Στοιχηματίζουν οι brokers ότι η Ελλάδα μέχρι το 2015 θα βγει από την ευρωζώνη προκαλώντας ακόμη και τη διάσπαση της – Επόμενη υποψήφια η Ιταλία


Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του PSI, τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία, έντονη είναι η φημολογία στην αγορά ότι η Ελλάδα, με τα σημαντικά προβλήαμτα της, θα προκαλέσει τη διάσπαση της ευρωζώνης. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί ειδικές πλατφόρμες που επιτρέπουν στους επενδυτές… ή στους ενδιαφερόμενους, να στοιχηματίσουν στην πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, δίνοντας μάλιστα και υψηλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα που εμφανίζεται στις πλατφόρμες, οι αγορές δίνουν πιθανότητες που φτάνουν το 83% η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μέχρι το 2015, επιστρέφοντας στο δικό της νόμισμα. Μάλιστα, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πρώτη αιτία που μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση της ευρωζώνης, η Ιταλία είναι αυτή που φαίνεται στη δεύτερη θέση:

Οι λόγοι που η Ελλάδα είναι τόσο ψηλά στην κατάταξη είναι εμφανείς σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν από την Ελλάδα να υιοθετήσει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα έχει βυθίσει σε ύφεση την οικονομία, με την ανεργία να ξεπερνά ήδη το 20%, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται ακόμη πιο σκληρά.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εκλογές τον Μάιο. Η τωρινή κυβέρνηση, είναι πιθανό να χάσει τη δεδηλωμένη, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των φορολογουμένων, οι οποίοι θα δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα που κατακρίνουν αυτήν την πολιτική. Υπό αυτήν την προοπτική, οι αγορές αμφιβάλλουν στο κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στο πρόγραμμα της, πετυχαίνοντας την προσαρμογή που απαιτείται για να καταστεί η δημοσιονομική της κατάσταση βιώσιμη.

Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα προγράμματα προσαρμογής το πιθανότερο σενάριο είναι να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι αγορές δίνουν πιθανότητα να συμβεί μέσα στο 2012, και αυτό γιατί ακόμη δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει στα κράτη μέλη να βγουν από την Ζώνη. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν σημαντικά λογιστικά εμπόδια που να αποτρέπουν μία τέτοια εξέλιξη άμεσα.

bankingnews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.