Έκπτωση στην ασφάλεια φοβούνται οι περιφερειάρχες


ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Του Βάϊου Σύρρου

Άπιαστο όνειρο φαίνεται να αποτελεί η εκφρασμένη πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να κατασκευάσει, να επανδρώσει  και να θέσει σε άμεση λειτουργία 30 μονάδες κράτησης παράνομων μεταναστών στις 10 ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας.

Τα 210 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν οριακά τη δημιουργία αλλά και τα ανελαστικά έξοδα μόλις 9 ή το πολύ 10 στρατοπέδων για την διετία 1012 – 2013.

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις υπουργικές εξαγγελίες για επάνδρωση της κάθε μονάδας κράτησης με 150 νεοπροσληφθέντες αστυνομικούς και 300 άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας, μόνο το κόστος από την μισθοδοσία για την επόμενη διετία του κάθε στρατοπέδου, αγγίζει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας με τον κατώτατο μισθό του δημοσίου, στα 780 ευρώ μεικτά.

Αν λειτουργούσαν ταυτόχρονα και τα τριάντα στρατόπεδα κράτησης, μόνο η μισθοδοσία για τα επόμενα δύο χρόνια, θα ξεπερνούσε κατά 43 εκατομμύρια ευρώ το σύνολο των  ήδη εξασφαλισμένων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς θα έφτανε τα 253 εκατομμύρια!

Με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και της προτεινόμενης διαμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν έτοιμοι χώροι υποδοχής, το κόστος υλοποίησης στην καλύτερη περίπτωση  δεν θα είναι λιγότερο από 3,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε στρατόπεδο.  Χρειάζονται δηλαδή τουλάχιστον 105 εκατομμύρια ευρώ για το συνολικό σχέδιο των 30 χώρων κράτησης.

Όσο για την ημερήσια διατροφή των συνολικά 30 χιλιάδων κρατουμένων,  για την επόμενη διετία, το κόστος με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς αναμένεται να αγγίξει τα 219 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζοντας ως κόστος μόλις τα 10 ευρώ το άτομα για τρία γεύματα ημερησίως.

Χωρίς εδώ βέβαια να υπολογίσει κανείς τα επιπρόσθετα έξοδα για  τις παροχές ιατρικής μέριμνας, τα συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης, τις υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια)  και του προσωπικού των εστιατορίων, υπηρεσίες που περιγράφονται ξεκάθαρα στο σχέδιο λειτουργίας των χώρων κράτησης που δόθηκε στους δέκα περιφερειάρχες κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με έναν απλό υπολογισμό λοιπόν, εάν λειτουργούσαν άμεσα και οι 30 μονάδες προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών, το συνολικό κόστος για τα επόμενα δύο χρόνια θα άγγιζε τα 580 εκατομμύρια ευρώ(!), με εξασφαλισμένα κονδύλια μόλις 210 εκατομμύρια.

Αυτή η τεράστια οικονομική απόκλιση από το πραγματικό κόστος, αποτελεί έναν από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για πολλούς από τους περιφερειάρχες, που φοβούνται ότι τελικά θα προκύψει έκπτωση σε θέματα ασφαλείας, καθώς είναι πιο εύκολο να μειωθεί δραματικά το προσωπικό φύλαξης, από τα ανελαστικά έξοδα της διατροφής για παράδειγμα των χιλιάδων κρατουμένων.  Την έλλειψη ασφάλειας σε συνδυασμό με την  διαχρονική αναξιοπιστία της εκάστοτε πολιτείας,  φοβούνται κυρίως και οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες  αντιδρούν έντονα σε μια τέτοια «αναπτυξιακή»  προοπτική για τον τόπο τους.

Αυτόν τον προβληματισμό εξέφρασε με διπλωματικό τρόπο και ο περιφερειάρχης Αττικής  Γιάννης Σγουρός, προτρέποντας τους αρμόδιους για την κατάρτιση του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, να μετρήσουν το πραγματικό κόστος και όταν διαπιστωθεί πόσα κονδύλια λείπουν, να μεριμνήσουν ώστε οι παράνομοι μετανάστες να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους με τρόπο ειρηνικό και  με συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας που αρμόζουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η χώρα μας.

Κι ενώ ο περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την ριζική αντίθεσή του στην κατασκευή χώρου κράτησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή του, επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος είπε ότι η λύση που θα προκριθεί θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξουν καθαροί όροι, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συνέπεια στη χρηματοδότηση των κέντρων κράτησης.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.