Υπουλα λόγια από Παπαδήμο


20120401-004246.jpg

Τον επερχόμενο όλεθρο στον οποίο οδηγεί (εν τέλει ο ίδιος) τη χώρα περιέγραψε χθες από τη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος, προαναγγέλλοντας λιτότητα, νέα αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά και μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ. Κι αν, κατά τα λεγόμενά του, τα αντέξουμε όλα αυτά, ίσως κάποτε δούμε άσπρη μέρα.

Η τακτική της κατατρομοκράτησης των πολιτών με αναφορές σε ατελείωτα μέτρα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του και περί νέου Μνημονίου, δεν θεωρείται πάντως άσχετη με τα πολιτικώς ύπουλα σχέδια του κ. Παπαδήμου να παραμείνει πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να πιστεύει ότι η περιγραφή ενός τέτοιου εφιαλτικού
τοπίου θα κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της Ν.Δ. να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσει ο ίδιος το «σωτήριο» έργο του.

Απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή περιέγραψε, συγκεκριμένα, το άμεσο μέλλον με μελανά χρώματα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, πετώντας όμως το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. «Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Είναι επιδίωξη να μην υπάρξουν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση» είπε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Βενιζέλος θριαμβολογούσαν για το PSI και τη σωτηρία της χώρας, χθες, όχι απλά χαμήλωσε τους τόνους, αλλά προδιέγραψε… μαυρίλα: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον, αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 θα συνεχιστεί η ύφεση και πιθανόν να αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας και ότι η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013».

Ο κ. Παπαδήμος είπε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του, προτού φύγει, θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση παρακαταθήκη τις προτάσεις της για νέα μέτρα εξοικονόμησης 12 δισ. ευρώ (!) από τις δημόσιες δαπάνες. Απαντώντας μάλιστα στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μάταια και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, είπε ότι «θα φανούν σε βάθος χρόνου».

Εξοδος από το ευρώ

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παπαδήμος άφησε ανοιχτό το σενάριο ακόμα και της εξόδου από το ευρώ. «Οι δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Τόμσεν για έξοδο από το ευρώ ξεθεμελιώνουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό να απαντά μεν ότι αυτά είναι αρνητικά σενάρια που δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, αλλά μπορεί να προκύψουν εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Ακούγοντας πάντως τον Γ. Καρατζαφέρη να μιλάει για ανήθικη πρακτική του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλοιυ, ο οποίος επένδυσε τα διαθέσιμα πανεπιστημίων και ταμείων σε ομόλογα τα οποία κουρεύτηκαν αμέσως μετά, ο κ. Παπαδήμος προσέφερε κάλυψη στον κ. Προβόπουλο, λέγοντας ότι οι καταγγελίες ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τα συγκεκριμένα ερωτήματα για τη διαχείριση των διαθεσίμων στηρίζονται σε εσφαλμένες παραδοχές και πληροφορίες, καθώς οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν με τη βούληση των φορέων και όχι εν αγνοία τους.

Κάλυψη όμως παρείχε και στον Γ. Μπαμπινιώτη στην κόντρα του με την Αννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπαδήμος πήρε το μέρος του υπ. Παιδείας, λέγοντας ότι ο νόμος αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. «Προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και δυσλειτουργίες και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με προσοχή με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με έναν σωστό και αποδεκτό τρόπο. Η πρόταση του Μπαμπινιώτη είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος» είπε.

Γιώργος Λυκουρέντζος

olympia

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.