Ντοκουμέντα: Η Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και η Αποκήρυξη της από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’


Λακεδαίμων

Παρουσιάζουμε δύο σημαντικότατα και μοναδικά ντοκουμέντα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση και που σφράγισαν, στην κυριολεξία, την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.Τα κείμενα αυτά, που είναι τα μοναδικά σωζόμενα, αφορούν:

α. Την Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως γράφτηκε από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, που μεταξύ τους βρίσκονταν ένα από τα πιο ξεχωριστά μέλη της οικογένειας Φαλτάϊτς-Φάλνταη, ο Γεώργιος Τζάνος. Τούτος, στενός συνεργάτης και εξ απορρήτων του Αλέξανδρου Υψηλάντη, φύλαξε το ντοκουμέντο αυτό και το μετέφερε μαζί του όταν κατέφυγε στη Σκύρο μετά την αποτυχία της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Πρόκειται για ένα αριστούργημα ύφους και παλμού, που είχε σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων.

β. Την Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, που συντάχθηκε και υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και τους Συνοδικούς.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια πράξη πολιτικής σκοπιμότητας, που είχε σαν στόχο το σταμάτημα του επαναστατικού κινήματος, γιατί ήταν, κατά την άποψή τους ολοφάνερο ότι θα οδηγούσε στον πλήρη αφανισμό του Γένους.

Το κείμενο αυτό, διατυπωμένο με οξύτητα, στάλθηκε σ’ όλες τις κατά τόπους Ελληνικές κοινότητες, ώστε να αναχαιτίσει το επαναστατικό ρεύμα.

Το έγγραφο της αποκήρυξης της επανάστασης. Κάντε κλικ για να το δείτε σε μεγέθυνση.

Μετά τον απαγχονισμό, όμως, του Πατριάρχη και την επικράτηση της Επανάστασης στην κυρίως Ελλάδα, το κείμενο αυτόκαταστράφηκε, όπου βρισκόταν.

Στη Σκύρο, όμως, από λόγους άγνωστων συγκυριών το ντοκουμέντο αυτό διασώθηκε. Έτσι είναι, σήμερα, το μοναδικό σωζόμενο, απ ό,τι γνωρίζουμε.

Τα ντοκουμέντα αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς. Στα έγγραφα της επανάστασης του 1821 και της περιόδου μετά την απελευθέρωση, περιλαμβάνονται σπάνια ντοκουμέντα, επίσης, όπως η αλληλογραφία της τοπικής Δημογεροντίας με την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας, όπου μέσα από αυτά φαίνεται ανάγλυφη η εικόνα της Σκύρου εκείνη την εποχή.

Πηγή: Διαδικτυακός τόπος Μουσείου Μάνου Φαλτάιτς

macedoniahellenicland (mail από το HellasOnTheWeb)

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ντοκουμέντα: Η Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και η Αποκήρυξη της από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’

 1. Ὁ/ἡ karavaki γράφει:

  “γιατί ήταν, κατά την άποψή τους ολοφάνερο ότι θα οδηγούσε στον πλήρη αφανισμό του Γένους”
  Καλό, όμως ακόμα κι αυτό έρχεται λίγο μπροστά στο επόμενο:
  “Μετά τον απαγχονισμό, όμως, του Πατριάρχη και την επικράτηση της Επανάστασης στην κυρίως Ελλάδα, το κείμενο αυτό καταστράφηκε”
  Ενώ γίνεται προσπάθεια για “ουδέτερη” καταγραφή, η τηλεγραφική διατύπωση ουσιωδών στοιχείων της Επανάστασης, δεν αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο, για το ελάχιστο ερώτημα: αν το Πατριαρχείο ήταν κατά της Επανάστασης, τι εμπόδισε όχι μόνον τον Αλέξανδρο (μέσα στο ευνοϊκό περιβάλλον της αυστριακής φυλακής), αλλά και τα τέσσερα αδέρφια του να το βροντοφωνάξουν; Ποιος ήταν αυτός που “κατέστρεφε” έγγραφα αποκήρυξης σ’ ένα κράτος (1830) που είχε υποδουλωθεί στις δυνάμεις τις αντίπαλες από την Επανάσταση; Ποιος κατηγόρησε ποτέ το Θ. Φαρμακίδη για τη δημοσίευση της αποκήρυξης στον “Λόγιο Ερμή”; Γιατί απαγχονίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού συνέπλεε με το Σουλτάνο; Το κυριότερο: αν υπάρχουν τόσα ψεύδη στο θέμα του Πατριαρχείου, τότε ποιος τα κατασκεύασε και για ποιο λόγο τα διαιωνίζει ως σήμερα;
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=SWzA08ZnCXA#t=3236s

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Kynorodi γράφει:

  Ο Γρηγόριος γεννήθηκε στη Δημητσάνα και μαθήτευσε στην ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ, επίσης στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη περίφημη ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ της ΣΜΥΡΝΗΣ, στη ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΜΟΥ και ύστερα στη ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ. Επιστρέφει στη Σμύρνη, χειροτονείται Διάκονος, Αρχιδιάκονος, Πρωτοσύγκελλος του Μητροπολίτη Προκοπίου. Όταν ο Προκόπιος διαδέχεται στο Θρόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γαβριήλ Δ’ ο Γρηγόριος χειροτονείται Μητροπολίτης Σμύρνης. (Ασ. Αν. Καρδάση, “Δημητσάνα”, Αθήναι Ιαν. 1988) Ειρηνοποιός και φιλάνθρωπος, ταπεινός και σεμνός προστάτης των πασχόντων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Παιδεία των΅Ελλήνων… Εκλέγεται Πατριάρχης Κων/πόλεως 4/1797 και ξεκινά με θάρρος έργο δημιουργικό. Αναδιοργανώνει τα Πατριαρχεία…, επανιδρύει το περίφημο Πατριαρχικό τυπογραφείο (!!!), κλπ. Το Δεκ. του 1798 με Φιρμάνι του Σουλτάνου χαρακτηρίζεται “ανίκανος εις διατήρησιν της των λαών υποταγής”, κλπ. εκπίπτεται του Θρόνου και εξορίζεται. Φθάνει στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, εκεί τον επισκέφθηκε ο προστατεύομενος του, ο γνωστός μετέπειτα Παλαιών Πατρών Γερμανός! Οκτώ χρόνια μετά καλείται και πάλι στο αξίωμα του Οικ. Πατριάρχη, ωστόσο ο νέος Σουλτάνος τον αναγκάζει σε παραίτηση. Επιστρέφει στο Άγιο Όρος μέχρι που να κληθεί για τρίτη φορά στην Πόλη το 1819, όπου του επιφυλάσσεται μία άνευ προηγουμένου θερμότατη υποδοχή από ιερατείο και τα έξαλλα πλήθοι των Χριστιανών της Πόλης!. Στον Ιω. Φαρμάκη, που τον επισκέφθηκε στο Όρος για λόγους προνοίας δεν έδωσε τον όρκο αλλά είπε “εμένα μ΄ έχετε που μ΄ έχετε σύμφωνον εις τας ενεργείας σας και οπαδόν των αρχών σας”.
  Όταν ο καιρός έφτασε τον παρακαλούν και προτρέπουν να φύγει, να σωθεί, ο Υψηλάντης θέτει στη διάθεση του πλοίο και ο Ιω, Ζωσιμάς 20.000 αργυρά ρούβλια για ν’ αναχωρήσει γρήγορα κι εύκολα.
  Ο Τ. Γριτσόπουλος γράφει (“Μονή Φιλοσόφου”, σελ. 336) “Ο Κατ’εξοχήν μάρτυς της Ελληνικής ελευθερίας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε’ υπήρξε αναμφισβητήτως μία πολύπλευρος μορφή, που ανήκει στην ιστοεία του Έθνους, της Εκκλησίας και των ελληνικών γραμμάτων μίας δυσκόλου εποχής […] Κατόπιν υψώθη εις την κοινήν του Έθνους συνείδησιν ως ο υπ’ αριθ. 1 ήρως του μεγάλου υπέρ της ελευθερίας αγώνος”.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.