ελλήνων θα τους συνοδεύει εσαεί.
  (στ)Ουδέποτε οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού, Ελλάδα και Κύπρος, είχαν αγαστή συνεργασία και ούτε αξιοποίησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα καταδικαστικά για την Τουρκία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε , για την παράνομη εισβολή της στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν εκμεταλλευτήκαμε , με την καλή σημασία της λέξης , τον απόδημο Ελληνισμό και ιδιαίτερα αυτόν που εγκαταβιοί στα μεγάλα μεταναστευτικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
  Μεγάλη παράλειψή μας η μη αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού της διασποράς στην υπηρεσία του Έθνους μας
  (ζ) Ανεχόμαστε , αρκούμενοι απλά και μόνο σε διαβήματα διαμαρτυρίας άνευ αντικρίσματος, την παραβίαση , σχεδόν σε ημερήσια βάση, του εθνικού εναέριου χώρου μας και των χωρικών μας υδάτων από αεροπλάνα και πλοία της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των Τούρκων.
  Προ ολίγων ημερών μάλιστα η τουρκική αναισχυντία και ιταμότητα έφτασε σε τέτοιο σημείο που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρεμποδίζει την πτήση τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο χώρο του Αγαθονησιού.και Φαρμακονησιού.
  Φωτεινό ορόσημο στην πολιτική μας ιστορία , από τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ίσαμε σήμερα , η ελληνοπρεπής και λεβέντικη στάση του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου απέναντι στο εξάμβλωμα του Ανάν , σχεδίου που στόχευε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην τουρκοποίηση της Κύπρου.
  To βροντερό ΟΧΙ του Τάσου Παπαδόπουλου καταγράφηκε ήδη στις δέλτους της ιστορίας μας με χρυσά γράμματα
  Δυστυχώς , όμως , ο Κυπριακός Ελληνισμός επεφύλαξε στον εθνικό του ηγέτη την τύχη που επιφυλάξαμε οι Ελλαδίτες , στις εκλογές του 1920, στον Ελευθέριο Βενιζέλο.
  Σ’ εκείνες τις εκλογές, το δημιουργό της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών , εμείς δεν τον εκλέξαμε ούτε βουλευτή. Το ίδιο έπραξαν και οι αδελφοί μας Κύπριοι που με την ψήφο τους έθεσαν εκτός πολιτικής κονίστρας έναν ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος, έναν ηγέτη που τους κατέστησε περήφανους.
  ‘Ετσι , αντί να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο και με όλα τα μέσα και όλες τις μεθόδους εκείνο το βροντερό ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού , το αφήσαμε να τελματώσει.
  Και , δυστυχώς , έπεται συνέχεια στα αξιοπερίεργα και δυσεξήγητα πολιτικά φαινόμενα . Ο διάδοχος του Τάσου Παπαδόπουλου άρχισε να συνδιαλέγεται με τον επικεφαλής του μορφώματος του Αττίλα στο κατεχόμενο μέρος της Μεγαλονήσου χωρίς την εξασφάλιση ουδενός προαπαιτούμενου.
  Αυτό ήταν μια έμμεση, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος του κυπριακού βορρά και εν τοις πράγμασι το διεθνές κυπριακό πρόβλημα , πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής και εποίκισης εδάφους ανεξάρτητου κράτους- μέλους του Ο.Η.Ε., ως είναι η Κύπρος, να θεωρείται σήμερα από πολλούς ως ενδοκοινοτική διένεξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
  Και επειδή «κακής αρχής γενομένης» μύρια κακά έπονται είχαμε και παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο διάδοχος του Τάσου Παπαδόπουλου, παραχώρησε στους Τουρκοκύπριους τη συμπροεδρία , Και ως ένδειξη υπέρμετρης γαλαντομίας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την παραμονή 50.000 Τούρκων εποίκων στην Κύπρο. Κι αν θυμάμαι καλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ , ο πρώτος αποδέχτηκε και τη σταθμισμένη ψήφο.
  Αλήθεια οι αδελφοί μας Ελληνοκύπριοι ποια οφέλη προσπόρισαν στην εθνική μας υπόθεση από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ ; Κανένα απολύτως.
  Ίσως αναρωτηθεί κανείς : εν προκειμένω τι δέον γενέσθαι ; Να αφήσωμε το εθνικό μας θέμα σε τελμάτωση ; Και σαφώς όχι.
  Αποδεχόμαστε τη διαπραγμάτευση , αλλά με προαπαιτούμενα σαφώς περιγραφόμενα και απαρεγκλίτως τηρούμενα και εγγυημένα από τον Ο.Η.Ε. Ήγουν :
  (α) Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή , αν προηγούμενα δεν αποχωρήσουν από την Κύπρο τα στρατεύματα κατοχής , οι έποικοι. και τα προϊόντα τους. Διαπραγματεύσεις για νομιμοποίηση τετελεσμένων και υπό τις λόγχες του Αττίλα είναι αδιανόητες , ανήθικες και αντικείμενες στα διεθνή ειωθότα και θέσμια καθώς και στο διεθνές δίκαιο.
  Η Κύπρος δεν παραδόθηκε άνευ όρων για να διαπραγματευτεί υπό τη «σκέπη των όπλων του Αττίλα». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να αποστείλει σύμπας ο Ελληνισμός προς κάθε κατεύθυνση.
  (β) Η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει με βάση τους κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Γενικών Συνελεύσεων του Ο.Η.Ε.
  (γ) Με βάση τα ανωτέρω θα προκαθορισθεί και το όλο πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις.
  Διαπραγματεύσεις χωρίς τη διασφάλιση των ανωτέρω προαπαιτούμενων και με την παρουσία του Αττίλα και των εποίκων στη Μεγαλόνησο αποτελούν φενάκη και απλά και μόνο στοχεύουν στη νομιμοποίηση του βέβηλο εισβολέα και λεηλάτη στο νησί της Αφροδίτης.
  Μέγιστο σφάλμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το ότι μέχρι σήμερα δεν ζήτησε την αποπομπή του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο. Αυτός ο κύριος πρακτορεύει απροκάλυπτα και ασύστολα τα συμφέροντα των Άγγλων στην Κύπρο , που ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Άγκυρας.
  Και ο μεν κ. Χριστόφιας εγκατέλειψε με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων τον θώκο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον οποίο τον διαδέχτηκε ο κ. Αναστασιάδης.
  Είναι αλήθεια ότι ο τελευταίος ανέλαβε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περίοδο δεινής , για την Κύπρο , οικονομικής κατάστασης. Αυτή όμως η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν έπρεπε και δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα της διεκδίκησης των εθνικών μας δικαίων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
  Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Αναστασιάδης σε ό, τι αφορά το μέγα εθνικό θέμα της Κύπρου θα ακολουθούσε μία πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη του κ. Χριστόφια διαπιστώνουμε ότι και τώρα, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις , άρχισαν και πάλι οι υποχωρήσεις και οι παραχωρήσεις Σύμφωνα δε και με την εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή» της 03/11/2013, προσφέρθηκε
  στους Τούρκους από τον κ. Αναστασιάδη:

  1. Άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε
  2. Άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου
  3. Αποδέχθηκε την τουρκική πρόταση για αμοιβαία επίσκεψη των διαπραγματευτών (Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου) σε Αθήνα και Άγκυρα. (χιαστί επισκέψεις)
  4. Έσπρωξε το Κυπριακό πιο κοντά σε τετραμερή διάσκεψη.
  5. Φόρτωσε την Ελλάδα με τις ίδιες ευθύνες με την κατοχική Τουρκία εμπλέκοντάς την στο διάλογο
  6. Απέτυχε να εκδιώξει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

  Δυστυχώς οι λανθασμένες ενέργειές μας , κατά το παρελθόν, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αντί να αποτελούν για εμάς οδηγό αποφυγής στραβοπατημάτων , τουναντίον έχουν καταστεί οδοδείχτες «οδού πεπατημένης», «μακράς και απανδόκευτης» για τους εθνικούς μας οραματισμούς.
  Δυστυχώς δεν ευτύχησε το έθνος μας , από τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ίσαμε σήμερα , να δει να ξεπηδά από τα σπλάχνα του πολιτικός ηγέτης που , ως δεινός οιακοστρόφος , θα άλλαζε ρότα στην Αργώ του Έθνους μας και θα την οδηγούσε στην πραγμάτωση των εθνικών μας οραματισμών και πόθων.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.