Φεύγει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ – Έρχεται νέος φόρος στα ακίνητα


Μάλλον χλιαρή ήταν η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προτάσεις επί του νέου Φορολογικού, καθώς δεν διαψεύστηκαν οι εισηγήσεις αλλά απλώς επισημάνθηκε ότι δεν δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετείχαν στο διάλογο.

Επί της ουσίας, παρά το ότι Ν.Δ. (που ήταν παρούσα σε 4 συναντήσεις) και ΛΑΟΣ (που ήταν παρόν και στις 6 συναντήσεις) κράτησαν αποστάσεις από τις εισηγήσεις, οι οποίες όντως σε μεγάλο βαθμό αποτελούν εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι σύνθεση των απόψεων που ακούστηκαν το τελευταίο δίμηνο, το επόμενο οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα των απαιτήσεων της Τρόικας.

Συγκεκριμένα, με βάση το πολυσέλιδο κείμενο που παρέδωσε το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο στη κυβέρνηση αλλά και τις συστάσεις-οδηγίες στο Μνημόνιο για το νέο Φορολογικό, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει κατ’ αρχήν στην απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, κάτι που σε απλά ελληνικά συνεπάγεται λιγότερα κλιμάκια στη κλίμακα άρα και επιβαρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ρητή είναι η απαίτηση για κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων όπως ο χαμηλότερος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικά, δε, όσον αφορά στη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πέρα από τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου, σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος έχει ζητήσει από τη πρώτη στιγμή κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος και αντικατάσταση των απαλλαγών από απευθείας ενισχύσεις στους ασθενέστερους. Με αυτή τη λογική “ψαλιδίστηκαν” κατά 50% άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια οι εκπτώσεις από το εισόδημα και οι μειώσεις φόρου.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, επίσης, η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, μια κίνηση που θα απλοποιήσει το ισχύον σύστημα, χωρίς ωστόσο να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος, με δεδομένο ότι το Τέλος της ΔΕΗ θα καταργηθεί με τη σημερινή του μορφή αλλά θα ενσωματωθεί στο νέο φόρο. “Κλειδί” σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς ακόμα κι αν καταργηθεί, το νέο σύστημα θα λειτουργεί με βάση τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, άρα πολύ απλά όπου σήμερα η “ψαλίδα” είναι ανοικτή, εκεί θα έρθουν μεγάλες επιβαρύνσεις και στις μεταβιβάσεις και στη κατοχή.

Όσο, δε, για τον ΦΠΑ, κοινή είναι η διαπίστωση ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να ανάψει πράσινο φως σε μείωση συντελεστών εάν δεν έχει στα χέρια της απτά αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς δεν πείθεται ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές θα αυξήσουν τη κατανάλωση άρα και τα έσοδα. Η μάχη, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί προκειμένου να μη περάσει η “γραμμή” της Τρόικας για ενοποίηση των συντελεστών, καθώς ακόμα και στη περίπτωση που ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18%, αυτό θα σημαίνει ότι αφενός τα είδη διατροφής και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ αφετέρου τα φάρμακα και το τουριστικό “πακέτο” θα επιβαρυνθούν με 5 και 11,5 ποσοστιαίες μονάδες αντιστοίχως…

iefimerida

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.