Τρομολαγνικά σενάρια ακυβερνησίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ


Στο μετεκλογικό σκηνικό, την παραχώρηση της διερευνητικής εντολής και την πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας την πιθανότητα να μείνει η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης.

«Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Π.Κρούγκμαν αναφέρει: «Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πόσο γρήγορα οι ψήφοι θα οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά είναι βέβαιο ότι ο χρόνος της “στρατηγικής της ανάκαμψης μέσω λιτότητας” τελειώνει – και αυτό είναι καλό».

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι «οι περικοπές σε μια οικονομία σε ύφεση απλά βαθαίνουν περισσότερο την ύφεση» και συνεχίζει: «παρά τις θυσίες το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο».
Ο Π.Κρούγκμαν προσθέτει ότι οι Γερμανοί «θα μείνουν γαντζωμένοι στις φαντασιώσεις τους για ευημερία μέσω της οδύνης. Αλλά φαίνεται ότι δεν θα έχουν πια την “τυφλή” υποστήριξη του Μεγάρου των Ηλυσίων. Και αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι, σημαίνει ότι τόσο το ευρώ, όσο και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από όσες είχαν πριν από λίγες ημέρες».

Το BBC αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση «μετά την αποτυχία των κομμάτων που στηρίζουν τη συμφωνία διάσωσης να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».

Η ιστοσελίδα του BBC αναφέρεται στα κοινά σημεία μεταξύ των εκλογών σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους υποψηφίους που τάχθηκαν κατά της λιτότητας.

Στην «πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών, μετά την αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρεται ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «οι εκλογές είδαν εκατομμύρια ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τα μεγάλα κόμματα υπέρ κομμάτων που έχουν ταχθεί κατά της λιτότητας, αφήνοντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε μεγάλη απόσταση από την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει μόνο του».

Ο Guardian προσθέτει ότι αν και οι εκλογές έχουν ερμηνευθεί ως δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, δημιουργούν, επίσης, αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Το αδιέξοδο σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ» γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

«Η Ελλάδα απέτυχε στις προσπάθειές της να διαμορφώσει μια “φιλοευρωπαϊκή” κυβέρνηση χθες το βράδυ μετά από κρίσιμες εκλογές, στις οποίες σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων απέρριψαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί για τη διάσωση της χώρας» αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ» είναι ο τίτλος της Washington Post.

«Χρειάστηκαν μήνες τα διεθνή οικονομικά επιτελεία για να φτιάξουν μια συμφωνία διάσωσης που να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες ηγέτες. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 12 ώρες στις κάλπες για να καταφέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία, αφήνοντας την Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ μια και καλή» επισημαίνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, τονίζει ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, λέγοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να συγκρουστεί η Αθήνα με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

«Η Ελλάδα ακυβέρνητη» είναι ο τίτλος του γερμανικού Spiegel. Το περιοδικό αναφέρεται στην επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο» συνεχίζει. «Να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση ακυβερνησίας» προσθέτει, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, αριστερή ή δεξιά, δεν θα αποτελεί μια βιώσιμη κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται και στις επιπτώσεις που θα έχουν οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα στην Ευρώπη.

Τονίζει ότι μετά τις εκλογές η Άνγκελα Μέρκελ μένει σχεδόν απομονωμένη στην ΕΕ και αναρωτιέται: «Πώς μπορεί να αναγκαστεί μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, την ώρα που εκείνη τρέμει μια ενδεχόμενη αναχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ;».

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Μπορεί κάποιος (από όσους εντός και εκτός της Ελλάδας ισχυρίζονται πως η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρώ), να μας παραθέσει το σχετικό ψηφισθέν άρθρο της Ε.Ε., το οποίο προβλέπει έξοδο χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από την Ευρωζώνη; Με πολύ μεγάλη χαρά θα το δημοσιεύσουμε ένα τέτοιο άρθρο. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν υπάρχει…
Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν μπορούν να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ, αλλά ούτε οικειοθελώς δεν μπορεί να βγει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.
Οπότε, τα τρομολαγνικά σενάρια απευθύνονται σε ηλιθίους (μην ξεχνάτε πως έτσι μας αντιμετωπίζουν σαν λαό) ή σε κακώς ενημερωμένους πολίτες (μην αρνηθείτε πως οι περισσότεροι Έλληνες είναι μηδενικά ή στρεβλά ενημερωμένοι).
Παρακαλείται, λοιπόν, κάποιος Εισαγγελέας, να αναλάβει την προσαγωγή και άμεση προφυλάκιση όλων εκείνων που είτε έμμεσα είτε άμεσα ισχυρίζονται έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δημιουργούν πρόβλημα στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική της Ελλάδος, με απώτερο σκοπό την άσκηση πίεσης -με ψευδή επιχειρήματα- και αλλοίωση-μεταβολή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας.

kostasxan

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.