Κλέη που κλαίνε…


Η αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία διήρκεσε περίπου 100 χρόνια, κι απ’ αυτά μόνον τα 50 με τον Δήμο -τον οργανωμένο πολιτικώς λαό- να προεξάρχει. Ομως, αυτός ο πεντηκονταετής «χρυσός αιώνας» επηρεάζει τη σκέψη του Δυτικού ανθρώπου, 2.500 χρόνια τώρα, έως σήμερα!

Ενας από τους θεσμούς που προσέδωσαν σε αυτό το πολίτευμα ισχύ και κύρος αξιοθαύμαστα έως την εποχή μας είναι η υποχρέωση της λογοδοσίας.Ουδείς άρχοντας ή αξιωματούχος, εκλεγμένος ή κληρωτός, μπορούσε, τελειώνοντας τη θητεία του, να παραδώσει το αξίωμά του, χωρίς ναλογοδοτήσει στον λαό, κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων. Αποδίδοντας λογαριασμό.

Η (ολιγαρχική) Ρωμαϊκή Δημοκρατία διήρκεσε (μετά τις μεταρρυθμίσεις που της έδωσαν την τελική της δομή) περίπου 300 χρόνια, δημιουργώντας ένα κράτος που διήρκεσε πολύ περισσότερο και κληροδοτώντας παράλληλα, επίσης στον Δυτικό κόσμο, πολλά απ’ τα χαρακτηριστικά που συνιστούν σήμερα τη βάση του, αυτό που λέμε «ελληνορωμαϊκό πολιτισμό».

Και σε αυτήν τη Δημοκρατία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, διέθετε όλα κι όλα πέντε αξιώματα (για την εκτελεστική εξουσία), ίσχυε ο κανόνας τηςΔίκης. Για τον έναν χρόνο (όλον κι όλον), όπου ένας Ρωμαίος πολίτης μπορούσε να ασκήσει την εξουσία σε όποιο απ’ αυτά τα πέντε αξιώματα εξασφάλιζε την εκλογή του, είχε ασυλία. Αμέσως μετά όμως, όταν παρέδιδε την εξουσία, ήτανεκτεθειμένος στο δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου πολίτη να τον εγκαλέσει για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία – να τον οδηγήσει σε Δίκη.

Στα καθ’ ημάς σήμερα και στα αναλόγως κρατούντα εν Ευρώπη, παρά το ότι οι αρχαίες δημοκρατίες είναι πρότυπα στα λόγια και προτάγματα, η πρακτική των αντιπροσωπευτικών κοινοβουλευτικών πολιτευμάτωνσφυράει κλέφτικα. Συχνά μάλιστα κατά κυριολεξίαν. Διότι οι πολιτικοί αυτοί που κλέβουν και κατακλέβουν τους λαούς τους χάριν των Δυνατών, όχι μόνον δεν καταδιώκονται, αλλά παραμένουν απαραβίαστοι. Και προσέτιεπιβραβευόμενοι απ’ τον ιδιωτικό τομέα, που τόσο πιστά υπηρέτησαν, μεπαχυλούς μισθούς συμβούλων, Σρέντερ, Μπλαιρ, Κλίντον κι άλλοι, ων ουκ έστι αριθμός.

Στην καθ’ ημάς Ανατολή του σαντζακίου η Ελλάς, ο κ. Σημίτηςπαραδίδει την επερχόμενη ήττα του στον Γιωργάκη και την κάνει για το Κορακοχώρι, κρεμώντας, πάντα εν βουλευτική ασυλία διάγων και ως άλλοςπτωχοπροδρομικός Κιγκινάτος, την ασπίδα (του Χρηματιστηρίου, της«δημιουργικής λογιστικής», των Ολυμπιακών Αγώνων και της Γκόλντμαν Σακς) πάνω απ’ το τζάκι του. Κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ουδείς απολογισμός, ουδεμία λογοδοσία.

Ο κ. Καραμανλής κάνει την Ελλάδα φτερό στον άνεμο «του στρατηγού ανέμου», έρμαιο των «νταβατζήδων» κι ύστερις αποσύρεται στη Σιωπή των Ταρπιστών -ίσα που δεν μας φτύνει κι από πάνω ως άλλος Βούδας της Περιφρόνησης, επίσης μετερχόμενος «σεμνά και ταπεινά» τη βουλευτική ασυλία- ο φόβος να φυλάει τα έρημα.

Ο Γιωργάκης. Συκοφάντησε τους Ελληνες, συνωμότησε με τις Τράπεζες, μας φόρεσε καπέλο έναν εσμό ουτιδανών, φίλων του και κολλητών, υπήγαγε τη χώρα σε καθεστώς Κατοχής υπό την Τρόικα (διάβαζε Δ’ Ράιχ), μας έβαλε απ’ την Κερκόπορτα επιτηρητές τον Αλάριχο, τον Κρούμο και τονΤαμερλάνο κι ύστερα την έκανε με το μαγιώ του, για κανώ, ποδηλατάδα, βέσπα και «μην τον είδατε τον Παναγή απ’ τα Μέγαρα»…

Οι ηγέτες αυτοί, απ’ τον Ανδρέα Παπανδρέου κι ύστερα, έως σήμερα, όχι μόνον δήωσαν τη χώρα, όχι μόνον οδήγησαν τον λαό της αιχμάλωτο στη Βαβυλώνα, όχι μόνον πήραν οι ίδιοι «τον δρόμο για τα Σούσα», αλλά ζήλωσαν όλοι εν σώματι και τον ρόλο του Αττάλου του Γ’: παρέδωσαν την Πέργαμο (διάβαζε Ελλάδα) κληρονομιά στη Ρώμη! (διάβαζε Βερολίνο)

Ναι, οι ερίφηδες!

«Είναι ώρα τώρα να τα βάζωμεν με ταις λεγεώνες;», σκέφτηκαν – ω, ναι! σκέφτονται – τα σοβαροφανή αθύρματα που εξακολουθούμε να παίρνουμε στασοβαρά.

Και κρέμασαν την Ελλάδα λάφυρο στης Μπούντεσμπανγκ τον Ναό. Και τούτο μόνον τώρα μας ζητούν των ξεπεσμένων μας δυναστειών οιεπίγονοι, Μπενύτο και Σαμαράς, την ψήφο μας.

Για να διαγκωνιστούν ποιος θα είναι ο καλύτερος Γραικύλος για τουςΑνθύπατους. Ποιος θα ’ναι ο καλύτερος ραγιάς στους Τοκογλύφους καισμπίρος της Τρόικας. Ποιος θα ’ναι ο καλύτερος Γενίτσαρος

να κόβει μισθούς, συντάξεις, σχολεία, κεφάλια, νοσοκομεία και να τα απιθώνει προσφορά στον βωμό του Μολώχ και του Μαμωνά.

Αυτός ο θλιβερός δωσιλογισμός, που έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «αγώνας για τη σωτηρία της πατρίδας» απ’ αυτούς τους ίδιους που τησκλάβωσαν, ζητάει τώρα τη νομιμοποίησή του διά της ψήφου μας.

Αυτοί που δεν απολογήθηκαν ποτέ και για τίποτα, αυτοί που δεν έδωκαν λογαριασμό, που δεν λογοδότησανοι ίδιοι που με κατά συρροήνεξεταστικές επιτροπές κουκουλώνουν τα έργα τους όπως οι γάτες τα περιττώματά τους, ζητούν τώρα να τους δώσουμε την εντολή να κάνουν τα ίδια.

Ζητούν συνενόχους!

Διότι πλέον όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν. Γνωρίζουν –κατά βάθος γνωρίζουν– τι και τις πταίει. Μόνον οι εκμαυλισμένοικαι οι ευήθεις μπορούν να γίνουν και να γίνονται συνένοχοι στης «πατρίδας τον χαμό».

Κι ένα ποσοστό ηλιθίων η Δημοκρατία το ανέχεται, αλλά και τοχρειάζεται, ώστε να παραμένει ευρύχωρη και να τους προστατεύει.

Το ποσοστό όμως των ηλιθίων και των εκμαυλισμένων, που έχουν ήδη φέρει τη Δημοκρατία στο και πέντε, οδηγώντας την στην έκπτωση, στηνπαρέκβαση προς την τυραννίδα των τόκων και τη δικτατορία των διαπλεκομένων, αν κυριαρχήσει και σε αυτές τις εκλογές, δίνοντας στονδικομματικό μονοκομματισμό το 33%-35% που χρειάζεται για να σχηματίσει,ελέω εκλογικού νόμου, νέα κυβέρνηση Κουίσλινγκ, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Οχι της θεάς Τύχης, της άστατης θεάς που με ναούς κι αγάλματα εξόρκιζαν οι Ρωμαίοι, αλλά της Τύχης των Αθηναίων, όταν τους έκαψε ο Σύλλας καγχάζοντας urbi et orbi, για να ακούσει ο κόσμος όλος, «ως πότε πιστεύατε ότι θα σας σώζει η δόξα των προγόνων σας;»…

enikos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.