90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα


 


Με απλές κινήσεις, οι πολίτες μπορούν να ελαφρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.Χρήσιμες συμβουλές για τον περιορισμό του κόστους διαβίωσής τους εν μέσω οικονομικής κρίσης παρέχει…στους πολίτες η WWF.

Με έναν νέο Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας η περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει 90+1 κινήσεις για την αποταμίευση χρημάτων με τρόπο που παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον.

Οπως εξηγούν τα μέλη της WWF, με πολύ απλά βήματα μπορεί να ελαφρυνθεί σημαντικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα η μείωση της θερμοκρασίας στον εσωτερικό μας χώρο κατά 10C επιφέρει εξοικονόμηση μέχρι 10% στο πετρέλαιο που καταναλώνουμε τον χειμώνα.

Ο οδηγός εκδόθηκε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εξοικονόμησης Ενέργειας (http://gr.theclimatecup.eu), στο οποίο λαμβάνουν μέρος 1.000 ελληνικά νοικοκυριά -αριθμός-ρεκόρ σε σχέση με τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες- και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.

90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα

Σύμφωνα με τη Θάλεια Καραγεώργου, η οποία μένει στο Μαρούσι Αττικής και συμμετέχει στο πρωτάθλημα, πρόκειται για μια ευκαιρία ελέγχου των οικονομικών μας.
«Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 20 ευρώ τον μήνα με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε, η ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19οC, το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες», λέει και προσθέτει: «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερες συμβουλές του Οδηγού και να ωφελήσουμε ακόμη περισσότερο την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον.

90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα

Το «Εθνος» παρουσιάζει μερικές από τις συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ ολόκληρος ο οδηγός διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.wwf.gr/images/pdfs/wwf_odigos%20ex_energeias.pdf.

Μικρά «πράσινα» μυστικά
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης

90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα

Πλένοντας τα ρούχα στους 40οC -κι ενώ το πλυντήριο καίει ρεύμα αξίας περίπου 0.12 ευρώ σε κάθε πλύσιμο- εξοικονομείτε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού. Επίσης, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια έως 30% μονώνοντας τους σωλήνες ζεστού νερού. Η μόνωση κοστίζει 12 ευρώ/τ.μ. και η απόσβεση γίνεται σε περίπου 6 μήνες. Οδηγούμε ήρεμα
Οδηγώντας συντηρητικά μειώνετε την κατανάλωση καυσίμου κατά 5% μέσα στην πόλη και κατά 25-30% στην εθνική οδό. Επίσης, ξεχνώντας τον φορτιστή μονίμως στην πρίζα, καταναλώνετε μόνο το 5% της ενέργειας για να φορτιστεί η συσκευή, ενώ το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται άσκοπα. Μην αφήνετε άσκοπα τη βρύση ανοιχτή.

90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα

Αντικαθιστούμε τον παλιό καυστήρα
Η χρήση νέων καυστήρων στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά συστήματα κεντρικής θέρμανσης μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15-20%, ενώ απόσβεση κόστους γίνεται σε 3 χρόνια. Επίσης, η μείωση της θερμοκρασίας στον εσωτερικό μας χώρο κατά 1οC επιφέρει εξοικονόμηση μέχρι 10% στο πετρέλαιο που καταναλώνουμε τον χειμώνα.

Αλλάζουμε λάμπες, μαγειρεύουμε σε χύτρα
Ενας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt και η απόσβεσή του γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.

90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα

Η χύτρα ταχύτητας στο μαγείρεμα εξοικονομεί 30-60% ρεύμα, ενώ κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χάνεται το 20% της θερμότητας. Ρυθμίστε το ψυγείο σας στους 7οC και τον καταψύκτη στους -17οC. Τοποθετούμε ανεμιστήρα οροφής
Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής. Καταναλώνουν το 1/10 της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα κλιματιστικά. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19οC τον χειμώνα και όταν βγαίνετε έξω μην τον κατεβάζετε κάτω από τους 16οC.

Προτιμήστε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Χρησιμοποιείτε ηλιακό θερμοσίφωνα.

90+1 βήματα για λιγότερα έξοδα

Φυτεύουμε το… μπαλκόνι
Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα στο σπίτι ή αναρριχώμενα φυτά. Το καλοκαίρι εξασφαλίζουν σκίαση, ενώ τον χειμώνα επιτρέπουν στην ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στο σπίτι. Τοποθετήστε τέντες στη βεράντα.

Εξοικονομήστε έως και 5% βενζίνη συντηρώντας σε καλή κατάστασης τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας.


Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.