Το πλιάτσικο στο Νότο θα συνεχιστεί…


Ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια 1. Ελλάδα 0.

Όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε κάνει πληρωμή ομολόγων 436.000.000 € στους επενδυτές οι οποίοι απέρριψαν τη συμφωνία κουρέματος του ιστορικού χρέους της χώρας το Μάρτιο, η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη. Μετά από όλα, με την κυβέρνηση της Αθήνας σε κακή κατάσταση και τους επενδυτές επιφυλακτικούς να κάνουν οτιδήποτε με την Ελλάδα, τώρα θα ήταν μια κακή στιγμή για να κάνει τα πράγματα χειρότερα αθετώντας μια πληρωμή ομολόγων.

Αυτό που είναι είδηση είναι όμως που τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πήγαν. Σχεδόν το 90 τοις εκατό παραδόθηκε στον κορβανά του Dart Management, ένα μυστικό ταμείο επενδύσεων με έδρα τις Νήσους Καϋμάν, σύμφωνα με ανθρώπους με άμεση γνώση της συναλλαγής.

Το Dart είναι ένα από τα πιο γνωστά από τα λεγόμενα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν ένα ιστορικό για την αγορά ομολόγων των αναξιοπαθούντων σχεδόν πτωχεύμενων χώρων – και αν δεν πληρώνονται, μηνύει τις κυβερνήσεις για τα χρήματα. Το Dart και ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο-γύπας, το Elliott Associates, τελειοποίησαν αυτή τη στρατηγική τους κατά τις κρίσεις χρέους των διάφορων χωρών της Λατινικής Αμερικής στην διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Με τη συσσώρευση του μεγαλύτερου μέρους των ομολόγων αυτών σε τιμές που οι έμποροι εκτιμούν ότι είναι από 60 με 70 σεντς στο δολάριο, το Dart βρίσκεται σε θέση να κάνει ένα καλό κέρδος, αφού έλαβε 100 σεντς στο δολάριο – το αποτέλεσμα που ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τις ελληνικές τράπεζες και τους άλλους τοπικούς θεσμούς που αναγκάστηκαν να δεχτούν 75 τοις εκατό απώλεια για ελληνικά ομόλογα τους.

“Μας έπιασαν στο χρονικό διάστημα με την πιο μεγάλη αδυναμία», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, που συμμετείχε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. “Αλλά αυτό δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό.”

Η μέρα πληρωμής του Dart μπορεί να προσφέρει ενθάρρυνση και σε άλλους, περιθωριακούς μεταξύ των επενδυτών πλέον με κατοχή, περίπου € 6 δις, ή $ 7,6 δισ., σε ελληνικά ομόλογα. Μια άλλη πληρωμή είναι δρομολογημένη για το το Σεπτέμβριο, αν και για ένα μικρότερο ποσό.

Το μεγάλο στοίχημα του Dart θα μπορούσε να προμηνύει μια πιο επιθετική πλεύση από τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει τα ομόλογα της για μια δεύτερη φορά.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.