Κυβέρνηση… εξυπηρετήσεων


Το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει.  Πέφτουν κατά ριπάς και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές στα νομοσχέδια των υπουργών. Εκατοντάδες τροπολογίες ήρθαν στη Βουλή σε λίγα μόλις 24ωρα, στα μουλωχτά και σε άσχετα νομοθετήματα.

Αυτό το οποίο συμβαίνει με την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, αυτό που γίνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο εδώ και κάμποσες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει προηγούμενο και σε κάθε περίπτωση προκαλεί την κοινή γνώμη. Κάθε υπουργός ή υφυπουργός, αναλόγως των… εξυπηρετήσεων που θέλει να περάσει και να προλάβει εν όψει των εκλογών, φέρνει και από μερικές δεκάδες τροπολογίες, ρυθμίσεις και αλλαγές! Με συνέπεια η Βουλή, με υπεύθυνους την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και κάποιους υπουργούς που συνηθίζουν να τακτοποιούν αιτήματα και απαιτήσεις, να έχει γίνει μια τεράστια φάμπρικα τροπολογιών.

Εκατοντάδες τροπολογίες επί… ρυθμίσεων έχουν έρθει σε νομοσχέδια άσχετα ή σχετικά! Με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες όπου πάνω από 50 – 60 τροπολογίες μπήκαν από την πίσω πόρτα μέσα σε μόλις μία ημέρα, σε νομοσχέδια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εξετασθούν ενδελεχώς αλλά προωθούνται στα γρήγορα με προφανή σκοπό να περάσουν στα… μουλωχτά! Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι τροπολογίες που έρχονται στα ξαφνικά είναι άσχετες με το αντικείμενο του αρχικού νομοσχεδίου! Προφανώς οι «εμπνευστές» αυτών των ρυθμίσεων θέλουν να τις περάσουν στα μουλωχτά, εν κρυπτώ, για να μη γίνει αντιληπτό, όσο αυτό είναι δυνατόν, ότι σπεύδουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τις μεθοδεύσεις, αυτό το γαϊτανάκι τροπολογιών το  έχουν στήσει διάφορα υπουργεία, όπως το Περιβάλλοντος, το Υποδομών, το Οικονομικών, το Εργασίας κ.λπ., με βασικούς βέβαια πρωταγωνιστές σε αυτό το μπαράζ τροπολογιών τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σηφουνάκη, που πρωτοστάτησαν στην τακτοποίηση πάσης φύσεως επιχειρηματικών αιτημάτων. Αλλά αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο! Και αναδεικνύουμε το φαινόμενο, καθώς μέχρι την προκήρυξη των εκλογών προφανώς και θα έρθουν και νέα νομοσχέδια στη Βουλή, με ορατό τον κίνδυνο κάθε υπουργός να σπεύσει να περάσει τις εξυπηρετήσεις του προς συγκεκριμένες επιχειρηματικές κάστες, προς υποψήφιους μνηστήρες ή επενδυτές της δημόσιας περιουσίας, προς τοπικά συμφέροντα.

Γιατί αντί οι υπουργοί ή οι Βουλευτές που πρωτοστατούν σε αυτό το μπαράζ τροπολογιών να είναι προσεκτικοί την ώρα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η κοινωνία βυθίζεται στην εξαθλίωση, σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την περίοδο μέχρι τις εκλογές για να εντάξουν σε νομοσχέδια τροπολογίες προκειμένου να ικανοποιήσουν συμφέροντα υποστηρικτών, επιχειρηματιών ή ψηφοφόρων. Προκειμένου να τακτοποιήσουν τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των Αράβων του Κατάρ που θέλουν το Ελληνικό ή άλλα «φιλέτα» του κράτους, να εξυπηρετήσουν και όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα στα δάση, όσους έχουν γεμίσει τα νησιά μας με αυθαίρετα, όσους επιθυμούν αλλαγές στις χρήσεις γης και αυξήσεις στους συντελεστές δόμησης, σε όσους θέλουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε φορολογικά ή εργασιακά θέματα, να εξυπηρετήσουν συντεχνίες ή επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ. Και Βέβαια, να τακτοποιήσουν και… τα του οίκου τους, μέσω των ρυθμίσεων για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.

Αυτά γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία, βουλευτές από τα άλλα κόμματα αλλά ακόμα και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχουν αντιδράσει έντονα στο μπαράζ εξυπηρετήσεων που προωθούν υπουργοί και Βουλευτές. Οφείλει δε ο κ. Παπαδήμος, που είναι ως πρωθυπουργός συνυπεύθυνος για αυτό την κατάσταση, να τραβήξει τα λουριά και να μην είναι ανεκτικός  με αυτές τις διεργασίες. Γιατί δεν είναι άμοιρος ευθυνών για αυτό το πελατειακό κράτος που ακόμα ζει και βασιλεύει, ενώ πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού , με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και συγκεκριμένη δουλειά να πράξει. Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα χαράτσια, για νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες και από την άλλη να αφήνει τους υπουργούς να στήνουν χορό τροπολογιών! Κανονικά, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει όλες αυτές τις τροπολογίες που πέρασαν κάποιοι στα μουλωχτά και όπου βρει ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες να τις ακυρώσει.

(Η Αξία)

το είδαμε online-pressblog

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.