Οκτώ προτάσεις κατά της διαφθοράς


Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) θέτει ΟΚΤΩ συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και καλεί ανοικτά τα υποψήφια κόμματα να δεσμευτούν για την εφαρμογή τους.

Οι προτάσεις της ΔΔ-Ε, συνοψίζονται ως εξής…

– Αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής που ελέγχει τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων με μέλη που θα έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση αυτό το έργο, αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής με απομάκρυνση των βουλευτών, σύνδεση των ελέγχων με ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό και με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων, επιβολή κυρώσεων χωρίς την παρέμβαση της Βουλής με απ’ ευθείας παραπομπή στο εκλογοδικείο

– Ανάρτηση των πόθεν έσχες των βουλευτών από την έναρξη της πολιτικής τους διαδρομής μέχρι σήμερα σε ειδικό ιστότοπο της Βουλής

– Απαγόρευση χορήγησης δανείων προς τα κόμματα με εγγύηση μελλοντική κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος έτους

– Κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Β’ Αθήνας) που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη μεσολάβηση άλλων μηχανισμών (π.χ. συστηματική προβολή από τα ΜΜΕ) και δημιουργία μικρών περιφερειών 4-6 βουλευτών.

– Απεξάρτηση της Εκτελεστικής Εξουσίας από τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστικών αρχών με προδικασία μέσω ενός αδιάβλητου συλλογικού οργάνου δικαστικών στο οποίο δεν θα συμμετέχει φορέας της εκτελεστικής εξουσίας και του οποίου τη γνώμη θα σέβεται το υπουργικό συμβούλιο.

– Παραπομπή των υπουργών που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα χωρίς έρευνα στο δικαστικό συμβούλιο του άρθρου 86 παρ. 4 του Συντάγματος, στο οποίο και θα απόκειται η παραπομπή τους ή όχι στο ειδικό δικαστήριο του ιδίου άρθρου

– Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για τους Βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης

– Θέσπιση κωλυμάτων για κατάληψη συγκεκριμένων θέσεων από συνταξιοδοτηθέντες δικαστικούς λειτουργούς.

Οι προτάσεις έχουν σταλεί στα πολιτικά κόμματα και αναμένεται η απάντησή τους. Τυχόν σιωπή τους στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα θα είναι ενδεικτική της διαιώνισης των αντιλήψεων που μας έχουν οδηγήσει σήμερα σε αυτή την κατάσταση.

Όλες οι απαντήσεις των κομμάτων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης: http://www.transparency.gr

UDemand

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.